Connect with us

Administratie

Petiție la Murfatlar împotriva construirii unui incinerator de deșeuri. Ideea primarului Cojocaru, atacată de USR-PLUS

Publicat

la

Primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a stârnit un val de nemulțumire prin intenția de a realiza un incinerator de deșeuri municipale în zona industrială a localității. Mai mult, edilul a declarat pentru ziarulamprenta.ro că deja se poartă discuții cu un investitor german, iar colaborarea se va putea realiza printr-un parteneriat public-privat. Investiția ar ajunge la patru milioane de euro.

„…Ar fi singura metodă prin care am reuși să scădem prețul salubrizării – scad cheltuielile cu transportul gunoiului, cu plata la groapa de gunoi, taxele. Chiar și Bucureștiul are aceeași idee. Am identificat terenul, în zona industrială, să-i facem cadastru și intabulare. Energia produsă de acest incinerator va fi valorificată. Dacă am reuși să-l facem, ar fi primul proiect din România de acest gen. Noi trebuie să implementăm colectarea selectivă și acest incinerator și atunci am reduce prețul la gunoi, ar fi simbolic”, a declarat Cojocaru pentru ziarulamprenta.ro.

Intenția edilului este atacată de cei de la USR-PLUS din Murfatlar, care trag un semnal de alarmă în privința proiectului primarului Cojocaru de a construi un incinerator de deșeuri în localitate.

Cosmin Scripcaru, USR PLUS Murfatlar: „Suntem conștienți că problema salubrității și a eliminării deșeurilor este una gravă, în special în contextul în care ne așteptăm la creșterea penalităților pentru depășirea cantităților de gunoi, dar cu atât mai mult trebuie să luăm în calcul și efectele negative ale măsurilor pe care administrația locală vrea să le întreprindă. Iar aceste efecte negative, pe termen lung, nu sunt deloc de neglijat.

Construirea unui incinerator într-un parteneriat public-privat, la Murfatlar, un oraș cu doar 8000 de suflete nu este cea mai bună soluție.

𝗗𝗘 𝗖𝗘?

Emisiile incineratoarelor de deșeuri conțin în special dioxine, care sunt poluanți organici, substanțe extrem de toxice, parte componentă din erbicidul Agent Orange (folosit de SUA în timpul războiului din Vietnam); Acestea cresc riscul de cancer și cauzează probleme de sănătate atât oamenilor, cât și animalelor.

Dioxinele emise în aer, ajung și în pânza freatică de unde sunt duse mai departe în plante. Pentru oameni, dioxinele reprezintă un pericol mai ales dacă aceștia consumă regulat produse care conțin această substanță. La Murfatlar, avem foarte multe familii  care consumă produsele din gradina proprie.

Murfatlar este un oraș mic. Acest incinerator va avea nevoie de materie primă, care o să vină de prin tot județul și nu numai. Altfel, parteneriatul public-privat nu va genera profit. Cantitatea mare de deșeuri incinerate înseamnă și o cantitate mare, direct proporțională de reziduuri toxice emise.

Energia generată de acest incinerator nu va putea fi folosită pentru încălzirea locuințelor din Murfatlar, așa cum anunță domnul primar, pentru că orașul, pur și simplu, nu are sistem centralizat de încălzire.

În plus, există deja un incinerator la 18km, la fabrica de ciment Medgidia. De ce să mai facem încă unul?“

Cei de la USR-PLUS au inițiat o petiție publică împotriva construirii acestui incinerator și care poate fi consultată aici:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-vrem-incinerator-de-deseuri-la-murfatlar?fbclid=IwAR1Mf8Otzk1JD4eS4LdgrSWbQ61wJ7vcOHTkvKkTs-2PXnk3V9zcKC75Tg0

Comments

comments

Administratie

Chițac vrea achiziționarea a încă 22 de autobuze electrice. O parte din primul lot zace în garajul CT Bus

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chișac, a anunțat, în urmă cu câteva minute, că a depus cererea de finanțare pentru achiziția a încă 22 de autobuze electrice pentru oraș.

„Este vorba despre un proiect în valoare de 12,1 milioane de euro, eligibil 100% pentru bugetare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (ceea ce înseamnă că nu va presupune cofinanțare din partea Primăriei). Pe lângă achiziția celor 22 de autobuze, contractul prevede și achiziția a 22 de stații de reîncărcare lentă, pentru garajul CT Bus, și achiziția a 7 stații de reîncărcare rapidă, ce se vor monta pe traseu.

Este un nou pas important pe care Constanța îl face în vederea îmbunătățirii calității aerului pe care îl respirăm, orașul nostru urmând să aibă una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de transport în comun prietenos cu mediul din România. Să nu uităm că, vreme de mulți ani, la Constanța parcul auto pentru transportul public a fost unul învechit și deloc prietenos cu călătorii și cu mediul înconjurător.

Noul proiect vine în completarea inițiativelor pe care le-am avut anul trecut: achiziționarea a 125 de stații de autobuz și a altor 41 de autobuze electrice, de 10 și 12 m lungime. O mare parte dintre aceste autobuze se află deja în garajul CT Bus, iar pe parcursul sezonului estival ne așteptăm să le vedem pe traseu.

Transportul public reprezintă cartea de vizită a unui oraș civilizat. Odată cu aceste investiții și cu îmbunătățirea sistemului public de transport în comun, Constanța face mulți pași înainte în lupta cu poluarea și cu aglomerația.“, a spus Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

„Ziua Constanței“. Vezi care este programul manifestărilor din weekend

Publicat

la data de

Scris de

Ziua Constanței cuprinde zeci de evenimente, sute de artiști și mii de constănțeni.

Programul manifestărilor este următorul:

VINERI – 20.05.2022.

 1. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE”, ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei – o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste cu mesaj existențial, un omagiu adus patronilor spirituali și ocrotitorilor orașului Constanța, la ceas aniversar, întru cinstire.

Distribuție: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Liliana Hodorogea, Tomi Cristin, Silviu Mircescu și altii. Adaptare dupa Cristina Tamas.

SÂMBĂTĂ– 21.05.2022.

 1. MARATONUL NISIPURILOR : eveniment sportiv internațional, interval orar 07:00 – 19:00 (PLAJA NEVERSEA)
 2. EXPOZITIE ÎN AER LIBER – PIAȚA OVIDIU : CONSTANȚA NOASTRĂ – O POVESTE BIMILENARĂ.
 3. SPORT ÎN PARC – eveniment sportiv în cinci etape care se vor desfășura în centrul orașului, pe bulevardul Tomis, în perioada 21 mai – 22 mai 2022.

Evenimentul este structurat sub forma unui triatlon sportiv: baschet, minifotbal si tenis cu piciorul. De asemenea, tot pe bulevardul Tomis se vor organiza și alte competiții și concursuri pentru iubitorii de mișcare.

4.SIMBOLURI DE ZIUA CONSTANȚEI, PIAȚA OVIDIU, între orele 11:00-13:00. Vor fi dezvelite încă două plăci din granit, pe care sunt gravate monumente de patrimoniu. În cadrul acestei manifestări, ansamblurile minorităților vor susține un spectacol de dansuri tradiționale și va fi organizată o tombolă cu premii    atractive.

 1. OVIDIO RUNNING – începând cu ora 17.00 va debuta prima ediție a „Ovidio Running”, o cursă de alergare pe distanța de 3 km, care se va desfășura în Constanța, pe traseul Cazino Constanța – faleza – portul Tomis – Str. Lebedei – Str. Remus Opreanu – Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989 – Str. Marcus Aurelius – Str. Sulmona – Str. Vasile Canarache – Piața Ovidiu.

„Ovidio Running” face parte din manifestările dedicate consolidării brandului identitar al lui Publius Ovidius Naso, poetul născut la Sulmona și exilat în bătrânul Tomis.

 1. MUZICĂ DE FANFARĂ – FALEZA CAZINOULUI, ORA 17:30. Fanfara „Muzica apelor” îi va bucura pe toți cei care se vor afla pe faleza Cazinoului
 2. ”SCENE DIN VIAȚA LUI CONSTANTIN CEL MARE” – ora 20:30, situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei

8.MUZICIENI CONSTĂNȚENI DE ZIUA CONSTANȚEI – spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski, începând cu ora 20:30.

 1. CONCERT INCENDIAR ÎN PIAȚA OVIDIU – ORA 21:30:

BARBAROSSA SAMBA GROUP

CARLA’S DREAMS

VIDEO MAPPING

SHOW MULTIMEDIA – FOC DE ARTIFICII

DJ MANUEL RIVA

ALEXANDRA STAN

De asemenea, începând cu ora 21:00, timp de 30 de zile, 4 cladiri emblematice ale Constanței vor fi iluminate arhitectural: Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța , Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța ,Muzeul de Artă Populară Constanța.

DUMINICA – 22.05.2022

 1. SPORT IN PARC – Activități sportive pe bulevardul Tomis, în fața Primăriei Constanța: tenis de picior, fotbal, baschet, concursuri etc.
 2. MUZICĂ FOLK PE FALEZA CAZINOULUI – ora 17:00, Walter Ghicolescu va susține un recital de muzică folk pe faleza Cazinoului, langa statuia lui Mihai Eminescu.
 3. INVITAȚIE LA REVERIE MUZICALĂ – ora 20:30- spectacol în aer liber susținut de artiștii Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski în Parcul Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac îi bagă pe consilierii locali în ședință extraordinară

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța au fost chemați de primarul Vergil Chițac, vineri, 20 mai, în ședință extraordinară pentru a dezbate trei proiecte de hotărâre:

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2022;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 1

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 490/2021 privind înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Constanţa;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 4 şi nr. 5

 1. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 402/2021 privind aprobarea cererii de finanţare şi a devizului generat aferent proiectului „Bulevardul Madrid”;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi 5

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: