Conecteaza-te cu noi

Societate

Poveștile tărâmului dintre ape, istorisite de Ziua Dobrogei

Published

on

Marea Unire de la Marea Neagră,  singurul proiect dedicat Centenarului Marii Uniri finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie, va fi lansat volumul „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“, ce cuprinde toate comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 – 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.

Dezbaterile, conferințele și mesele rotunde au dezvoltat noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc, se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.

Advertisement

„Dobrogea sărbătorește, prin acest eveniment, alături de întreaga țară, cel mai sacru moment din istoria României – Marea Unire de la 1918, care a consfințit constituirea statului național unitar român. Centenarul Marii Uniri este celebrat aici, între Dunăre și Mare, cu demnitate și patriotism. Dobrogea sărbătorește, în același timp, 140 de ani de la reintegrarea sa în statul român, eveniment consemnat în anul de grație 1878.

Din toate aceste motive, Marea Unire de la Marea Neagră poate fi descris ca un eveniment deosebit, inedit, ceea ce nu trebuie să ne surprindă într-o Dobroge mereu surprinzătoare.

Specialiști din întreaga țară au fost alături de noi, la Constanța, pentru a evoca momente cruciale din istoria țării noastre, la loc de cinste stând, evident, Marele Moment de Justiție Istorică petrecut acum 100 de ani. Constituirea României Mari, rămâne un triumf al nației noastre și acest succes al voinței românești, care a fost posibil grație sacrificiilor făcute de multe generații, trebuie sărbătorit, în continuare, cu mare bucurie.

Este poate și un act de justiție divină ca Marea Unire să fie celebrată la malul Mării Negre, Marea cea Mare, cum spunea marele domnitor Mircea cel Bătrân“, a declarat Anamaria Tramundana, președintele Asociației Eurocult.

După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI – POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.

Advertisement

Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Până pe 14 noiembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța puteți vizita expoziția „IA – Zbor Centenar“, ce prezintă 100 de ii cu valoare patrimonială, o colecție de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions