Connect with us

Politica

Premierul, ACUZAȚII GRAVE la adresa președintelui: “A urmărit conștient blocarea activității Guvernului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Tensiunea campaniei electorale se simte puternic. Președintele Klaus Iohannis a refuzat fără nici o motivație o remaniere guvernamentală și mai apoi a refuzat tot nemotivat și numirea unor interimari după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu un conflict de natură constituțională între autoritățile statului solicitând judecătorilor constituționali să indice care e calea de urmat pentru că acțiunile președintelui au blocat activitatea guvernamentală. Prim-ministrul consideră că prin acțiunile sale președintele își arogă un drept de VETO pe care nu îl are potrivit deciziilor CCR, ci sumtem în prezența unei decizii prezidențiale motivate politic cu o puternică tentă electorală.

În documentul consultat de STIRIPESURSE.RO se poate observa că premierul a reclamat CCR nu doar refuzul numirii interimarilor propuși după ieșirea ALDE, ci și refuzul motivării (așa cum deja CCR statuase printr-o decizie anterioară) a refuzului remanierii guvernamentale propuse de premier de dinainte de ieșirea ALDE de la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională pentru refuzul revocării, și respectiv, numirii unor miniștri la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.85, alin.2 din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari dintre membrii în funcție ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.107, alin.3 din Constituția României, republicată.

Președintele României a refuzat nemotivat:

-emiterea decretului prezidențial prin care Șerban Valeca să fie numit în funcția de ministru al Educației Naționale

-emiterea decretului prezidențial prin care Iulian Iancu să fie numir în funția de viceprim-ministru

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall să fie revocată din funcția de ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Dana Gîrbovan să fie numită ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Mihai Fifor urma să fie revocat din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice al României

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall urma să fie numită în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Premierul susține că și-a îndeplinit obligația constituțională de a iniția procedurile prevăzute de lege pentru numirea unor noi membri ai Guvernului în timp ce președintele României a încălcat prevederile Art.85 alin.2, Art.106 și Art.107 din Constituția României, republicată, de a numi prin decret, un nou ministru titular, pe postul rămas vacant.

În ce privește numirea unor interimari, după demisia miniștrilor ALDE din Guvern (Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul), deși textul constituțional este imperativ, președintele a luat act prin decret a încetării funcției de ministru, dar a refuzat numirea unor interimari propuși de premier.

Viorica Dăncilă anunță că a înaintat președintelui trei adrese în acest sens – Adresele 5/5362, 6/5363 și 5/5364 din 27 august 2019, dar că nu a primit nici un răspuns ceea ce a dus la un blocaj grav la nivelul celor trei ministere, dar și a guvernului în general.

Premierul citează Decizia CCR prin care s-a statuat că Președintele României nu are drept de veto fațăde propunerea prim-ministrului de numire în funcție a membrilor Guvernului în condițiile Art.85, alin.2 din Constituție, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere prim-ministrului o altă propunere de candidat la funcție – ”Așa se poate observa, intenția Curții nu a fost să creeze un drept al Președintelui, ci mai degrabă o obligație, în sensul ca decizia de refuz a Președintelui să nu fie discreționară (”Președintele rămâne răspunzător politic, în fața electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunereii prim-ministrului, după cum primul-ministru și Guvernul rămân răspunzători politic în fața Parlamentului”, arată Curtea în decizia susmențională)”.

Prin urmare premierul Viorica Dăncilă susține în Cazul refuzului remanierii că aprecierile președintelui au fost cu caracter pur politic – inclusiv cu tentă electorală și prin urmare nu pot constitui elemente care să justifice un refuz de a numi o persoană ca membru al Guvernului.

În ce privește refuzul președintelui de a numi interimari dintre membrii Guvernului, premierul apreciază că președintele a acționat în disprețul Constituției, a legilor în vigoare și a deciziilor Curții Constituționale alegând să acționeze după principiul ”Statul sunt eu”, se arată în documentul consultat de STIRIPESURSE.RO

Toate aceste aprecieri care însoțesc refuzul de a numi persoanele propuse pentru funcția de membru al Guvernului conturează un tablou sumbru, al unui președinte autocrat care acționează pe principiul Statul sunt eu.”, susține premierul Viorica Dăncilă.

În același timp prim-ministrul apreciază că ”Disprețul președintelui este egal și față de jurisprudența Curții Constituționale” atunci când pentru evitarea blocajelor constituționale și în spiritul Constituției s-a stabilit dreptul președintelui de a refuzat, motivat, o singură dată, o propunere pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului.

În aceste condiții premierul le solicită judecătorilor CCR să constate existența conflictelor constituționale atât în Cazul refuzului remanierii propuse de prim-ministru, cât și în Cazul numirii interimarilor pe posturile rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare și să indice ”conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze”

_

CCR a anunțat deja că a stabilit ca până la 11 septembrie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru şedinţa de judecată se stabileşte ulterior.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Politica

Iohannis, comparat cu Hitler în conferința comună a PNȚCD și PSD de la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu a explicat la Constanța, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, care sunt motivele pentru care ar trebui votată Viorica Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pavelescu a spus că actualul șef de stat, Klaus Iohannis, nu ar mai trebui să primească încă un mandat pentru că Iohannis are apucături dictatoriale și a călcat în picioare Constituția României.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem de apărat în România democrația, înainte de idei și programe politice și economice. Peste câteva zile se vor împlini 15 ani de când ultimii doi președinți au pus în paranteze democrația în România. Încălcările constituționale atât în cele două mandate ale lui Traian Băsescu, cât și în primul mandat al lui Iohannis, au fost flagrante. În ceea ce-l privește pe Iohannis, acesta a încălcat Constituția de nenumărate ori. Președintele Iohannis a refuzat, în mod explicit, respectarea deciziilor CCR. A încălca Constituția înseamnă suveranitatea poporului. Deci, avem un președinte care a încălcat suveranitatea poporului în mod repetat și a abandonat rolul de mediator. Persoana președintelui a uzurpat funcția de președinte al României. El a adus deservicii democrației. În România, sub președinția sub Klaus Iohannis, democrația a încetat să existe. Este principalul motiv pentru care PNȚCD a hotărât să o susțină pe Dăncilă.“, a spus Pavelescu.

Liderul PNȚCD a afirmat că i se pare de neacceptat declarația lui Iohannis potrivit căruia principalul său obiectiv este „eliminarea din scena politică a PSD“. Pavelescu spune că este o declarație gravă a lui Iohannis, pentru că eliminarea unui partid politic din viața publică o poate face numai instanțele de judecată.

„Nu președintele României poate să facă acest lucru, folosindu-se de serviciile secrete, de statul subteran și de cătușele procurorilor. Această declarație a lui Iohannis amintește de 1933 când Hitler a scos în afara legii Partidul Social Democrat din Germania. Nu putem să lăsăm neamendată o asemenea declarație, care are în spate fapte concrete ale președintelui, acelea de eliminare a unui partid politic. România nu poate fi transformată de președintele în funcție în Germania nazistă. Președintele a ieșit în stradă la mitinguri neautorizate împotriva PSD. PNȚCD nu sprijină PSD, ci propria cauză și ideologie. Atacurile lui Iohannis sunt de sorginte totalitară. Mâine poate fi oricare partid care nu e convenabil președintelui. În România, Iohannis se comportă ca un dictator și îi împarte pe români buni sau răi. Mesajul lui Iohannis a fost propagat de forțe care acționează în subteran“, a punctat Pavelescu.

Întrebat de Ordinea.ro de ce face referire la situația din Germania și nu la situația din România din 1924, când Partidul Comunist Român a fost interzis de un regim democratic, și că evocarea lui Hitler nu este cumva o manipulare, în condițiile în care Iohannis este etnic german, Pavelescu a replicat că Iohannis se ascunde în spatele acestei etnii în mod laș.

„Nu e un atac la etnia lui Iohannis. Nici Hitler nu a reprezentat poporul german, el a fost un scelerat. A nu confunda poporul german cu Hitler. Nu are nicio legătură etnia cu acuzația pe care i-o aduc. Iohannis încearcă o diversiune și încearcă să se ascundă în spatele etniei. Partidul Comunist era unul totalitar, dar Partidul Social Democrat German nu era totalitar. De aceea pentru noi e important 1933 din Germania și nu 1924 din România. În 33, Hitler a desființat un partid democratic și a instaurat el dictatura“, a spus Pavelescu.

Tot o conferința de presă, Pavelescu a fost întrebat de jurnaliști dacă știe că stă la masă cu reprezentanții unui partid care a chemat minerii în 1990 să îi bată pe studenții, care îi susțineau. „Ce le-ați spune acelor studenți, care trăiesc azi?“, a fost întrebarea unui jurnalist.

„Dumneavoastră nu puteți să îmi puneți orice întrebare, dar să vă răspund cum cred eu. Au trecut 30 de ani și nu mai sunt aceleași vremuri aceleași partide. Nu mai suntem în 90 când comunismul era încă în capul oamenilor. În 2019 nu mai există comunism în România. Președintele susține cu rea-credință că încă mai există comunism, dezinformând și manipulând populația. Nu mai există partid unic, așa cum vrea Iohannis ori poate vrea el să îl facă; nu mai există dictatura partidului unic. L-aș întreba pe Iohannis ce a făcut în decembrie 89? Eu am fost pe străzi și m-am expus gloanțelor. El a stat acasă, așa cum a recunoscut. Nu ne comparăm. Nu are dreptul moral să ne spună ce înseamnă democrația. Pe liberali, spre exemplu, nu i-a întrebat nimeni de ce au stat la masă cu social democrații atunci când au făcut USL. Oare PDL, acum în PNL, nu a făcut alianță cu PSD?“, a spus Pavelescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban anunță ÎNLOCUIREA șefului Casei Naționale de Pensii: “Dosarele sunt întârziate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că urmează ca președintele Casei de Pensii să fie înlocuit.

„Dosarele de la Casa de Pensii sunt întârziate. Cu siguranță vom decide înlocuirea președintelui Casei de Pensii. Mai ales în procesul de modernizare a Casei de Pensii. Este complet neadaptată secolului 21 și e necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o fluidizare și o creștere a calității serviciului către pensionari”, a precizat premierul României, Ludovic Orban, într-o conferință de presă citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese președintele Casei Județene de Pensii Timiș timp de aproximativ 30 de ani. Ioan-Petru Căprariu și-a luat recent concediu medical.

„Probabil știa că urmează să fie schimbat și din cauza asta a intrat în concediul medical”, a mai subliniat zilele trecute preşedintele PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Barna își îndeamnă simpatizanții și susținătorii să voteze cu Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD” potrivit news.ro.

”Cum luptam cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot şi votez actualul preşedinte. Îi îndemn pe simpatizanţi şi susţinători să facă la fel”, afirmă liderul USR, clasat al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El afirmă că toate ştirile despre boicotarea celui de al doilea tur de scrutin, din 24 noiembrie,  sunt încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD, nimic mai mult.

În ultimele zile, pe Facebook au fost lansate campanii  prin care se încerca inducerea ideii că Alianţa USR-PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: