Connect with us

Politica

Președintele CJ Constanța se dezlănțuie: Îl lasă fără atribuții pe vicele Learciu și îi dă ultimatum managerului Spitalului Județean

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Președintele CJ Constanța, Horia Marius Țuțuianu, a anunțat, astăzi, că i-au fost retrase atribuțiile vicepreședintelui administrației județene, Daniel Learciu, privind managementul sistemului de sănătate din județul Constanța. Anunțul a fost făcut de Țuțuianu astăzi, la finalul ședinței Consiliului Județean Constanța.

“Anunț public o decizie pe care o consider deosebit de importanță în ceea ce privește domeniul sanitar. Am spus la începutul mandatului că unul dintre principalele mele obiective privește domeniul sanitar; în primul rând, aș vrea să îi mulțumesc domnului Learciu pentru activitatea de coordonare a Direcției de Sănătate din cadrul Consiliului Județean pe care a depus-o în ultimul an și jumătate. Dumnealui este cel care a încercat să asigure managementul sistemului de sănătate, dar acum aș vrea să modific modul de funcționare a acestor unități, motiv pentru care domeniul acesta, începând cu ziua de azi, printr-o dispoziție de președinte, trece direct în subordinea președintelui Consiliului Județean. După cum știți, provin din management, am o vastă experiență în domeniul managerial și aș vrea să coordonez direct această Direcție pentru că este de impact major asupra cetățenilor județului Constanța. Cred că activitatea din spitale trebuie monitorizată și urmărită în detaliu și asta voi face de azi. Va exista în fiecare unitate medicală va exista un birou distict care va fi al președintelui Consiliului Județean și al președintelui de Administrație care conduce CA-ul de la fiecare unitate medicală. Săptămâna, dacă nu de două sau trei ori pe săptămână, mă voi deplasa eu sau președintele CA-ului și vom cere raportare săptămânală a managerului și asupra activității întregi a ceea ce se întâmplă. Pe românește, boală lungă, moarte sigură! A venit momentul când să ne implicăm direct în sistemul de sănătate”, a declarat Horia Țuțuianu.

Întrebat dacă Daniel Learciu nu și-a făcut treaba și aceasta ar fi cauza schimbării sale, șeful administrației județene a spus: “Nu aș vrea să comentez activitatea domnului vicepreședinte. Și-a făcut treaba fiecare atât cum a putut și mă bazez pe experiența dumnealui în continuare”

Daniel Learciu, vicepreședintele CJ Constanța, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere vizavi de această decizie, însă îi așteptăm punctul de vedere.

Mesajul lui Țuțuianu pentru Grasa: “Vara viitoare discutăm în alți termeni”

În contextul schimbărilor pe care șeful administrației județene Horia Marius Țuțuianu le-a decis în relația cu unitățile medicale din județ, primul vizat este managerul Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei”, doctorul Cătălin Grasa. Țuțuianu i-a transmis lui Grasa că săptămâna viitoare îi prezintă noua echipă de lucru, moment “T 0” de la care se pleacă pentru expunerea tuturor problemelor și găsirea de soluții, așa cum au existat promisiuni din partea echipei CJ Constanța pentru fiecare unitate saniară din județ.

“În luna mai, într-o perioadă mai mult decât dură conducerea Sp Clinic Județean Constanța cu o echipă care a fost, au fost schimbări, aștept acum cu noul director medical, vom avea și un director financiar contabil – o zonă foarte sensibilă – astfel încât să putem duce la bun sfârșit ceea ce ne/am propus în fața Consiliului Județean și a constănțenilor, adică să funcționăm 24 de ore din 24, 7 zile din 7 fără sincope și, în egală măsură, să funcționăm pentru pacienți, pentru personal, medici, să putem participa la planurile pe care ni le-am propus vizavi de noi structuri; actul medical într-un singur spotal de asemenea dimensiuni, fără să suporte modificări din 1989 până acum, ne duce într-o zonă în care gestionăm o situație de criză, putem spune. Este singurul spital de urgență, fără un spital de pediatrie, fără un spital municipal multifuncțional, în contextul în care aici avem toată urgența din județul Constanța, din Tulcea și vorbim și de un sezon estival, numai anul trecut am avut peste un milion de turiști, iar urgențele au fost făcute în acest spital”, a explicat doctorul Gras, care a fost întrerupt de șeful administrației județene care i-a transmis următoarele: “Săptămâna viitoare ne vedem în cadrul Spitalului Județean, aștept să îmi prezentați echipa de lucru urmând ca în perioada următoare să facem o conferință de presă să prezentăm echipa de lucru. Aștept de la dvs. randamentul scontat, aștept de la dvs. ca în perioada următoare să îmi deblocați toate probleme care sunt în spitalului județean. Dacă nu, la anul, în vară vom discuta în alți termeni!”

De asemenea, întrebat cum a colaborat cu Learciu, doctorul Grasa a răspuns: “Am colaborat, a fost o colaborare, mai atipică. Ușile deschise au fost la noi tot timpul! Am dat dovadă de transparență atât în fața Consiliului de Administrație, cât și în față de Consiliul Județean care este partenerul nr. 1, indiferent cum am vrea. Deciziile sunt comune față de ceea ce se întâmplă în unitatea medicală. Eu sunt medic chirurg, operez tot mai rar și îmi e poftă, credeți-mă!”

sursa foto Tomis News

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Guvernul Cîțu, împrumut de 508,9 milioane de lei de la bănci. Vezi cu ce dobândă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 508,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 165 de luni, la un randament mediu de 3,27% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 543,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Avem o mare problemă cu resursa umană la Cernavodă. Oamenii se instruiesc aici, apoi pleacă în alte ţări”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Cea mai mare problemă a sectorului nuclear din România este resursa umană, în condiţiile în care oamenii se instruiesc la centrala de la Cernavodă, apoi pleacă în alte ţări, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a fost prezent la Cernavodă la startul campaniei de vaccinare pentru Covid a angajaţilor din centrala nucleară, 1.100 de angajați din cei 1.400 s-au înscris deja pentru vaccinare.

“Am venit pentru a fi alături de colegii mei de la Cernavodă, care au început procedura de vaccinare. Le mulţumesc pentru tot ce au făcut în cursul anului 2020, să nu uităm că ei au fost primii care au intrat în autoizolare în campusul de la Cernavodă tocmai pentru a asigura producţia de energie necesară ţării şi alături de ei mai sunt şi alţii în sectorul energetic şi le mulţumesc tuturor. Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: să construim unităţile 3 şi 4, să retehnologizăm unitatea 1, iar cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum. Asigurarea continuității funcționării sistemului energetic în vremea pandemiei, pe perioada stării de urgență, a fost făcută cu profesionalism și dedicare și de angajații de la Centrala de la Cernavodă. Lucru pentru care le mulțumesc din nou. De aceea astăzi am fost prezent la Cernavodă, unde a început vaccinarea angajaților de la SNN, împotriva COVID 19. Îi încurajez pe toți lucrătorii din sistemul energetic să se vaccineze, pentru a avea grijă de sănătatea lor, a celor din jur, și, implicit, să ne ajute pe noi românii să ”funcționăm” la cei mai buni parametri. SNN este un obiectiv important, iar cei de acolo au demonstrat că pot face performanță. Există și o serie de probleme, pe care le-am discutat astăzi, la care, ca ministru al Energiei, voi oferi suportul pentru a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltare și modernizare”, a precizat ministrul.

Virgil Popescu a amintit că centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, conform unui studiu independent care se publică anual.

“Provocarea cea mai mare va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4. Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară. Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a completat ministrul Popescu.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare pentru Covid, ministrul a precizat că el însuşi s-a vaccinat şi recomandă tuturor românilor să facă acest lucru, pentru ca lucrurile să revină la normal.

sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorii și-au votat bugetul pentru acest an: peste 250 de milioane de lei!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatul a adoptat, astăzi, în sesiune extraordinară, bugetul pentru anul 2021. Acesta se ridică la 250.797.000 de lei, din care 18 milioane de lei au fost alocate plății pensiilor speciale. Potrivit documentului, cheltuielile de personal sunt credite de angajament de 177.651.000 lei şi credite bugetare 177.651.000 lei. De asemenea, pentru bunuri şi servicii sunt credite de angajament de 24.037.000 lei şi credite bugetare 24.037.000 lei. Transferuri între unităţi ale administraţiei publice – credite de angajament 4.922.000 lei şi credite bugetare de 4.922.000 lei, iar la capitolul alte transferuri apar credite de angajment de 26.000 lei şi credite bugetare de 26.000 lei. La proiectul privind bugetul Senatului pentru 2021 au fost 86 de voturi „pentru” şi 44 de abţineri.

Sursa: stiripesurs.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: