Connect with us

Politica

PNL, împotriva bugetului Constanței. “Este de supraviețuire, nu de investiții”, spun liberalii. Ce le transmite Făgădău

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Consilierii locali din cadrul Consiliului Local Municipal Constanța au convocați joi în ședință ordinară pentru a dezbate și supune spre aprobare proiectul local pentru anul 2018 al orașului.

Înainte de vot, s-au înscris la cuvânt președintele USR Constanța, Remus Negoi, și reprezentantul Asociației “Bricada Verde”, Sorin Belu.

Pe rând, Negoi a atras atenția consilierilor locali că bugetul duce lipsă de alocări pentru înființarea de locuri de muncă. De asemenea, liderul USR Constanța susține și că administrația municipală plătește prea mulți bani pentru efectuarea studiilor de fezabilitate aferente unor proiecte de infrastructură.

“În urma studiilor efectuate, Constanța se află pe ultimele locuri în privința înființării de locuri de muncă. Propunerea noastră era de a mări bugetul acesta la cel puțin 25%. (…) La capitolul studii de fezabilitate sunt trei capitole pentru care se fac studii de fezabilitate, fiecare în valoare de câte 1,2 milioane de lei. (…) Am o întrebare: dacă statul român. pe studii de fezabilitate până în 2015 a cheltuit pentru pentru 580 de kilometri de autostradă aproximativ 48 de milioane de lei, pentru ce plătim studii de fezabilitate în oraș cu 400.000 de lei pe kilometru pentru traseul Bdul Mamaia – șoseaua Mangaliei. Repet: vorbim de studii de fezabilitate, nu de construire”, a spus liderul USR Constanța.

Același lider politic i-a atras atenția primarului Făgădău că trotuarele din municipiu sunt într-o stare avansată de degradare, iar Primăria se pregătește să cumpere… ceasuri stradale.

“Își vor rupe oamenii piciorele pe trotuarele din municipiul Constanța uitându-se la ceasurile pe care doriți să le montați pe străzile din oraș”, a spus Remus Negoi primarului. “Apar 460.000 lei pentru ceasuri stradale… Dacă vom instala ceasuri stradale, probabil ne vom rupe picioarele în gropile de pe trotuare uitându-ne după aceste ceasuri… Categoria de cheltuieli pe învățământ este aproape egală cu categoria de cheltuieli pentru protecție civilă, pază și Poliția Locală. La dezbaterea de alaltăieri, am spus că este o neconcordanță. Alocarea a 700.000 lei pentru un sistem integrat de monitorizare care, de principiu, ar crește gradul de siguranță și ar scădea personalul implicat în așa ceva. De ce avem nevoie de 35 milioane lei pentru susținerea protecției civile și a Poliției Locale?”, completează Negoi. Drept răspuns, Făgădău i-a transmis printre dinți lui Negoi că a trăit în altă parte, că nu el a striucat trotuarele. “Ați trăit în altă parte timp de 26 de ani, că nu le-am stricat eu în ultimul an”, spune Făgădău.

Întreaga declarație o puteți urmări aici:

La rândul său, Sorin Belu de la Baricada Verde a vorbit despre faptul că Municipalitatea nu a alocat fonduri pentru paza instituțiilor de învățământ, iar copiii, susține el, aduc bani de acasă.

“Pentru liceele și școlile din orașul Constanța nu este alocată nicio sumă de bani pentru pază. Nu știu dacă știți, dar pentru fiecare semestru se cer, indirent prin copii, o sumă de 30-50 de lei din partea fiecărui elev pe semestru. Nu mi se pare normal ca Primăria Constanța să aibă pază și angajații să nu dea bani pentru acest serviciu, așa cum fac copiii din instituțiile de învățământ din municipiu”, a transmis Sorin Belu de la Baricada Verde, iar întreaga intervenție o puteți urmări în video:

“Buget de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare”

La vot, consilierii liberali au votat împotriva propunerii primarului Decebal Făgădău pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut de consilierul local Adriana Arghirescu, care a transmis că bugetul este unul de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare.

„Grupul PNL nu va vota acest proiect de buget. Bugetul pe care îl propuneți este unui de supraviețuire, nu de dezvoltare și investiții. Ar trebui să fim și noi cel puțin la fel de mândri ca ieșenii sau clujenii, doar că nu putem. Aș vrea să-i adresez domnului primar o întrebare: dacă îi iubește pe constănțeni să nu se mai limiteze la inimoare puse semafor, ci să o demonstreze prin politica de dezvoltare a orașului”, a spus consilierul liberal Adriana Arghirescu.

Replica social democraților nu a întârziat să apară. Prin vocea consilierului Aurelian Marin, PSD transmite că proiectul a stat pentru studiu pe pagina de internet a Primăriei pentru mult timp, a fost studiat în comisii și discutat în dezbatere publică și îi acuză pe liberali că nu s-au arătat interesați de să facă vreun amendament la proiectul de buget.

Proiectul de buget a stat postat pe site-ul Primăriei foarte mult timp, au fost comisii în care s-a discutat, a fost o dezbatere publică la care a participat un singur reprezentant din partea PNL și el nu a fost făcut nici un fel de amendament și PNL spune acum că nu va vota bugetul, a spus Aurelian Marin.

Amendamentele și criticile primarului

În intervenția sa legată de buget, primarul Decebal Făgădău a vorbit despre un buget “într-o ușoară creștere”, dar care a avut de suferit asemeni autorităților locale prin “diminuarea cotei impozitului pe venit pentru că Guvernul a propus o relaxare fiscală”. De asemenea, edilul a propus două amendamente pentru bugetul local, respectiv “elaborare strategie smart-city, 138.000 lei; iar al doilea, conform master planului de turism al României, elaborăm studii de fezabilitate pentru un nou port turistic”.

“Există două asemenea amenajări portuare: unul de importanță națională, unul de importanță locală. Finanțarea va veni fie de la bugetul de stat, fie prin fonduri structurale”, a spus Decebal Făgădău.

Întreaga intervenție a primarului, o puteți urmări aici:

16 consilieri au votat “pentru” bugetul local propus de conducerea administrației locale, printre ei și cei doi consilieri reveniți în Consiliul Local Municipal, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, cei 5 liberali prezenți au votat “împotrivă”, iar consilierul independent Andrei Popescu s-a abținut de la vot.

“Dacă acest proiect nu ar fi trecut de votul dumneavoastră, toate bugetele aflate sub coordonarea Consiliului Local Municipal ar fi rămas fără buget. Îmi arăt disponibilitatea de a construi orice proiect, aștept propuneri din partea dumneavoastră pe care să mi le trimiteți direct sau prin presă, așa cum ați făcut și până acum”, a fost mesajul lui Făgădău pentru liberalii care s0au împotrivit proiectului de buget pentru 2018.

 

Comments

comments

Politica

Eugen Teodorovici: “Cândva o să candidez şi la prezidenţialele din România”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, marţi seara, într-o emisiune la TVR 1, că intenţionează să candideze „cândva” la funcţia de preşedinte al României, dar că vrea să fie o surpriză.

„Cândva o să candidez. Cândva o să candidez, cu siguranţă. Aveţi ca mărturie clară: cândva o să candidez şi la prezidenţialele din România. Nu mă întrebaţi şi când anume, pentru că aceasta este surpriză. Ştiu cum va fi. Problema nu este cum o să fie, o să fie sigur. N-am niciun fel de problemă”, a declarat Eugen Teodorovici citat de jurnaliștii de la news.ro.

Întrebat dacă va fi doar candidat sau şi preşedinte, acesta a replicat:

„Când spun că fac un lucru, îl fac. Nu candidez ca să candidez. Nu sunt un laş. Sunt multe variante politice posibile, dar sigur va fi”.

Teodorovici a mai afirmat că preşedintele PSD a anunţat foarte clar că după alegerile europarlamentare se va face analiza de rigoare în partid privind candidatul la alegerile prezidenţiale din acest an:

„Se va stabili clar cum se merge: cu ALDE, PSD, împreună. Cei care conduc partidul şi coaliţia decid”.

El a susţinut că, dacă PSD îşi doreşte „cu adevărat” să câştige alegerile prezidenţiale, atunci va câştiga:

„PSD nu o să piardă ceva, când luptă cu adevărat şi vrea să câştige. PSD poate cu adevărat să câştige, dacă-şi doreşte acest lucru”.

El a mai afirmat că PSD îl poate învinge pe preşedintele Klaus Iohannis la prezidenţiale din acest an.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele vrea referendum pe Justiție

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

“Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare”, a spus şeful statului, la dezbaterea “Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de One World România.

Seful statului a precizat ca s-a vorbit mult de referendum și și-a propus sa facă o evaluare in acest sens.

“S-a vorbit mult despre referendum și am spus că lucrurile trebuie evaluate din multe puncte de vedere. Stiți că voința este una și putința este alta. Discuția a revenit și nu a revenit întâmplător. Am primit o lege care clarifica anumite aspecte tehnice, printre care pesediștii introduseseră un paragraf că odată cu europarlamentarele nu se poate organiza nimic altceva. Mi s-a părut suspect de aceea am contestat la CCR. Curtea mi-a dat dreptate. Am început să analizez cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști. Lucrăm la asta intens, analizăm datele, variantele. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai. Un referendum nu poate să producă o lege, dar poate să exprime atitudinea nației și asta vreau. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă mai poate să tolereze corupția și corupții sau trebuie să tragem o linie și să spunem stop”, a declarat Iohannis, conform Antena 3.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După protestul #sieu, premierul Dăncilă transmite: “Să vină toți cu idei constructive, nu doar cu blocaje”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Protestul #Șîeu pentru construcția de autostrăzi produce ecouri. Premierul Viorica Dăncilă a făcut un apel la unitate națională în jurul acestui obiectiv. A cerut idei constructive și a transmis românilor să renunțe la… blocaje.

“Lansez un apel către toți cei care își iubesc țara să ne mobilizăm cu toții în jurul acestui obiectiv de construcție a autostrăzilor. Trebuie să accelerăm acest proces și îi rog pe toți să vină cu idei constructive, nu doar cu blocaje. Încă ne confruntăm cu încercările unor cetățeni care doresc cu orice preț să blocheze construcția autostrăzilor și fac orice pentru a bloca construcția de autostrăzi. Doar la începutul lunii ianuarie autostrada Lugoj-Deva a fost blocată de contentații depuse de trei cetățeni, unul din Dublin, doi din România. Motivul a fost faptul că nu se oferă suficiente locuri pentru marile mamifere și pentru lilieci. Nu-mi vine să cred că este posibil așa ceva și nu înțeleg ce interese au acești oameni”, a declarat Viorica Dăncilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: