Connect with us

Politica

PMP, despre negocierile PSD – ALDE: Este vorba de legi nefirești

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Deputații PMP au protestat, marți, față de negocierile dintre PSD și UDMR, pe motiv că sunt chestiuni absurde, de nenegociat în Parlamentul României, aceștia afirmând că este vorba de ”legi nefirești”, pe care social-democrații vor să le treacă ”pe șest”.

Liderul grupului PMP Eugen Tomac a spus că a fost convocat pentru ora 9,30 un Birou permanent pentru a decide ca trei comisii să lucreze la proiectul UDMR pe tema reducerii pragului de la care se poate folosi limba maternă în administrație, dar acest for nu s-a întrunit, transmite Agerpres.ro.

“Observăm că haosul s-a instaurat în Parlament pentru că ședința Biroului permanent nu a început și credem că în aceste clipe se întâmplă un lucru extrem de grav în Parlamentul României. Cetățenii români ar trebui să știe că PSD negociază lucruri de nenegociat niciodată în Parlament, interese ale țării. Așteptăm cu mult interes să vedem dacă după negocierile pe care le are domnul Dragnea la această oră cu UDMR va ceda în fața acestor cereri nejustificate”, a afirmat Tomac.

El a spus că aceste chestiuni legate de minorități trebuie abordate prin prisma reciprocității.

“Noi avem în Ungaria o comunitate românească ce nu are învățământ în limba română. Singurul liceu cu predare în limba română din Ungaria are doar două ore de limba română. Nu putem negocia chestiuni care sunt absurde și UDMR să vină la această oră să pună presiune pe decidenții politici care nu știu să citească și ce consecințe produc aceste legi nefirești pe care vor să le treacă pe șest. Este inacceptabil ce se întâmplă în Parlament”, a adăugat Tomac.

La rândul său, Valeriu Steriu, deputat PMP, chestor al Camerei, a spus că ceea ce se întâmplă este “o mascaradă”.

“Este o mascaradă în acest moment. Niciun Birou în clipa de față în Parlament nu lucrează, Biroul permanent nu lucrează, toți colegii așteaptă probabil că domnul Dragnea negociază cu UDMR, este presat cu siguranță să mai dea un județ, să mai aprobe limba maternă în alte entități. Este o mascaradă la care nu vrem să subscriem la Mișcarea Populară și suntem consternați. Seamănă cu ‘marțea neagră’, când s-au făcut astfel de demersuri absolut uimitoare, se mișcă dintr-un loc în altul, oamenii negociază cum să-și treacă mâine moțiunea ca să-și rezolve problemele din justiție”, a susținut Steriu.

Marți dimineață, membrii Comisiilor juridică, pentru drepturile omului și administrație de la Camera Deputaților s-au strâns pentru o ședință care trebuia să înceapă la ora 10,00 și în care urma să se dezbată proiectul de lege depus de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorităților naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne.

Ședința nu a putut să înceapă deoarece nu avea aprobarea Biroului permanent să lucreze în paralel cu plenul, iar ședința conducerii Camerei, programată la ora 9,30, nu a început nici ea la ora stabilită.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Președintele vrea referendum pe Justiție

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

“Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare”, a spus şeful statului, la dezbaterea “Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de One World România.

Seful statului a precizat ca s-a vorbit mult de referendum și și-a propus sa facă o evaluare in acest sens.

“S-a vorbit mult despre referendum și am spus că lucrurile trebuie evaluate din multe puncte de vedere. Stiți că voința este una și putința este alta. Discuția a revenit și nu a revenit întâmplător. Am primit o lege care clarifica anumite aspecte tehnice, printre care pesediștii introduseseră un paragraf că odată cu europarlamentarele nu se poate organiza nimic altceva. Mi s-a părut suspect de aceea am contestat la CCR. Curtea mi-a dat dreptate. Am început să analizez cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști. Lucrăm la asta intens, analizăm datele, variantele. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai. Un referendum nu poate să producă o lege, dar poate să exprime atitudinea nației și asta vreau. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă mai poate să tolereze corupția și corupții sau trebuie să tragem o linie și să spunem stop”, a declarat Iohannis, conform Antena 3.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După protestul #sieu, premierul Dăncilă transmite: “Să vină toți cu idei constructive, nu doar cu blocaje”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Protestul #Șîeu pentru construcția de autostrăzi produce ecouri. Premierul Viorica Dăncilă a făcut un apel la unitate națională în jurul acestui obiectiv. A cerut idei constructive și a transmis românilor să renunțe la… blocaje.

“Lansez un apel către toți cei care își iubesc țara să ne mobilizăm cu toții în jurul acestui obiectiv de construcție a autostrăzilor. Trebuie să accelerăm acest proces și îi rog pe toți să vină cu idei constructive, nu doar cu blocaje. Încă ne confruntăm cu încercările unor cetățeni care doresc cu orice preț să blocheze construcția autostrăzilor și fac orice pentru a bloca construcția de autostrăzi. Doar la începutul lunii ianuarie autostrada Lugoj-Deva a fost blocată de contentații depuse de trei cetățeni, unul din Dublin, doi din România. Motivul a fost faptul că nu se oferă suficiente locuri pentru marile mamifere și pentru lilieci. Nu-mi vine să cred că este posibil așa ceva și nu înțeleg ce interese au acești oameni”, a declarat Viorica Dăncilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Finanțistul Huțucă (PNL), despre efectele OUG 114: “Sunt îngrozitoare, abrogați anomalia”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Bogdan Hușucă, președintele PNL Constanța, a vorbit, marți, în Paralment, despre efectele OUG 114 asupra mediului de afaceri, a economiei, dar și a oamenilor simplu. Huțucă susține că efectele sunt “îngrozitoare” și le cere guvernanților să-și asume răspunderea și să abroge “anomalia”. Declarația parlamentarului constanțean a fost susținută la prezentarea moțiunii simple îmdreptată împotriva ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Iată mesajul pe care Bogdan Huțucă l-a postat și pe pagina sa de Facebook:

Am explicat pe cât de simplu am putut că unele decizii ale actualului ministru, precum OUG 114, afectează negativ mediul de afaceri, locurile de muncă, stabilitatea economiei și mai ales nivelul de trai pentru toți românii. Toți românii!
Efectele OUG 114 sunt îngrozitoare:

– Cursul de schimb valutar a ajuns la maximul istoric
– Tinerii au probleme în a accesa credite
– Au lovit în băncile și companiile cu capital românesc
– Statul se împrumută astăzi mai greu și la dobânzi mai mari
– Au lovit în producția românească de energie
– Au Crescut prețul la energie și gaze naturale pentru români
– Au crescut prețul la abonamentele de comunicații
– Vor să naționalizeze mascat pensiile private

Cine suportă costurile acestor legi proaste? Românii! 
În timpul ăsta, Teodorovici, Vâlcov și ceilalți pesediști ne râd în nas. 
Asumați-vă răspunderea! Abrogați anomalia!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: