Connect with us

Politica

Premierul Tudose a inaugurat o investiție de peste 6 milioane de euro, finalizată din anul 2014

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Drumul transfrontalier dintre Lipniţa şi Cainargea (Bulgaria), care are o lungime de peste 17 kilometri, a fost finalizat încă din anul 2014. Fostul primar al comunei Lipnița, Florin Onescu, a făcut declarații despre acest proiect și finalizarea lui la momentul respectiv. Tot atunci, fostul edil făcea apel la autorități să amenajeze o bretea asfaltică de 250 de metri pentru ca acest drum să poată fi folosit de publicul larg. La trei ani de la aceste declarații, premierul Mihai Tudose, ministrul de Interne Carmen Dan, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, ministrul de Interne al Bulgariei, Valentin Radev, precum și autorități din județul Constanța au inaugurat cu fast un proiect de peste 6 milioane de euro, realizat cu fonduri europene, finalizat de atunci, dar căruia i-a lipsit doar breteaua asfaltică pentru a putea fi practicabil. 

La nivelul celor două guverne, român şi bulgar, realizarea punctului de frontieră, care va fi comun pentru cele două ţări, a căzut în sarcina României. Astfel, fostul primar al comunei Lipniţa, Florin Onescu, a semnat în anul 2010 contractul cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, pentru realizarea unui drum transfrontalier care să lege Lipniţa de Cainargea, din Districtul Silistra, Bulgaria. Proiectul derulat cu partenerii bulgari a vizat reabilitarea a 17,1 kilometri de drum de pământ şi înfiinţarea unui punct de frontieră, cu patru benzi, pentru autovehicule.

Valoarea totală a proiectului ajunge la 6.081.951,7 euro, din care partea română a primit în jur de 4,5 milioane de euro, restul banilor revenindu-le bulgarilor. La vremea respectivă, edilul din Lipnița a vorbit despre importanța unui astfel de proiect care aduce dezvoltarea de proiecte comune între România și Bulgaria care vizau impulsionarea economiei locale, stimularea antreprenoriatului, dezvoltarea socială şi progresul cultural. De asemenea, în documentele care au stat la baza derulării acestui proiect găsim și alte avantaje ale cooperării transfrontaliere, printre ele: organizarea de târguri, competiţii pentru producători agricoli şi crescători de animale si albine, concursuri sportive, dar şi întâlniri pentru schimburi de idei şi bune practici sau activităţi extraşcolare. De la planuri la realitate, cale lungă! În anul 2014, primarul în funcție al comunei Lipnița, Florin Onescu, stabilea întâlniri cu reprezentanții Poliției de Frontieră pentru a vedea ce lucrări mai trebuiau executate. Concluziile? Lipsea DOAR breteaua asfaltică în lungime de 250 de metri, necesară funcționării. Astfel, pentru proiect, avize și execuția bretelei asfaltice în lungime de 250 metri, autoritățile au avut nevoie de… 3 ani! Panglica a fost tăiată astăzi de premierul României, Mihai Tudose, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, plus miniștrii de interne din celor două țări.

 

Comments

comments

Politica

Deputat PNL Constanța: “PSD ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În contextul impozitului creat pentru justificarea plăților efectuate la nuntă și a documentelor pe care tinerii căsătoriți le primesc, în acest sens, de la ANAF și de care Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, nu este deloc străin, un parlamentar constănțean le cere românilor atenție sporită vizavi de intențiile Executivului. Astfel, referitor la impozitarea nunților, Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța le transmite românilor, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, să aibă grijă că “pesediștii au pus ochii pe banii noștri”. Mai mult, parlamentarul constănțean transmite că “Teodorovici și PSD sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung miliardele de euro împrumutate ca să/și acopere cheltuielile”.

Iată mesajul complet al deputatului Bogdan Huțucă de la PNL:

“Vă spuneam acum câteva săptămâni să fiți atenți că Teodorovici și PSD vor veni după banii voștri, pentru că sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung nici măcar miliardele de euro împrumutate ca să-și acopere cheltuielile. Ei bine, au început. Teodorovici vrea să impoziteze tot ce mișcă la nunți, botezuri sau zile de naștere. Ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului, dar a avut grijă Daea să ne lase fără godaci. Așa că nu uitați de sfatul meu: atenție la buzunare că pesediștii au pus ochii pe banii noștri!”

ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul), potrivit informațiilor Profit.ro. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Norica Nicolai, seminar despre pescuitul la Marea Neagră, la hotelul Ramada din Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai va organiza un seminar despre pescuitul la Marea Neagră, pe 27 octombrie 2018, la hotelul Ramada din Constanța. Evenimentul a fost anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de senatorul Ion Popa, președintele ALDE Constanța. Popa a declarat că și-a format convingerea, în urma unor discuții, că este necesară schimbarea legii pescuitului.

Norica Nicolai a fost raportor pentru Raportul privind situația pescuitului recreativ în Uniunea Europeană, adoptat de comisia de profil a Parlamentului European în luna ianuarie 2018. Documentul adoptat introduce distincții între pescuitul recreativ și semi-comercial. Problema de fond care a generat acest raport a fost aceea că, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cu deschidere al Oceanul Atlantic, existau situații când, sub aparența pescuitului recreativ, scutit de taxe, se practica un pescuit mult mai intens, având deja și un scop comercial… dar fără a se plăti taxe. Din acest motiv, raportul Noricăi Nicolai introduce conceptul de pescuit semi-comercial, care deschide calea taxării pentru această zonă gri.

Într-un interviu acordat pentru Radio Constanța (vezi AICI), Norica Nicolai declara că ”ALDE, în momentul de față, este preocupat de un proiect simplificat de absorbție a fondurilor europene, în ceea ce privește România. (…) Dacă reglementăm foarte clar regimul piscicol, dacă nu mai implicăm atât de multe autorități în avize care sunt necesare, eu cred că comunitățile locale pot organiza ele ferme de pescuit fiabile și pot crea locuri de muncă pe teritoriul lor. Dacă, însă îi blocăm pe oameni în obținerea a numeroase avize așa cum se întâmplă astăzi, pescuitul devine sau rămâne un deziderat.”.

Potrivit informațiilor noastre, la nivelul județului Constanța au fost înființate grupuri de acțiune ale pescarilor, încă din anul 2011, în scopul accesării fondurilor nerambursabile din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Din păcate, această inițiativă a fost intens politizată și căpușată de grupuri de interese fără legătură reală cu domeniul pescuitului. Ca dovadă, Grup Local Dobrogea Sud (FLAG Sud) cu sediul la Agigea, care a gestionat fondurile pentru partea de sud a litoralului, este condusă chiar de primarul acestei localități, Cristian Maricel Cîrjaliu. Cea mai de seamă realizare a FLAG-ului de sud a fost un festival așa-zis pescăresc organizat în Vama Veche, de care nu-și mai amintește nimeni. De asemenea, FLAG Nord a dirijat banii europeni pentru pescuit la finanțarea unor proiecte de construire a unor pensiuni așa-zis pescărești și a unui atelier de împletit coșuri din răchită. Beneficiarii banilor au fost niște afaceriști arondați baronilor locali PSD, dar și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, erijată spontan în membru al comunității pescărești.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dragnea, despre Legea offshore: E obligatoriu ca săptămâna viitoare să intre în Comisii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, 17 octombrie a.c., că Legea offshore va intra în Comisii până săptămâna viitoare, dar nu există niciun argument ca prevederile din acest act normativ să fie modificate.

„Cred că săptămâna viitoare obligatoriu trebuie să intre în Comisii (Legea offshore, n.r.). Mi-aş fi dorit să intre ieri, dar până săptămâna viitoare nu văd niciun motiv să nu intre în Comisii”, a declarat președintele PSD.

Întrebat dacă vor fi modificate prevederile care au creat nemulţumiri, Liviu Dragnea a spus că nu există niciun motiv pentru asta.

„E posibil să nu fie modificate, dar vedem. La noi nu a ajuns niciun argument serios ca ele să fie modificate”, a spus liderul PSD.

Amintim că în 3 octombrie a.c., liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut retrimiterea în comisii a Legii offshore, în condiţiile în care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale. De asemenea, în aceeași perioadă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie stabilită o formulă de calcul care să permită ambelor părţi să fie cointeresate.

Important de precizat este și faptul că Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: