Connect with us

Societate

Plajele vor fi pregătite până la 1 Mai. Vezi cum decurg lucrările.

Maria Ionescu

Publicat

la

Cu toate că vara este încă departe, dat fiind faptul că în preajma zilei de 1 mai va fi o perioadă cu zile libere și, sperăm și cu vreme frumoasă, plajele vor fi gata pregătite până atunci.

Lucrările pentru sezonul estival 2019 au fost demarate oficial începând cu data de 18 februarie a.c..

Potrivit purtătorului de cuvând al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Marieta Iorga, până acum s-au efectuat mai multe servicii de curățare a terenului.

S-au colectat corpurile străine rămase pe plaje, și aici ne referim la mase lemnoase, plastic, metale și sticle. Toate acestea au fost încărcate în mijloace de transport și duse la groapa de gunoi.

Evident, a fost necesară și îndepărtarea manuală a  nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinatatea aleilor de promenadă și în dreptul gardurilor de protecție, precum și îndepărtarea mecanizată, cu utilaje terasiere a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinatatea aleilor de promenadă.

Marieta Iorga a precizat că au fost demontate manual gardurile de stuf, iar panourile de stuf și parii de sprijin au fost transportați și încărcați manual în autovehicule.

”Suprafața totală de plajă pe care Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral o pregătește la debutul sezonului estival depășește 260 ha.  A.B.A. Dobrogea-Litoral acționează în această perioadă simultan pe 3 tronsoane astfel: – Tronson I (Constanța – Mamaia – Năvodari – Midia), – Tronson II ( Eforie – Costinești – Tuzla) și Tronson III (Olimp – Jupiter – Saturn – Mangalia – 2Mai – Vama Veche).

În total, pentru pregătirea plajelor pentru sezonul estival se acționează cu 25 de muncitori și 20 deservenți de utilaje/autocamioane/autoutilitare. Costul total al lucrărilor poate fi evaluat abia la finalul acestora întrucât specificul lucrărilor este unul atipic, ce suferă multe modificări pe perioada desfășurării (geomorfologia linei țărmului și a plajelor este foarte dinamică, iar starea plajei se poate modifica de la o zi la alta, funcție de condițiile meteorologice).”, a precizat Marieta Iorga.

Cert este că plajele contractate au fost predate o parte până pe data de 1 aprilie, iar altele vor fi predate până mâine, 15 aprilie.  Toate vor fi pregătite în proporție de 100% până la data de 1 mai.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Când se redeschid sălile de fitness. Ce spune ministrul Sportului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionut Stroe, speră ca începând cu 15 iunie măsurile restrictive cauzate de epidemia de coronavirus să se relaxeze şi sălile de fitness să se deschidă publicului larg în condiţii speciale, respectând normele de igienă.

“Avem câteva norme referitor la antrenamentele în spaţiile închise. La fitness însă e specific, în sensul să sunt multe aparate, dezinfectarea lor trebuie făcută după fiecare utilizare, spaţiul e mult mai restrâns, există activităţi colective cum este acea gimnastică pe muzică, la fel există ‘cycling’ unde sunt foarte multe biciclete una lângă alta. Dar eu sunt optimist. Urmează să avem o nouă întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi eu sper ca de la 15 iunie, în condiţiile în care vom avea o evoluţie bună, după anumite reguli, să avem posibilitatea să deschidem şi sălile de fitness, pentru că sunt esenţiale în ceea ce priveşte sportul în viaţa românilor. Adică în momentul de faţă sunt sute de mii de români care aşteaptă acest lucru. Şi eu merg la sală şi ştiu. Noi ne-am implicat în acest subiect şi am răspuns afirmativ solicitărilor venite din partea industriei de fitness, pentru că e o zonă economică. Deşi sălile de fitness nu ţin strict şi direct de noi (n.r. – de Ministerul Tineretului şi Sportului). Ele au o activitate cu un pronunţat caracter comercial. Evident că acolo se face sport, dar sălile de fitness au caracter comercial, plăteşti pentru a avea acces. În prezent pot face pregătire în sălile de fitness culturiştii sau sportivii profesionişti din zona de fitness. Eu nu am avut nicio problemă să le reprezint interesele în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. O să vedem cum evoluează lucrurile”, a spus Stroe citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Autorităţile române au relaxat începând cu 15 mai şi ulterior 1 iunie condiţiile privind antrenamentele şi pregătirea sportivilor legitimaţi, dar acestea nu se aplică şi practicanţilor sportului amator.

Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber, în bazine acoperite sau nu, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor legitimaţi şi a competiţiilor sportive (cu excepţia sporturilor de contact), precum şi a antrenamentelor în săli, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vezi calendarul sesiunilor speciale a examenelor naţionale

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În contextul epidemiologic actual, Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a aprobat Ordinul privind organizarea sesiunilor speciale de evaluare națională și bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalității de șanse.

La aceste sesiuni speciale, vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Calendarul sesiunii speciale a examenului de evaluare națională:

22-26 iunie – Înscrierea candidaților

29 iunie –  Limba și literatura română

30 iunie –  Matematică

01 iulie –  Limba și literatura maternă

02 iulie –  Afișarea rezultatelor (ora 12.00)

02 iulie – Depunerea contestațiilor (între orele 14.00 – 19.00)

04 iulie – Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

Calendarul sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat:

29 iunie – 03 iulie – Înscrierea candidaților

06 iulie – Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

07 iulie – Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

08 iulie – Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

09 iulie – Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie – Afișarea rezultatelor (ora 12.00)

10 iulie – Depunerea contestațiilor (între orele 14.00-19.00)

12 iulie – Afișarea rezultatelor finale  (după ora 12.00)

Foto: Elemi.hu

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Intrăm în normalitate. Ce spune Ministrul Economiei despre deschiderea mall-urilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat când este posibil să se deschidă mall-urile. El a spus că, în cursul zilei de azi, cu începere de la ora 15.00, va avea o întâlnire cu reprezentanţii marilor magazine. Virgil Popescu a precizat că, dacă totul decurge normal, acestea se vor putea deschide în data de 15 iunie.

„Mâine, la ora 15:00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor, cu reprezentanții care închiriază aceste spații comerciale. Mi s-ar părea normal că dacă relaxăm, și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni, să deschidem magazinele mari. Eu sunt convins că la finalizarea acestor două săptămâni evaluarea va fi pozitivă. Dacă lucrurile merg bine vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Foto: Facebook Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: