Connect with us

Politica

Politicianul Dumitrașcu l-a sabotat pe istoricul Dumitrașcu

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi a avut loc un eveniment surprinzător, în premieră la Constanța. Întruniți în ședință ordinară, consilierii au avut de votat zeci de proiecte de hotărâre. Prezența nu a fost cea estimată – doar 21 de consilieri au fost prezenți la această ședință. Printre proiectele aflate pe ordinea de zi, s-a numărat și unul potrivit căruia trei constănțeni ar fi trebuit să primească diploma de cetățean de onoare al municipiului.  Este vorba despre Victor Ciupină și Adrian Bavaru, foști rectori ai universității Ovidius, dar și despre profesorul Gheorghe Dumitrașcu, fost deputat PDSR de Constanța în anii 90. Pentru început au fost acordate aceste diplome lui Ciupină și Bavaru.

Potrivit multor minți luminate, Dumitrașcu este unul dintre cei mai mari istorici din Dobrogea, dar jurnaliștii vechi își amintesc despre ieșirile pe care le-a avut în Parlament, inclusiv cea în care s-a opus intrării regelui Mihai I în România. În fine, ar fi multe de spus despre trecutul lui Dumitrașcu. Dar să nu uităm că activitatea sa profesională este de-a dreptul prolifică. La ședința de astăzi, unul dintre consilierii PNL a solicitat scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Alți colegi liberali au argumentat lipsa votului prin aceea că Dumitrașcu a fost colaborator al Securității. S-a trecut apoi la vot, iar surpriza celor prezenți a fost colosală. Numai 15 consilieri au votat pentru trecerea acestui proiect, iar 6 au votat împotrivă. Fără prea multe discuții, Dumitrașcu s-a ridicat pentru a părăsi sala. Înainte de a face acest lucru, a declarat că “este ridicol. Nu pot aștepta schimbarea consiliului sau a guvernului pentru a deveni cetățean de onoare”, a spus Dumitrașcu.  Tot el a mai declarat că se aștepta la această decizie. “Mă aşteptam la această decizie, dar ei trebuiau să ia în calcul vârsta mea şi să nu mă pună pe drumuri. Refuz categoric orice altă nominalizare”, a declarat prof. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

Viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău i-a cerut iertare profesorului Dumitrașcu: “Regret ca asistați la un asemenea moment. Voi resupune aprobării acest proiect de hotărâre și mă voi asigura ca exista majoritatea necesară.” El a spus ca profesorul Dumitrașcu i-a fost atât profesor, cât și diriginte așa că va repune proiectul de hotărâre pe ordinea de zi până când va fi votat, însă profesorul Dumitrașcu a replicat că nu își mai dorește acest titlu.

Comments

comments

Politica

Cristian Diaconescu, noul președinte al PMP, și-a anunțat candidatura la Președinția României

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, moţiunea sa, ”România respectată”, fiind votată de către 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formaţiunii la Sinaia. El a transmis, la prezentarea moţiunii sale, că delegaţii PMP nu s-au reunit la congres pentru a ieşi ”la tarabă pentru un alt partid politic”. Cristian Diaconescu a fost singurul care a participat cu o moţiune la congresul PMP. El le-a solicitat membrilor de partid să nu îi ceară ”elemente de disociere de Eugen Tomac”, fostul preşedinte al formaţiunii care a demisionat după ce PMP nu a mai intrat în Parlament, după alegerile din decembrie anul trecut. Acesta şi-a exprimat intenţia de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene şi a vorbit şi despre modul în care arată acum scena politică românească. Diaconescu și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României în 2024.

Delegaţii au votat de asemenea pentru renunţarea la fuziunea dintre PMP şi UNPR.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP își alege o nouă conducere. Cristian Diaconescu, singurul candidat pentru funcția de președinte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mişcarea Populară organizează, astăzi, la Sinaia, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere. Numărul de participanţi afost dimensionat pentru a respecta măsurile impuse de pandemie, iar delegaţii PMP din întreaga ţară şi diaspora vor vota electronic. Alegerea noii conduceri se va face prin sistem online, iar la vot vor participa peste 530 de membri de partid. La Congresul PMP se va candida pe moţiuni, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida împreună cu o echipă fiind prim-vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu. Acesta va prelua mandatul de președinte de la Marius Pașcan, cel care l-a înlocuit pe Eugen Tomac, care și-a dat demisia după pierderea alegerilor.

În ceea ce privește Constanța, Claudiu Palaz, liderul PMP-iștilor de la malul mării, va candida pentru o funcție de vicepreședinte.

Amintim că PMP a ratat intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare de anul trecut nereuşind să întrunescă pragul electoral de 5%. La Camera Deputaţilor PMP a obţinut 4,82% din voturi, iar la Senat 4,93%.

Sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Educației vine cu trei noutăți în privința transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară, la Antena3, trei noutăți de importante pentru elevi, în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, i-a adresat o întrebare cu privire la transportul elevilor.

„Este un subiect extrem de important, pentru că, din păcate, pe baza unei reglementări eronate prin Legea 226, reglementare eronată care a făcut această lege inaplicabilă, am fost obligați să intervinăm printr-o ordonanță de urgență, pentru a putea face aplicabilă Legea 226. Ordonanța de urgență a fost deja prezentată în Guvern, miercuri va aprobată, iar noutățile sunt următoarele. Prima noutate este că primii trei km din naveta elevilor nu se mai decontează ca până acum cu 10 lei, ci cu 30 lei. Mai apoi, de la 3 până la 50 km, se decontează cu 3 lei/km.

A doua noutate: se scoate plafonul, limitarea de distanță, care era până acum de 50 de km. Naveta va fi decontată indiferent de distanța pe care elevul este nevoit să o parcurgă până la școală”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„A treia noutate este foarte clară: spre deosebire de situația de până acum, nu mai este obligat elevul să avanseze banii, banii vor fi avansați de către Ministerul Educației, există un buget de 100 milioane lei în acest moment pentru decontarea navetei elevilor, urmând ca decontul să se facă la sfârșit de lună”, a zis ministrul Educației. „Deci, Ministerul Educației, prin inspectorate, livrează banii școlilor, iar elevul are relația de decontare cu școala”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Un alt lucru foarte important, pentru a fi deschis maximum. Există situații în țară, în trei, patru județe, în care tarifele abonamentelor sunt mai mari decât posibilitatea de decontare prin Ministerul Educației. În aceste situații, am luat legătura deja cu președinții Consiliilor Județene și sunt convins că aceștia vor negocia cu transportatorii în așa fel încât elevii să aibă condiții privilegiate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: