Connect with us

Politica

Premierul Tudose a inaugurat o investiție de peste 6 milioane de euro, finalizată din anul 2014

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Drumul transfrontalier dintre Lipniţa şi Cainargea (Bulgaria), care are o lungime de peste 17 kilometri, a fost finalizat încă din anul 2014. Fostul primar al comunei Lipnița, Florin Onescu, a făcut declarații despre acest proiect și finalizarea lui la momentul respectiv. Tot atunci, fostul edil făcea apel la autorități să amenajeze o bretea asfaltică de 250 de metri pentru ca acest drum să poată fi folosit de publicul larg. La trei ani de la aceste declarații, premierul Mihai Tudose, ministrul de Interne Carmen Dan, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, ministrul de Interne al Bulgariei, Valentin Radev, precum și autorități din județul Constanța au inaugurat cu fast un proiect de peste 6 milioane de euro, realizat cu fonduri europene, finalizat de atunci, dar căruia i-a lipsit doar breteaua asfaltică pentru a putea fi practicabil. 

La nivelul celor două guverne, român şi bulgar, realizarea punctului de frontieră, care va fi comun pentru cele două ţări, a căzut în sarcina României. Astfel, fostul primar al comunei Lipniţa, Florin Onescu, a semnat în anul 2010 contractul cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, pentru realizarea unui drum transfrontalier care să lege Lipniţa de Cainargea, din Districtul Silistra, Bulgaria. Proiectul derulat cu partenerii bulgari a vizat reabilitarea a 17,1 kilometri de drum de pământ şi înfiinţarea unui punct de frontieră, cu patru benzi, pentru autovehicule.

Valoarea totală a proiectului ajunge la 6.081.951,7 euro, din care partea română a primit în jur de 4,5 milioane de euro, restul banilor revenindu-le bulgarilor. La vremea respectivă, edilul din Lipnița a vorbit despre importanța unui astfel de proiect care aduce dezvoltarea de proiecte comune între România și Bulgaria care vizau impulsionarea economiei locale, stimularea antreprenoriatului, dezvoltarea socială şi progresul cultural. De asemenea, în documentele care au stat la baza derulării acestui proiect găsim și alte avantaje ale cooperării transfrontaliere, printre ele: organizarea de târguri, competiţii pentru producători agricoli şi crescători de animale si albine, concursuri sportive, dar şi întâlniri pentru schimburi de idei şi bune practici sau activităţi extraşcolare. De la planuri la realitate, cale lungă! În anul 2014, primarul în funcție al comunei Lipnița, Florin Onescu, stabilea întâlniri cu reprezentanții Poliției de Frontieră pentru a vedea ce lucrări mai trebuiau executate. Concluziile? Lipsea DOAR breteaua asfaltică în lungime de 250 de metri, necesară funcționării. Astfel, pentru proiect, avize și execuția bretelei asfaltice în lungime de 250 metri, autoritățile au avut nevoie de… 3 ani! Panglica a fost tăiată astăzi de premierul României, Mihai Tudose, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, plus miniștrii de interne din celor două țări.

 

Comments

comments

Politica

Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, nominalizările PSD pentru Dezvoltare şi Transporturi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comitetul Executiv al PSD a votat, marţi, după patru ore de discuţii, nominalizarea lui Daniel Suciu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Decizia referitoare la propunerea liderului deputaţilor PSD Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării a fost luată cu unanimitate de voturi, în timp ce un singur social-democrat a votat împotriva nominalizării lui Răzvan Cuc la Transporturi.

Răzvan Cuc a mai fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tudose.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, înaintea şedinţei CEx, că Răzvan Cuc este susţinut de PSD Neamţ pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi a precizat că Felix Stroe, liderul PSD Constanţa, nu poate să fie ministru, fiindcă nu este parlamentar.

CEx al PSD se desfăşoară marţi la Parlament, de la ora 17.00. În şedinţă în care social-democraţii vor decide noile propuneri pentru Dezvoltare şi Transporturi, după ce Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici şi-au retras candidatura, în urma refuzurilor repetate ale lui Klaus Iohannis de a îi numi în funcţii.

Decizia social-democraţilor a fost luată în contextul în care Olguţa Vasilescu a anunţat, marţea trecută, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi. La patru zile distanţă şi Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care şeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor sunt conduse interimar de Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb. Ele nu au miniştri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Calcule de ultimă oră pentru Parlamentul European. Câte mandate revin României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentul European a lansat astăzi primele estimări ale viitoarei sale componenţe (cea de-a noua legislatură), în baza unei selecţii de sondaje naţionale reprezentative. Potrivit acestei estimări, pierd din mandate atât social-democraţii, cât şi popularii europeni, dar şi verzii. În schimb, câştigă locuri populiştii şi extremiştii, dar şi liberalii europeni. Mandatele care revin României s-ar distribui astfel: 10 la PSD, 8 la PNL, câte 3 la Pro România, USR, ALDE şi câte 2 la PLUS, PMP şi UDMR, potrivit News.ro.

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecţie de sondaje reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar public în numele Parlamentului European, se arată într-un comunicat al PE.

Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide şi mişcări, care nu şi-au declarat încă intenţiile, intră în categoria „altele”.

În urma estimării preferinţelor electorale actuale din UE 27 asupra componenţei Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puţini deputaţi (705) faţă de actualul format (751), precizează sursa citată.

În privinţa României, potrivit estimării publicate de Parlamentul European, mandatele vor fi distribuite astfel: 10 la PSD (cotat cu 26,5%), 8 la PNL (23%), câte 3 la Pro România (9,6%), USR (9,2%), ALDE (9%)şi câte 2 la PLUS (6,8%), PMP (5,6%) şi UDMR (5,2%).

În această estimare, USR şi PLUS apar separat, însă cele două partide au anunţat recent că vor merge în alianţă la alegerile europarlamentare.

Parlamentul va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie şi săptămânal în luna mai până în ziua alegerilor. Sondajele iniţiale de la ieşirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai, pentru acele ţări unde acestea vor fi realizate şi unde votul se va termina, începând cu orele 18.00 şi apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parţiale din toate statele membre.

Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au fost organizate acum 40 de ani, pe 12 iunie 1979. Alegerile din acest an vor fi cele mai importante din istoria parlamentului, având în vedere contextul politic, ieşirea prognozată a Regatului Unit şi provocările politice şi transfrontaliere majore. Cetăţenii europeni se vor prezenta la vot între 23-26 mai pentru a decide viitorul Europei.

În România, alegerile europene vor fi organizate în 26 mai.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ponta, după anunțul premierului privind OUG 114: „I​ncompetenților! Analfabeților! Urechiștilor! Infatuaților! Catastrofelor!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fostul premier Victor Ponta a reacționat dur după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi că OUG 114 ar putea fi modificată, posibilitate invocată în ultima perioadă și ministrul de Finanțe. „I​ncompetenților! Analfabeților! Urechiștilor! Infatuaților! Catastrofelor!”, a scris Ponta pe Facebook, acuzând că ordonanța trebuia discutată înainte de adoptare. Totodată, fostul premier susține că parlamentarii Pro România va vota în Parlament pentru respingerea ordonanței.

„Nu e de ajuns că prin prostia și aroganța voastră aproape ați distrus Banca “Transilvania” , Compania Energetică “Oltenia” , proiectul de dezvoltare pe frecvente 5G al României și ați făcut profit triplu pentru Gazprom în Ianuarie 2019/ că ați amânat exploatarea gazelor din Marea Neagră și pentru asta va laudă Sputnik în fiecare zi? Nu e de ajuns că ați rămas fără bani încă din Februarie și că a trebuit să va împrumutați cu dobânda dublă? Nu e mai bine să vă cereți scuze și să vă dați demisia? Nu e mai bine să NU va mai numiți “Guvern PSD” (voi fiind o adunătură de traseiști și fripturisti crescuți pe lângă Băsescu și Vadim ) ca să nu distrugeți tot ce au construit cu greu Guvernul “Năstase” și Guvernul “Ponta” în numele PSD?”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: