Connect with us

Actual

Precizări privind reluarea încasării taxei de folosire a tramei stradale

Maria Ionescu

Publicat

la

Referitor la articolul publicat în presa online în data de 24.08.2019, intitulat “Asociația Constructorilor și Investitorilor Dobrogea (ACID) atenționează SPIT că riscă plângeri penale pe seama taxei de tramă stradală”, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT) aduce la cunoștința opiniei publice că încasarea taxei de folosire a tramei stradale a fost reluată având în vedere următoarele considerente:

Potrivit prevederilor art. 14 alin (1) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ: ”În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiile art. 7, a autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate. 

SPIT a luat act de faptul că suspendarea parțială a HCL 507 / 2018 a Consiliului Local Constanța, în ceea ce privește taxa pentru folosirea tramei stradale, a fost pronunțată la data de 19.04.2019, în temeiul textului legal mai sus menționat (art. 14 din Legea 554/2004).

Prin urmare, dispozițiile mai sus arătate, inclusiv cele referitoare la încetarea de drept a efectelor suspendării actului, îi sunt pe deplin aplicabile.

Astfel, instituția apreciază că efectele suspendării au încetat de drept, atâta vreme cât nu s-a făcut dovada introducerii în termen de 60 de zile a acțiunii vizând anularea actului administrativ suspendat.

Practica judiciară a fost verificată de instituție înainte de a decide reluarea încasării taxei, inclusiv decizia 1126/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu aplicarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), teza finală a Legii 554/2004:

”Prevederile art. 14 alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 554/2004 au reglementat obligația persoanei care se consideră vătămată de actul administrativ unilateral de a introduce acțiune în anularea actului în termen de 60 de zile de la soluționarea cererii de suspendare a executării acestuia, în caz contrar suspendarea încetând de drept și fără nicio formalitate.

Din actele dosarului nu rezultă că recurentul-reclamant a înregistrat pe rolul instanței acțiune în anulare a actului administrativ a cărui suspendare se solicită.

Totodată, în urma consultării sistemului informatic Ecris, se constată că pe rolul Curții de Apel Craiova nu există înregistrat un dosar care să aibă ca obiect anularea Ordinului ……. și ca reclamant pe …”.

Urmare a celor sus menționate, reamintim faptul că taxa de folosire a tramei stradale de către utilaje şi autovehicule concepute şi construite pentru transportul de materiale de construcții şi de alte mărfuri poate fi achitată astfel:

– pe site-ul instituției secțiunea ”Servicii online”-”Plată amenzi/Alte taxe”;

– în aplicația ”eTax”, disponibilă pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android și iOS;

– la ghișeele agențiilor fiscale în numerar sau prin intermediul cardului bancar;

– prin ordin de plată în contul RO39TREZ23121160250XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, beneficiar Primăria Municipiului Constanța, cod fiscal4785631 (caz în care eliberarea autorizației se efectuează doar la ghișeele agențiilor fiscale);

– la stațiile OMV Petrom și magazinele Inmedio din municipiul Constanța, prin serviciul Westaco Express;

– punctele de taxare situate pe varianta Ovidiu, respectiv bld. I.C.Brătianu.

Comments

comments

Actual

ATENȚIE, ȘOFERI! Trafic restricționat pe A2 din cauza unor lucrări

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că astăzi, până la ora 18:00, circulaţia rutieră este restricţionată pe banda numărul doi( alternativ în ambele sensuri) pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 193 şi 212, în zona Murfatlar – Constanta, din cauza unor lucrări. Traficul rutier se desfăşoară doar pe prima bandă.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, sfătuim conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare, se arată în documentul transmis de Biroul de presă al Poliției Române

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța: Pește confiscat de polițiștii de frontieră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat, în zona de competență, cinci cetăţeni români care transportau, cu o autoutilitară, aproximativ 200 kilograme de pește, fără documente legale.

În data de 22.10.2019, poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, acționând în baza unei informații, au oprit pentru control, în zona Chituc, județul Constanța, o autoutilitară înmatriculată în România, în care se aflau cinci cetățeni români, cu vârste cuprinse între 42 și 63 de ani, domiciliați pe raza județului Constanța.

În urma controlului efectuat asupra autoutilitarei, polițiștii de frontieră au descoperit în habitaclul acesteia, cantitatea de 196 kilograme peşte, diferite specii, pentru care persoanele în cauză nu deţineau documente legale.

”Întreaga cantitate de pește a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere și transport fără documente legale a peştelui, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează Compartimentul purtător de cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbatul rănit grav în accidentul de la Nicolae Bălcescu a murit la spital

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, bărbatul care a fost transportat cu elicopterul la Spitalul județean Constanța, în urma accidentului rutier care s-a produs în apropiere de localitatea Nicolae Bălcescu, a fost declarat decedat.

El a fost transportat la spital conștient, cu traumatism cranio cerebral și traumatism toracic. În camera de resuscitare a spitalului, bărbatul, în vârstă de 74 de ani, a intrat în stop cardiorespirator. Timp de mai bine de o oră s-a efectuat protocol de resuscitare dar fără rezultat.

Din păcate, omul a fost declarat decedat.

Reamintim că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața a avut loc azi, pe DN 2A, în jurul orei 10.25, la ieșirea din localitatea Nicolae Bălcescu către Mihail Kogălniceanu.

Potrivit IPJ Constanța, un bărbat de 60 de ani a condus un autoturism, pe prima bandă, tractând un alt autoturism, condus de un bărbat de 74 de ani.

La un moment dat, din cauza unei defecțiuni tehnice, șufa de tractare s-a rupt, iar conducatorul auto de 74 de ani a pierdut controlul asupra direcției, s-a răsucit pe partea carosabilă, intrând în coliziune cu un TIR, condus pe același sens de mers, în spatele autoturismelor.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe sensul opus de mers, iar TIR-ul a părăsit partea carosabilă către stânga.

La fața locului s-au deplasat echipaje ale ISU Constanța, ale Serviciului de Ambulanță precum și ale Poliției Rutiere. Intervin 5 salvatori de la Detașamentul Medgidia cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD.

În urma coliziunii a rezultat o victimă încarcerată. Aceasta a fost extrasă cu mijloacele specifice și predată elicopterului SMURD conștientă. Din păcate, la spital a fost declarat decedat.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: