Connect with us

Politica

Plângere penală pe numele lui Virgil Popescu. Este acuzat de subminarea economiei naționale

Published

on

Președintele Partidului Alianța Pentru Patrie, Valentin Păduroiu, a depus o plângere penală pe numele ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta este acuzat de abuz în serviciu și subminarea economiei naționale. Plângerea penală a fost depusă ieri la Parchetul General. În plângerea APP se arată că, „prin activitatea sa defectuoasă şi prin liberalizarea preţurilor la energie într-un mod absolut aberant şi haotic, într-o perioadă de mai bine de 3 ani în care acesta a fost la conducerea Ministerului Energiei, învinuitul a produs pagube importante economiei naţionale şi a condus la creşterea datoriei pe care Guvemul României o are de achitat companiilor fitmizoare de energie electrică şi sărăcirea populaţiei”.

„Tot astfel, un alt abuz în functie comis de învinuitul Virgil Daniel Popescu, constă în mecanismul de compensare și plafonare a energiei, care nu oferă decât incertitudine cu privire la preţurile la energie şi gaze naturale, punând în pericol mii de locuri de muncă şi subminând astfel economia românească. În condiţiile în care România dispune de suficiente resurse energetice, prin politica defectuoasă şi abuzurile comise de acest ministru, s-a ajuns ca România să aibă cele mai mari preţuri la energie din Uniunea Europeană. Ne referim în acest context la prevederile Ordonanţei de Urgenţă 3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, act normativ adoptat la iniţiativa Ministrului Energiei Virgil Daniel Popescu şi pentru care am solicitat Avocatului Poporului declanşarea controlului de neconstituţionalitate, dat fiind faptul că actul restrânge şi afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, precum şi institutii fundamentale ale Statului Român.

Potrivit acestui act normative abuziv, nivelul de consum lunar până la care preţul va fi plafonat a fost redus la 255 de KWhin cazul curentului electric. Intenția executivului este ca oamenii să încerce să facă economie în perioada care vine. Astfel, clientii casnici vor achita 80 de bani pentru un kilowatt dacă au un consum între 100 şi 255 de KWh, iar la un consum de până la 300 de KW, diferenţa de la 255 este taxată la preţul din contract. Or, în fapt, majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta in creşteri de preţuri pe lanț şi pierderi de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte latura subiectivă a infracţiunilor comise de învinuit, aceasta se circumscrie motivelor invocate în expunerea de motive înaintată Guvernului României pentru emiterea acestei ordonanţe, motive care în opinia sa ţin de necesitatea scăderii pretului la energie pentru consumatori, în condiţiile în care, în realitate, preţul de consum va creşte dublu faţă de cel plătit până la 30 august 2022.

Advertisement

Mai mult, învinuitul a susținut constant că toate măsurile dispuse cu privire la plafonarea şi compensarea preţurilor din energie sunt adoptate pe baza cerintelor Uniunii Europene, care a propus o reducere a consumului cu 15% la gazele natural, în realitate UE solicitând optional reducerea consumului actual de gaze cu 15%, ca medie a ultimilor 5 ani.

În realitate, învederăm faptul că această ordonanţă promovată de învinuitul VIRGIL DANIEL POPESCU, ascunde privatizările frauduloase ale Distrigaz, Petrom, Electrica, ceea ce a condus la blocarea procesului de explorare a gazelor neconvenţionale şi închiderea capacităţilor de producţie ale României.

În consecinţă. apreciem că faptele comise de învinuit, în calitatea sa de Ministru al energiei, intrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, negljentă în serviciu şi subminarea economiei naţionale, fapte pedepsite şi prevăzute de art. 297 Cod penal, art. 298 Cod penal şi art. 165 Cod penal.

Solicităm tragerea la răspundere penală a învinuitului VIRGIL DANIEL POPESCU¬Ministru al Energiei şi obligarea sa la despăgubiri civile pentru daunele morale şi materiale provocate şi subminarea economiei naţionale a României”, se mai arată în plângerea penală.

Sursa: stiripesurse.ro

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement