Connect with us

Politica

Premierul, ACUZAȚII GRAVE la adresa președintelui: “A urmărit conștient blocarea activității Guvernului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Tensiunea campaniei electorale se simte puternic. Președintele Klaus Iohannis a refuzat fără nici o motivație o remaniere guvernamentală și mai apoi a refuzat tot nemotivat și numirea unor interimari după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu un conflict de natură constituțională între autoritățile statului solicitând judecătorilor constituționali să indice care e calea de urmat pentru că acțiunile președintelui au blocat activitatea guvernamentală. Prim-ministrul consideră că prin acțiunile sale președintele își arogă un drept de VETO pe care nu îl are potrivit deciziilor CCR, ci sumtem în prezența unei decizii prezidențiale motivate politic cu o puternică tentă electorală.

În documentul consultat de STIRIPESURSE.RO se poate observa că premierul a reclamat CCR nu doar refuzul numirii interimarilor propuși după ieșirea ALDE, ci și refuzul motivării (așa cum deja CCR statuase printr-o decizie anterioară) a refuzului remanierii guvernamentale propuse de premier de dinainte de ieșirea ALDE de la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională pentru refuzul revocării, și respectiv, numirii unor miniștri la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.85, alin.2 din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari dintre membrii în funcție ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.107, alin.3 din Constituția României, republicată.

Președintele României a refuzat nemotivat:

-emiterea decretului prezidențial prin care Șerban Valeca să fie numit în funcția de ministru al Educației Naționale

-emiterea decretului prezidențial prin care Iulian Iancu să fie numir în funția de viceprim-ministru

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall să fie revocată din funcția de ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Dana Gîrbovan să fie numită ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Mihai Fifor urma să fie revocat din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice al României

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall urma să fie numită în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Premierul susține că și-a îndeplinit obligația constituțională de a iniția procedurile prevăzute de lege pentru numirea unor noi membri ai Guvernului în timp ce președintele României a încălcat prevederile Art.85 alin.2, Art.106 și Art.107 din Constituția României, republicată, de a numi prin decret, un nou ministru titular, pe postul rămas vacant.

În ce privește numirea unor interimari, după demisia miniștrilor ALDE din Guvern (Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul), deși textul constituțional este imperativ, președintele a luat act prin decret a încetării funcției de ministru, dar a refuzat numirea unor interimari propuși de premier.

Viorica Dăncilă anunță că a înaintat președintelui trei adrese în acest sens – Adresele 5/5362, 6/5363 și 5/5364 din 27 august 2019, dar că nu a primit nici un răspuns ceea ce a dus la un blocaj grav la nivelul celor trei ministere, dar și a guvernului în general.

Premierul citează Decizia CCR prin care s-a statuat că Președintele României nu are drept de veto fațăde propunerea prim-ministrului de numire în funcție a membrilor Guvernului în condițiile Art.85, alin.2 din Constituție, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere prim-ministrului o altă propunere de candidat la funcție – ”Așa se poate observa, intenția Curții nu a fost să creeze un drept al Președintelui, ci mai degrabă o obligație, în sensul ca decizia de refuz a Președintelui să nu fie discreționară (”Președintele rămâne răspunzător politic, în fața electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunereii prim-ministrului, după cum primul-ministru și Guvernul rămân răspunzători politic în fața Parlamentului”, arată Curtea în decizia susmențională)”.

Prin urmare premierul Viorica Dăncilă susține în Cazul refuzului remanierii că aprecierile președintelui au fost cu caracter pur politic – inclusiv cu tentă electorală și prin urmare nu pot constitui elemente care să justifice un refuz de a numi o persoană ca membru al Guvernului.

În ce privește refuzul președintelui de a numi interimari dintre membrii Guvernului, premierul apreciază că președintele a acționat în disprețul Constituției, a legilor în vigoare și a deciziilor Curții Constituționale alegând să acționeze după principiul ”Statul sunt eu”, se arată în documentul consultat de STIRIPESURSE.RO

Toate aceste aprecieri care însoțesc refuzul de a numi persoanele propuse pentru funcția de membru al Guvernului conturează un tablou sumbru, al unui președinte autocrat care acționează pe principiul Statul sunt eu.”, susține premierul Viorica Dăncilă.

În același timp prim-ministrul apreciază că ”Disprețul președintelui este egal și față de jurisprudența Curții Constituționale” atunci când pentru evitarea blocajelor constituționale și în spiritul Constituției s-a stabilit dreptul președintelui de a refuzat, motivat, o singură dată, o propunere pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului.

În aceste condiții premierul le solicită judecătorilor CCR să constate existența conflictelor constituționale atât în Cazul refuzului remanierii propuse de prim-ministru, cât și în Cazul numirii interimarilor pe posturile rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare și să indice ”conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze”

_

CCR a anunțat deja că a stabilit ca până la 11 septembrie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru şedinţa de judecată se stabileşte ulterior.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Politica

Decizie în Parlament! Pensiile speciale, eliminate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputații au votat, astăzi, eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii socio-rofesionale. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale a fost votat cu 247 de voturi ‘pentru’ si 21 de abtineri. În cadrul dezbaterilor, au fost ridicate mai multe elemente de neconstituționalitate. Tot cu această ocazie, parlamentarii au decis să mențină pensiile pentru artiști și sportivi. Interesant este că, în plen, deputatul UDMR Szabo Odon a citit astăzi, în plen, la dezbaterea finală privind eliminarea pensiilor speciale, o statistică din care reiese că doar 4% din pensiile speciale se anulează prin proiectul supus la vot. Odon a spus ca pensiile speciale însează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomații beneficiază de 0,06% din acea sumă, parlamentarii – 0,04%, magistrații – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt plătite celor din sistemul de apărare și siguranța națională (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umblă.

„Practic, prin această propunere în momentul de față, pe care o aveam și care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminăm toate pensiile speciale și trecem pensiile ocupaționale pe contributivitate și le recalculam, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale rămân în vigoare”, a declarat deputatul.

Legea prevede eliminarea pensiilor speciale pentru:

 • Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
 • Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
 • Foștii Președinți ai României
 • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
 • Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
 • Membrii Curții de Conturi
 • Avocatul Poporului
 • Funcționarii publici parlamentari
 • Corpul diplomatic și consular
 • Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
 • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Sursa: stiripesurse.ro

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Propunere-șoc în Parlament! PMP vrea ANULAREA subvenției pentru partide

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat, astăzi, că va depune în Parlament un proiect de lege de ANULAREA subvenției pe care partidele politice o primesc de la bugetul de stat. Tomac a declarat pentru Ordinea.ro că economia care se va prin anularea subvenției pentru partide parlamentare este una extrem de importantă și se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, anual. Stiripesurse.ro notează că doar în luna decembrie a anului trecut, partidele au primit în total subvenții în valoare totală de de 21.051.599 de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro. Tomac a mai spus pentru Ordinea că Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să vină cu alte soluții pentru finanțarea partidelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiectul de anulare a pensiilor speciale, retrimis la comisii? ALDE susține ideea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților urmează să dezbată astăzi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. La nivel declarativ, puterea și opoziția vor să elimine aceste pensii speciale. În forma ieșită din Comisia de Muncă, se păstrează pensiile speciale ale polițiștilor, dar se elimină cele ale magistraților, aviatorilor, personalului diplomatic, parlamentarilor, personalului din Parlament, personalului auxiliar din justiție. Pe de altă parte, un amendament introdus de deputatul PSD, Adrian Solomon, elimină și rentele viagere ale sportivilor sau sumele încasate de academicieni sau actorii ieșiți la pensie. Pentru a fi considerat adoptat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul deputaților să fie de acord cu această inițiativă – 165 de voturi. Din cauza presiunilor venite în special din zona de justiție, parlamentarii sunt dispuși să dea înapoi și să „îngroape proiectul“. Cei care au venit cu ideea retragerii proiectului sunt cei de la ALDE, care vor ca acesta să fie retrimis la comisii.

„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaților proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecințe în spațiul public (printre care protestele din justiție). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiție nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii și personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraților, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independență în exercitarea atribuțiilor și responsabilităților pe care le au. ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista o discuție serioasă cu privire la schimbarea sistemului privind pensiile speciale. Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm niște decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară și care afectează mai multe categorii profesionale. De aceea, ALDE susține ca astăzi, în Camera Deputaților, proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut și analizat împreună cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.“, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: