Connect with us

Administratie

Premierul Orban le-a promis mai mulți bani primarilor de comună

Tatian Iorga

Publicat

la

Premierul Ludovic Orban a avut, astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației Comunelor din România asupra mai multor teme privind activitatea administrației publice locale. În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, prim-ministrul a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunitățile locale:

– Asigurarea cofinanțării necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene;

– Alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor de care beneficiază însoțitorii acestor persoane;

– Acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcționarea serviciilor curente oferite cetățenilor de către administrația locală.

O altă temă adusă în discuție de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase  pe care reprezentanții administrației trebuie să le parcurgă în pregătirea și implementare proiectelor de dezvoltare locală. În acest context, șeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative și informatizarea activității administrației, astfel încât implementarea investițiilor să fie susținută inclusiv prin reducerea numărului de avize și prin digitalizarea activităților. Totodată, primul-ministru a reiterat angajamentul de a se consulta cu structurile asociative ale administrației locale asupra reglementărilor care privesc activitatea acestora.

La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.

La întâlnirea cu premierul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan au participat și doi primari de comună din județul Constanța, Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. Ancuța Belu a declarat pentru Ordinea.ro că discuțiile de la Palatul Victoria au fost extrem de utile, în condițiile în care în cadrul întâlnirii au fost abordate numeroase subiecte. Printre acestea se numără cel referitor la decontarea facturile pentru proiecte. Primarul din Mihail Kogălniceanu a spus că multe dintre primării sunt în imposibilitatea de a-și achita toate cheltuielile de funcționare, deoarece au fost cheltuite sumele de bani pentru cofinanțarea proiectelor. Ancuța Belu a punctat că la multe dintre problemele discutate cu Orban s-au găsit soluții pe loc.

Comments

comments

Administratie

Făgădău, milostiv cu cei care fentează plata parcării: “Poliția Locală nu va aplica nicio amendă, cel puțin până în 20 august”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Subiectul plății parcărilor prin SMS a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. După ce în urmă cu două săptămâni consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind reintroducerea amenzilor pentru cei care nu plătesc locurile de parcare, acum primarul Constanței Decebal Făgădău vine și spune că Poliția Locală nu va aplica nicio amendă, cel puțin până în 20 august.

„Astăzi, pe mine nu mă interesează să dăm amenzi. Avem două servicii pentru parcări: unul pentru cele de reședință și unul pentru parcările publice cu plată, inscripționate corespunzător. Pe mine mă interesează să facem campanii de conștientizare și, cel puțin până pe 20 august, să nu se aplice nicio sancțiune. Peste tot, Poliția Locală să pună înștiințări și notificări, însă fără amenzi. S-a propagat atât de mult această minciună că nu trebuie plătită parcarea la Constanța încât oamenii trebuie să fie informați în legătură cu aceste sancțiuni. Faptul că o mașină naște și obligații este un proces greoi de conștientizare.“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Se dă startul lucrărilor de restaurare a cetății Histria. Valoarea investiției se ridică la 10 milioane de euro

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a declarat că autoritatea județeană este cu un pas mai aproape de începerea proiectului de restaurare a sitului arheologic Cetatea Histria, pentru salvarea căruia CJC a obținut, în cadrul ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Delta Dunării, alocarea a 10 milioane de euro (50.000.000 de lei).

„Astăzi, am avut o ședință tehnică în vederea stabilirii ultimelor detalii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru proiectul „Restaurarea și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Histria“, un proiect extrem de dificil, dar foarte important și frumos. Am mers la Cetatea Histria, unde m-am întâlnit cu proiectanții, responsabilul arheologic, reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu reprezentanții Direcției Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța. Toți factorii implicați în salvarea și conservarea patrimoniului național vor avea întotdeauna sprijin din partea mea și a echipei Consiliului Județean Constanța.“, a punctat Țuțuianu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constănțenii, invitați de Primărie să-și exprime părerea cu privire la problemele pe care le întâmpină pe bulevardul I.C. Brătianu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța îi invită cetățenii orașului să-și exprime punctul de vedere cu privire la problemele pe care le întâmpină pe bulevardul I.C. Brătianu folosind următorul link:

https://www.moreconsultation.eu/constanta

„Municipiul Constanța alături de orașele Budapesta (Ungaria), Lisabona (Portugalia), Londra (Marea Britanie) și Malmo (Suedia) implementează proiectul „MORE – Optimizarea multi-modală a spațiului drumului în Europa“. MORE este un proiect finanțat prin programul Orizont 2020 care urmărește identificarea de noi concepte, instrumente și procese pentru planificarea, proiectarea și operarea spațiului drumului pe coridoarele care fac parte din rețeaua internațională de drumuri TEN-T. Bulevardul I.C. Brătianu reprezintă principala arteră de legătură a municipiului Constanța la rețeaua de drumuri TEN-T, fiind parte a coridorului Rin – Dunăre. Astfel, în contextul proiectului MORE, Primăria Municipiului Constanța a demarat această consultare cu scopul de a identifica principalele probleme întâmpinate de către utilizatorii drumului pe bulevardul I.C. Brătianu.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: