Connect with us

Politica

Premierul, ACUZAȚII GRAVE la adresa președintelui: “A urmărit conștient blocarea activității Guvernului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Tensiunea campaniei electorale se simte puternic. Președintele Klaus Iohannis a refuzat fără nici o motivație o remaniere guvernamentală și mai apoi a refuzat tot nemotivat și numirea unor interimari după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu un conflict de natură constituțională între autoritățile statului solicitând judecătorilor constituționali să indice care e calea de urmat pentru că acțiunile președintelui au blocat activitatea guvernamentală. Prim-ministrul consideră că prin acțiunile sale președintele își arogă un drept de VETO pe care nu îl are potrivit deciziilor CCR, ci sumtem în prezența unei decizii prezidențiale motivate politic cu o puternică tentă electorală.

În documentul consultat de STIRIPESURSE.RO se poate observa că premierul a reclamat CCR nu doar refuzul numirii interimarilor propuși după ieșirea ALDE, ci și refuzul motivării (așa cum deja CCR statuase printr-o decizie anterioară) a refuzului remanierii guvernamentale propuse de premier de dinainte de ieșirea ALDE de la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională pentru refuzul revocării, și respectiv, numirii unor miniștri la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.85, alin.2 din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari dintre membrii în funcție ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.107, alin.3 din Constituția României, republicată.

Președintele României a refuzat nemotivat:

-emiterea decretului prezidențial prin care Șerban Valeca să fie numit în funcția de ministru al Educației Naționale

-emiterea decretului prezidențial prin care Iulian Iancu să fie numir în funția de viceprim-ministru

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall să fie revocată din funcția de ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Dana Gîrbovan să fie numită ministru al Justiției

-emiterea decretului prezidențial prin care Mihai Fifor urma să fie revocat din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice al României

-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall urma să fie numită în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Premierul susține că și-a îndeplinit obligația constituțională de a iniția procedurile prevăzute de lege pentru numirea unor noi membri ai Guvernului în timp ce președintele României a încălcat prevederile Art.85 alin.2, Art.106 și Art.107 din Constituția României, republicată, de a numi prin decret, un nou ministru titular, pe postul rămas vacant.

În ce privește numirea unor interimari, după demisia miniștrilor ALDE din Guvern (Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul), deși textul constituțional este imperativ, președintele a luat act prin decret a încetării funcției de ministru, dar a refuzat numirea unor interimari propuși de premier.

Viorica Dăncilă anunță că a înaintat președintelui trei adrese în acest sens – Adresele 5/5362, 6/5363 și 5/5364 din 27 august 2019, dar că nu a primit nici un răspuns ceea ce a dus la un blocaj grav la nivelul celor trei ministere, dar și a guvernului în general.

Premierul citează Decizia CCR prin care s-a statuat că Președintele României nu are drept de veto fațăde propunerea prim-ministrului de numire în funcție a membrilor Guvernului în condițiile Art.85, alin.2 din Constituție, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere prim-ministrului o altă propunere de candidat la funcție – ”Așa se poate observa, intenția Curții nu a fost să creeze un drept al Președintelui, ci mai degrabă o obligație, în sensul ca decizia de refuz a Președintelui să nu fie discreționară (”Președintele rămâne răspunzător politic, în fața electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunereii prim-ministrului, după cum primul-ministru și Guvernul rămân răspunzători politic în fața Parlamentului”, arată Curtea în decizia susmențională)”.

Prin urmare premierul Viorica Dăncilă susține în Cazul refuzului remanierii că aprecierile președintelui au fost cu caracter pur politic – inclusiv cu tentă electorală și prin urmare nu pot constitui elemente care să justifice un refuz de a numi o persoană ca membru al Guvernului.

În ce privește refuzul președintelui de a numi interimari dintre membrii Guvernului, premierul apreciază că președintele a acționat în disprețul Constituției, a legilor în vigoare și a deciziilor Curții Constituționale alegând să acționeze după principiul ”Statul sunt eu”, se arată în documentul consultat de STIRIPESURSE.RO

Toate aceste aprecieri care însoțesc refuzul de a numi persoanele propuse pentru funcția de membru al Guvernului conturează un tablou sumbru, al unui președinte autocrat care acționează pe principiul Statul sunt eu.”, susține premierul Viorica Dăncilă.

În același timp prim-ministrul apreciază că ”Disprețul președintelui este egal și față de jurisprudența Curții Constituționale” atunci când pentru evitarea blocajelor constituționale și în spiritul Constituției s-a stabilit dreptul președintelui de a refuzat, motivat, o singură dată, o propunere pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului.

În aceste condiții premierul le solicită judecătorilor CCR să constate existența conflictelor constituționale atât în Cazul refuzului remanierii propuse de prim-ministru, cât și în Cazul numirii interimarilor pe posturile rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare și să indice ”conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze”

_

CCR a anunțat deja că a stabilit ca până la 11 septembrie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru şedinţa de judecată se stabileşte ulterior.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Politica

USR vrea alegeri locale în două zile: „Vrem un proces electoral în condiții de siguranță sanitară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Salvați România a anunțat că vrea ca alegerile locale să se desfășoare în două zile, pentru ca cetățenii să nu se înghesuie la urne.

„Vrem un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. De aceea Alianța USR PLUS susține organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile. Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze. Legea Guvernului privind alegerile locale a intrat în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile.“, spun cei de la USR.

”Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România), petiție pentru salvarea agriculturii in județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, atrage atenția că, în mod ipocrit, prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic, doar vorbe. Filipescu spune că a inițiat și o petiție online, pe care îi roagă pe toți fermierii din județ să o semneze, pentru a o trimite și pe aceasta Ministrului Agriculturii:

https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de_secet_i_alte_calamiti

„Inițiativa este cât se poate de corectă, similară cu cea aplicată firmelor afectate de criza COVID 19 și NU ARE IMPACT BUGETAR. Am văzut că, de curând, un alt candidat la Președinția Consiliului Județean Constanța a început să afirme că îi pasă de agricultura constănțeană. Totuși, colegii lui din PNL o tot atacă, făcând ca agricultorii să devină vulnerabili în fața finanțatorilor în această perioadă extrem de dificilă. Valoarea despăgubirilor anunțate este insuficientă, abia acoperă arenda, nu mai vorbim despre inputuri: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Partea cea mai rea este că se plătesc abia în septembrie, până când foarte puțini vor mai rezista. Băncile și societățile de leasing, în lipsa acestei inițiative, vor declara fermierii ca debitori aflați în dificultate iar aceștia vor avea probleme în a obține finanțări viitoare. Scadențele la credite vin acum, și acum este nevoie de ajutor! Atât băncile cât și societățile de leasing au nevoie de o asemenea lege pentru a nu calcula provizioane și pentru a nu raporta la Centrala Riscurilor de Credit. Suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metrii și guvernanții trebuie să ia atitudine.“, a afirmat Filipescu.

Candidatul PRO România îi roagă „încă o dată pe cei de la PNL Constanța, dacă tot se laudă că susțin agricultura, să demareze rapid o Ordonanță de Urgență pentru a-i proteja pe fermieri“. Filipescu mai cere Guvernului liberal să acorde subvențiile în avans, în august, pentru a le furniza acestora resursele necesare înființării noilor culturi.

„Sunt mulți fermieri disperați. Este timpul să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul național și județean!“, a mai spus Răzvan Filipescu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL Constanța, mesaj pentru șeful CJ: “Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru primării”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

S-au încins spiritele, luni, în ședința Consiliului Județean Constanța. După ce a amânat, săptămâna trecută, alocarea de fonduri pentru administrațiile locale, Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a decis ca și de această dată să spună pas proiectului prvind alocarea de bani către primării. Concret, în mai puțin de 8 zile, așa cum corect punctează și conducerea PNL Constanța, într-un document de presă, președintele CJ Constanța a lăsat, de două ori, primăriile din județ fără bani.

“Fără a avea o bază legală, Președintele Consiliului Județean Constanța a încercat să blocheze, cu orice preț,  într-un mod abuziv, amendamentele consilierilor PNL. Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru multe din primăriile din județ care, prin eforturi, au depășit problemele create de criza sanitară. Consilierii PNL sunt de părere că acest comportament al președintelui CJ, de a bloca amendamentele PNL și de a întrerupe ședința, reprezintă un act de sfidare la adresa legii, a ordinii și mai ales a cetățenilor din județul Constanței”, este mesajul conducerii Partidului Național Liberal organizația Constanța pentru șeful administrației județene.

Mai mult, Marian Crușoveanu, consilier județean liberal subliniază și faptul că atitudinea lui Horia Țuțuianu înseamnă “abuz în serviciu”.

”Am asistat astăzi la o premieră macabră, prin care președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a încălcat legea, cu bună știință, astfel încât, în termeni juridici, această atitudine de <boss> înseamnă abuz în serviciu. Am putut constata cu toții că PSD-iștilor nu le place legea, așa cum nu le plac nici corectitudinea și abordarea transparentă în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru primăriile din județ. Îi reamintim domnului Horia Țuțuianu că amendamentele se pot face în timpul ședinței, conform articolului 138, aliniatul 12 din Codul Administrativ. Demersul nostru este acela ca fiecare primărie din județul Constanța să primească bani, în mod echitabil, fără a se ține cont de culoarea politică și, în același timp, de a avea un raport transparent privind alocarea de fonduri, astfel încât fiecare comunitate din județul Constanța să aibă șansa la dezvoltare și la finanțarea proiectelor în derulare.” a subliniat consilierul județean al PNL, Marian Crușoveanu.

“Se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”

La rândul său, Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL din cadrul CJ Constanța, susține că este deja timpul ca acești “jupâni” – cu referire directă la Horia Țuțuianu – să fie trimiși “acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”. Mai mult, Iordache este de părere că lui Horia Țuțuianu “se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”.

“Este cunoscut faptul că de ani de zile,  PSD alocă fonduri pentru primarii lor, într-un mod discreționar, pe alocuri abuziv. Ședința de astăzi a fost întreruptă într-un mod incorect, de frica majorității formate în Consiliul Județean, care a refuzat să accepte jocul electoral înscenat de Horia Țuțuianu. Este pentru prima dată, în acești 4 ani, când președintele Consiliului Județean se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece, de aceea a întrerupt brusc ședința. Vom apăra interesele comunităților din județul Constanța și dreptul constănțenilor, de a trăi în localități racordate la realitatea anului 2020. Vom taxa acest comportament cu toate pârghiile legale pe care le avem la îndemână, astfel încât să venim în sprijinul primarilor din județul Constanța. Este timpul să îi trimitem pe acești jupâni acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”, a conchis Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: