Connect with us

Politica

PNL, împotriva bugetului Constanței. “Este de supraviețuire, nu de investiții”, spun liberalii. Ce le transmite Făgădău

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Consilierii locali din cadrul Consiliului Local Municipal Constanța au convocați joi în ședință ordinară pentru a dezbate și supune spre aprobare proiectul local pentru anul 2018 al orașului.

Înainte de vot, s-au înscris la cuvânt președintele USR Constanța, Remus Negoi, și reprezentantul Asociației “Bricada Verde”, Sorin Belu.

Pe rând, Negoi a atras atenția consilierilor locali că bugetul duce lipsă de alocări pentru înființarea de locuri de muncă. De asemenea, liderul USR Constanța susține și că administrația municipală plătește prea mulți bani pentru efectuarea studiilor de fezabilitate aferente unor proiecte de infrastructură.

“În urma studiilor efectuate, Constanța se află pe ultimele locuri în privința înființării de locuri de muncă. Propunerea noastră era de a mări bugetul acesta la cel puțin 25%. (…) La capitolul studii de fezabilitate sunt trei capitole pentru care se fac studii de fezabilitate, fiecare în valoare de câte 1,2 milioane de lei. (…) Am o întrebare: dacă statul român. pe studii de fezabilitate până în 2015 a cheltuit pentru pentru 580 de kilometri de autostradă aproximativ 48 de milioane de lei, pentru ce plătim studii de fezabilitate în oraș cu 400.000 de lei pe kilometru pentru traseul Bdul Mamaia – șoseaua Mangaliei. Repet: vorbim de studii de fezabilitate, nu de construire”, a spus liderul USR Constanța.

Același lider politic i-a atras atenția primarului Făgădău că trotuarele din municipiu sunt într-o stare avansată de degradare, iar Primăria se pregătește să cumpere… ceasuri stradale.

“Își vor rupe oamenii piciorele pe trotuarele din municipiul Constanța uitându-se la ceasurile pe care doriți să le montați pe străzile din oraș”, a spus Remus Negoi primarului. “Apar 460.000 lei pentru ceasuri stradale… Dacă vom instala ceasuri stradale, probabil ne vom rupe picioarele în gropile de pe trotuare uitându-ne după aceste ceasuri… Categoria de cheltuieli pe învățământ este aproape egală cu categoria de cheltuieli pentru protecție civilă, pază și Poliția Locală. La dezbaterea de alaltăieri, am spus că este o neconcordanță. Alocarea a 700.000 lei pentru un sistem integrat de monitorizare care, de principiu, ar crește gradul de siguranță și ar scădea personalul implicat în așa ceva. De ce avem nevoie de 35 milioane lei pentru susținerea protecției civile și a Poliției Locale?”, completează Negoi. Drept răspuns, Făgădău i-a transmis printre dinți lui Negoi că a trăit în altă parte, că nu el a striucat trotuarele. “Ați trăit în altă parte timp de 26 de ani, că nu le-am stricat eu în ultimul an”, spune Făgădău.

Întreaga declarație o puteți urmări aici:

La rândul său, Sorin Belu de la Baricada Verde a vorbit despre faptul că Municipalitatea nu a alocat fonduri pentru paza instituțiilor de învățământ, iar copiii, susține el, aduc bani de acasă.

“Pentru liceele și școlile din orașul Constanța nu este alocată nicio sumă de bani pentru pază. Nu știu dacă știți, dar pentru fiecare semestru se cer, indirent prin copii, o sumă de 30-50 de lei din partea fiecărui elev pe semestru. Nu mi se pare normal ca Primăria Constanța să aibă pază și angajații să nu dea bani pentru acest serviciu, așa cum fac copiii din instituțiile de învățământ din municipiu”, a transmis Sorin Belu de la Baricada Verde, iar întreaga intervenție o puteți urmări în video:

“Buget de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare”

La vot, consilierii liberali au votat împotriva propunerii primarului Decebal Făgădău pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut de consilierul local Adriana Arghirescu, care a transmis că bugetul este unul de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare.

„Grupul PNL nu va vota acest proiect de buget. Bugetul pe care îl propuneți este unui de supraviețuire, nu de dezvoltare și investiții. Ar trebui să fim și noi cel puțin la fel de mândri ca ieșenii sau clujenii, doar că nu putem. Aș vrea să-i adresez domnului primar o întrebare: dacă îi iubește pe constănțeni să nu se mai limiteze la inimoare puse semafor, ci să o demonstreze prin politica de dezvoltare a orașului”, a spus consilierul liberal Adriana Arghirescu.

Replica social democraților nu a întârziat să apară. Prin vocea consilierului Aurelian Marin, PSD transmite că proiectul a stat pentru studiu pe pagina de internet a Primăriei pentru mult timp, a fost studiat în comisii și discutat în dezbatere publică și îi acuză pe liberali că nu s-au arătat interesați de să facă vreun amendament la proiectul de buget.

Proiectul de buget a stat postat pe site-ul Primăriei foarte mult timp, au fost comisii în care s-a discutat, a fost o dezbatere publică la care a participat un singur reprezentant din partea PNL și el nu a fost făcut nici un fel de amendament și PNL spune acum că nu va vota bugetul, a spus Aurelian Marin.

Amendamentele și criticile primarului

În intervenția sa legată de buget, primarul Decebal Făgădău a vorbit despre un buget “într-o ușoară creștere”, dar care a avut de suferit asemeni autorităților locale prin “diminuarea cotei impozitului pe venit pentru că Guvernul a propus o relaxare fiscală”. De asemenea, edilul a propus două amendamente pentru bugetul local, respectiv “elaborare strategie smart-city, 138.000 lei; iar al doilea, conform master planului de turism al României, elaborăm studii de fezabilitate pentru un nou port turistic”.

“Există două asemenea amenajări portuare: unul de importanță națională, unul de importanță locală. Finanțarea va veni fie de la bugetul de stat, fie prin fonduri structurale”, a spus Decebal Făgădău.

Întreaga intervenție a primarului, o puteți urmări aici:

16 consilieri au votat “pentru” bugetul local propus de conducerea administrației locale, printre ei și cei doi consilieri reveniți în Consiliul Local Municipal, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, cei 5 liberali prezenți au votat “împotrivă”, iar consilierul independent Andrei Popescu s-a abținut de la vot.

“Dacă acest proiect nu ar fi trecut de votul dumneavoastră, toate bugetele aflate sub coordonarea Consiliului Local Municipal ar fi rămas fără buget. Îmi arăt disponibilitatea de a construi orice proiect, aștept propuneri din partea dumneavoastră pe care să mi le trimiteți direct sau prin presă, așa cum ați făcut și până acum”, a fost mesajul lui Făgădău pentru liberalii care s0au împotrivit proiectului de buget pentru 2018.

 

Comments

comments

Politica

Parlamentul European recomandă primirea IMEDIATĂ a României și Bulgariei în spațiul Schengen

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentul European a votat marți și a recomandat primirea imediată României și Bulgariei în spaţiul Schengen, fără legătură cu raportul MCV. Practic, eurodeputaţii au aprobat raportul supus la vot cu 514 voturi ”pentru”, 107 ”împotrivă” şi 38 de abţineri.

După votul de astăzi din Parlamentul European urmează decizia finală a Consiliului Uniunii Europene.

O abordare în două etape – suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre – implică un anumit număr de riscuri şi ar putea să aibă un efect negativ asupra viitorului extinderii spaţiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.

Membrii Comisiei subliniau că spaţiul Schengen este un dispozitiv unic în felul său şi una dintre cele mai mari reuşite ale UE, iar mânarea aderării depline a României şi Bulgariei are consecinţe negative atât asupra celor două ţări, cât şi asupra întregii Uniuni.

PE a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen încă din iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluţii legislative.

În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor ţări.

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa, săptămâna trecută, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii, subliniind că ”mai sunt eforturi de făcut”.

Update: În urmă cu puțină vreme, europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănăsescu a postat pe pagina sa de facebook următoarele cuvinte:

Vești bune de la Parlamentul European! Vă anunț cu bucurie că azi am votat, alături de colegii mei, raportul privind aderarea României și a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Cu o largă majoritate (514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri), Parlamentul European a aprobat admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Din acest moment intrarea României în Spațiul Schengen mai are un hop de trecut, pentru că hotărârea finală cu privire la aderare trebuie să fie luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului European.

Comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European a cerut miniştrilor UE, la începutul lunii noiembrie, să ia măsuri pentru admiterea de urgență a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, susținând că o aderare în două etape ar prezenta prea multe riscuri. O abordare în două etape (suprimarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre) ar prezenta anumite riscuri şi ar putea avea un efect negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen.

Sursa: Digi24

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

“Fond de investiții locale”, program guvernamental în valoare de 10 miliarde de euro

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un “Fond de investiţii locale”, căruia i se va aloca un buget de 10 miliarde de euro, fondul fiind destinat unor proiecte privind dezvoltarea localităţilor, a anunțat luni seara Liviu Dragnea, președintele PSD. Acesta a explicat că banii pentru acest fond vor veni “din România” şi că speră ca ordonanţa privind înfiinţarea acestui fond să fie aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. Totuși, liderul coaliției de guvernare a refuzat sa ofere detalii despre proveniența banilor, dar și ceea de presupune concret acest program destinat administrațiilor locale. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la finalul şedinţei CEx a PSD, că Guvernul intenţionează să înfiinţeze un fond de investiţii care să ajute localităţile să dezvolte proiecte legate de alimentarea cu apă, sisteme de canalizare sau şcoli.

“Pe lângă PNDL, vrem să facem acest Fond de investiţii locale, aşa se numeşte, pe care să-l dublăm de o proiecţie financiară, pentru că, chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o proiecţie financiară nu vom putea realiza acest lucru”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta nu a precizat de unde vor veni banii necesari înfiinţării şi funcţionării acestui fond.

Mai trebuie precizat ca Liviu Dragnea a informat ca speră ca în prima şedinţă de guvern să se adopte OUG privind acest fond de investiţii.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Documentul va fi depus în Parlament pe 12 decembrie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderii opoziţiei au decis luni, 10 decembrie, ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să fie depusă în Parlament miercuri, 12 decembrie.

Moţiunea va fi semnată de PNL, USR, PMP şi Pro România.

PSD şi ALDE au împreună 244 de parlamentari din totalul de 465, astfel că, teoretic, nu ar avea probleme la votul pe moţiunea de cenzură. Rămâne de văzut dacă există sau nu în mod real un curent de disidenţă în rândul parlamentarilor PSD.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: