Connect with us

Politica

Stelian Ion vrea să înlăture influența politică asupra anchetelor penale. PSD și PNL au respins în bloc amendamentele

Published

on

Deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a anunțat că a depus amendamente la legile Justiției prin care formațiunea sa vrea să înlăture posibilitatea unor influențe politice în anchetele penale, inclusiv pentru cercetarea faptelor de corupție.

„Amendamentele USR vizează aspectele esențiale din aceste legi, cum ar fi:

– procedura de numire a procurorilor de rang înalt, astfel încât să existe și un element exterior factorului politic: un aviz conform al Secției pentru procurori din CSM, care să fie luat în calcul de către decidenții politici.

– întărirea poliției judiciare și trecerea ei în subordinea parchetelor, pentru că, fără polițiști de poliție judiciară, procurorii nu își pot face treaba.

Advertisement

– eliminarea posibilității ca procurorul general și procurorii șefi DNA și DIICOT să poată infirma toate actele, măsurile și soluțiile procurorilor din subordine. Nu este normal ca acești procurori șefi, numiți până la urmă politic, să intervină pe toate dosarele procurorilor din subordine. Este o putere discreționară pe care proiectele ministrului Predoiu o dau procurorului general și procurorilor șefi DNA și DIICOT.

– reducerea vechimii pentru a lucra la DNA și DIICOT, astfel încât să dăm posibilitatea și acestor unități esențiale pentru lupta împotriva corupției și criminalității organizate să-și desfășoare activitatea în mod eficient. DNA și DIICOT au tras semnale de alarmă în mod repetat cu privire la imposibilitatea de a recruta noi procurori.

– eliminarea  posibilității ca procurorul general să trimită în acțiune disciplinară pe orice procuror din subordine și să hotărască discreționar cu privire la orice delegare sau detașare.

În plus, amendamentele USR vizează și o promovarea meritocratică în magistratură, pentru că proiectele lui Predoiu, girate de președintele Iohannis, elimină criteriul meritocratic.

Vrem să eliminăm și prevederile care creează un sistem piramidal de putere în sistemul judiciar, astfel încât judecătorii și procurorii de la bază să fie nevoiți să facă pe plac șefilor ierarhic superiori. Este un regres teribil, proiectele lui Predoiu duc la concentrarea puterii în mâna câtorva actori din sistemul judiciar: președintele ICCJ, președinții de instanțe, șefii de parchete și membrii CSM, în detrimentul colegiilor de conducere.

Advertisement

De asemenea, încercăm să eliminăm noile privilegii pe care puterea actuală vrea să le dea unor categorii de magistrați. Deși ministrul a spus că nu se atinge de chestiunea pensiilor magistraților, de fapt mărește cuantumul lor. Magistrații care au deținut funcții de conducere în trecut pot alege să li se calculeze pensia în funcție de indemnizația de conducere.

O serie de amendamente vizează reforma CSM. Și începem cu alegerea membrilor CSM. Noi propunem un scrutin universal pentru procurori și judecători, astfel încât toți să își poată alege reprezentanții din profesie. Este esențial să schimbăm modalitatea actuală de alegere care a permis de-a lungul anilor să se creeze în CSM niște poli de putere nocivi pentru sistemul judiciar.

Răspunderea Inspecției judiciare trebuie resetată din temelii. USR propune să se creeze două inspecții judiciare – una pentru judecători și una pentru procurori. Inspecția judiciară trebuie să sancționeze acei magistrați care abuzează sau care încalcă legea, și nu trebuie să fie un instrument de presiune pentru magistrații corecți și curajoși.

Dacă nu vor fi corectate proiectele propuse de Cătălin Predoiu, justiția din România va fi mai slabă, mai puțin independentă și mai puțin eficientă.“, spune fostul ministru al Justiției.

Comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor din domeniul Justiţiei a respins, astăzi, în bloc amendamente depuse de USR şi AUR, dar şi de CSM şi asociaţii de magistraţi.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement