Connect with us

Administratie

Președintele CJ, Mihai Lupu promite: Constanța va avea un spital nou

Publicat

la

Spital construit de la zero în Constanța, care va prelua integral activitatea actualului Spital Județean de Urgență, anunță conducerea CJC. Guvernul României a pus la dispoziția Constanței terenul aferent construcției, în baza proiectului propus de Consiliul Județean. Președintele Consiliului Județean Constanța a susținut, astăzi, o declarație de presă, în timpul căreia a anunțat intrarea în linie dreaptă a proiectului privind construirea unui nou mare spital la Constanța. Viitoarea unitate medicală va prelua în totalitate activitatea actualului Spital Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Declarația susținută de Mihai Lupu vine ca urmare a hotărârii Guvernului României, cuprinsă în actul normativ 784/16 iunie 2022, prin care s-a decis trecerea unui imobil – teren plus clădire – aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății în domeniul public al județului Constanța. Terenul de peste 100.000 de mp are drept destinație ridicarea noului mare spital al Constanței.

Vă prezentăm mai jos, integral, declarația de presă susținută de domnul președinte Mihai Lupu:

Vă ofer următoarele cifre: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dat în folosință acum mai bine de jumătate de veac, în anul 1969, după ce lucrările au durat alți 6 ani. În anul 2020, aproape 90.000 de pacienți au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța, iar aproximativ 42.000 de bolnavi au fost internați. În 2021, peste 100.000 de pacienți au ajuns la UPU, iar 46.000 de bolnavi au fost internați. Anul acesta, doar în primul trimestru, la UPU au fost îngrijite 29.100 de persoane, iar numărul celor internate ajunsese deja la 12.400.

În total, Spitalul Județean Constanța are 1.325 de paturi pentru spitalizarea continuă și alte 88 de paturi pentru spitalizarea de zi. În total, 40 de secții și aproximativ 3.600 de angajați. Acesta este tabloul celui mai important spital pe care Constanța îl are în acest moment. Într-o clădire mai veche de 50 de ani, modernizată pe alocuri, dar ridicată după niște planuri gândite, totuși, acum peste 50 de ani, care nu se mai regăsesc în ceea ce sistemul medical are nevoie acum, ne îngrijim bolnavii.

Acum, vă ofer știrea, care, oricât de normală pare, ne face să credem că trăim un moment istoric. Spun istoric pentru că, în ultimele trei decenii, nu s-a găsit o soluție pentru ca noi, constănțenii, să avem un spital nou. Guvernul României a hotărât, prin actul normativ 784/16 iunie 2022, trecerea unui imobil – teren plus clădire – aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății – Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța în domeniul public al județului Constanța. Este vorba despre un teren cu o suprafață de 111.272 mp, aflat pe Strada Viilor, Nr. 1, în municipiul Constanța, care a fost dat de Guvern Județului Constanța pentru ridicarea unui nou spital, care să preia întreaga activitate a actualului Spital Județean de Urgență Constanța.

Pentru acest nou spital am început demersurile încă de la preluarea mandatului meu, fiind un proiect pe care am știut clar că trebuie să-l prioritizăm. Astfel, în 24.04.2021, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Județean Nr. 104, completată cu HCJ 146/23.06.2021 și cu HCJ 117/20.04.2022, prin care am aprobat solicitarea înaintată de CJC către Guvernul României, în vederea transferării imobilului amintit în domeniul public al județului Constanța, pentru a putea ridica noul spital.

În solicitările noastre înaintate Guvernului României am motivat necesitatea construirii acestui spital la Constanța prin ceea ce cred că este limpede pentru noi toți: de la vechimea actualului spital județean și imposibilitatea adaptării lui la ceea ce impun sistemele medicale actuale până la numărul mare de pacienți, din tot sud-estul României, care sunt tratați în această unitate medicală. Avem, totodată, obligația de a avea la Constanța un nou spital, de talia celui pe care-l vom ridica în următoarea perioadă, și pentru că aici avem milioane de turiști, care de multe ori au nevoie de îngrijire medicală.

În același timp, avem bază militară NATO la Constanța, acesta fiind um motiv suplimentar pentru care nu ne permitem să funcționăm cu un spital județean, ca cel pe care îl avem acum, ținut mai mult „pe aparate”. Am amintit în toată corespondența noastră cu Guvernul României și de faptul că, tot în Constanța, avem mari operatori economici, precum CNE Cernavodă, Portul Constanța, Oil Terminal SA, Șantierul Naval Constanța, Damen Mangalia, care generează riscul producerii, în orice moment, a unor evenimente care să necesite acordarea de asistență medicală de urgență pentru multiple victime, în condiții optime. Dar motivele, bineînțeles, sunt mult mai multe, iar pandemia prin care trecem deja de mai bine de doi ani ne arată și mai mult câtă nevoie avem de o îmbunătățire consistentă a sistemului medical.

Viitorul spital va fi construit din fondurile proprii ale Consiliului Județean Constanța, dar și din fonduri guvernamentale și externe. Toate secțiile care funcționează acum în cadrul Spitalului Județean, cu număr de paturi, cu personal, vor fi transferate în clădirea viitorului spital. Fiind o unitate medicală pe care o vom ridica de la zero, vom aduce aici aparatură medicală nouă, de ultimă generație.

Avem deja în lucru proiectul privind noul spital, pentru că nu ne putem permite ca, din acest moment, având și terenul la dispoziție, să pierdem timp. Actualul spital județean nu respectă circuitele pentru buna lui funcționare și am văzut asta și mai clar în perioada pandemiei. Acest lucru este cauzat de faptul că spitalul a fost gândit, acum zeci de ani, ca unul monobloc, iar toate recomandările europene actuale sunt pentru ridicarea de spitale de tip pavilionar, astfel încât să poată fi făcute circuite pentru fluxul intern. Acestea nu pot fi făcute pe modelul actualului spital județean, pentru că așa a fost el construit, iar în pandemii este foarte complicat să funcționezi în acest fel.

Necesitatea unui nou mare spital la Constanța este impusă și de faptul că trebuie să modernizăm condițiile de cazare, trebuie să avem o parcare adecvată unei unități medicale importante. Ne gândim inclusiv la un sistem de independență energetică pentru viitorul spital, prin montarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, astfel încât să reducem costurile foarte mari pe care le avem la energie.

Un avantaj al viitorului spital este poziționarea acestuia, fiind aproape de heliport, unde este și elicopterul SMURD. Acum, situația este complicată din acest punct de vedere, nu avem posibilitatea să ținem elicopterul SMURD în curtea Spitalului Județean.

Vă mulțumesc și, așa cum am spus de fiecare dată, faptul că suntem în slujba cetățeanului nu înseamnă să promitem. Pentru că de promisiuni sunt sigur că ne-am săturat cu toții, de-a lungul acestor ultime trei decenii. A fi în slujba cetățeanului este a-i oferi acestuia, prin fapte concrete, un trai cel puțin decent. Iar Sănătatea, din punctul meu de vedere, este și trebuie să rămână o prioritate pentru noi toți.“

Comments

comments

Administratie

Constanța. Un tronson al străzii Farului va fi resistematizat

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că un tronson al străzii Farului va fi resistematizat pentru îmbunătățirea circulației rutiere.

„Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost realizat în urma consultării repetate cu cetățenii rezidenți ai zonei și măsurării valorilor de trafic pe o perioadă relevantă. Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Confort Urban au analizat și avizat modificarea sensului de circulație pe strada Farului, tronsonul cuprins între bulevardul Tomis și strada Salcâmilor. Astfel, începând cu data de 7 iulie, circulația rutieră va fi permisă dinspre strada Salcâmilor către bulevardul Tomis. Prin implementarea acestei măsuri se va asigura fluidizarea traficului rutier din zona tranzitată de strada Farului. Totodată, se va permite accesul conducătorilor auto din bulevardul Alexandru Lăpușneanu către bulevardul Tomis. În contextul noilor reglementări, facem apel către participanții la trafic să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consilierul local Cristiana Popescu (USR): „Metri cubi de beton nu înseamnă turism de calitate. Mamaia este sortită degradării urbanistice“

Publicat

la data de

Scris de

Stațiunea Mamaia a devenit mai mult un cartier al Constanței decât o zonă destinată exclusiv turiștilor, este opinia multora după avalanșa de blocuri ridicate. Aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale la ultima ședință a Consiliului Local, și care vizează ridicarea unor blocuri chiar și cu 15 nivele, a determinat-o pe Cristiana Popescu, consilier din partea USR, să critice lipsa de coeziune în privința interzicerii unor astfel de construcții.

„Metri cubi de beton nu înseamnă turism de calitate. Stațiunea Mamaia este sortită degradării urbanistice constante chiar și în actuala administrație în lipsa unei viziuni clare despre calitatea turismului din stațiune. Am întrebat câțiva dintre proiectanții documentațiilor de urbanism derogatorii elaborate pentru Stațiunea Mamaia ce caută ei când merg în concediu și dacă pentru ei ca turiști prezintă interes ceea ce proiectează ca prestatori de servicii. Răspunsurile au fost sincere și categorice în spatele microfoanelor închise: NU . Caută resorturi turistice și hoteluri.

Prin urmare umplem stațiunea de blocuri de locuințe colective și apar hoteluri, dar acestea nu au căutare pentru un turism de calitate, au căutare doar pentru speculă imobiliară.

Știați ca în stațiunea Mamaia lângă Hotel Parc a existat un bazin generos de înot construit în 1973? Bazinul a fost dezafectat după 2010 din motive puerile, însă clădirea există și acum. În ultima ședință a Consiliului Local a fost aprobat un PUZ  care întărește posibilitatea de a construi peste clădirea fostului bazin de înot, ce se află într-o  zonă  emblematică a stațiunii, imobile P+14 în timp ce primim promisiuni de la domnul primar și domnul ministru al sportului că vom construi alte bazine olimpice în loc să avem grijă de ce am primit moștenire.

Tot în această ședință a fost aprobată o alta documentație de urbanism ce permite construirea unui monstru de beton în imediata apropiere a stației finale de la telegondola (zona Albatros). O să fie o plăcere să admiri pe fereastră în locul mării, mecanismul de funcționare al telegondolei într-o zona extrem de înghesuită  a stațiunii.

În luna mai a fost aprobată tot în CL o documentație de urbanism ce permite supraetajarea unei construcții cu aparthoteruri pe plaja.

Consilierii locali USR au inițiat încă din luna decembrie a anului trecut două proiecte de hotărâri care vizează încetarea valabilității PUZ-urilor monstruoase din Palazu Mare și Stațiunea Mamaia în încercarea de a da o alternativa de încredere consilierilor PNL care au refuzat să voteze anterior atât anularea cât și suspendarea celor 2 documentații de urbanism. Aceste două proiecte de hotărâri ÎNCĂ nu au ajuns pe ordinea de zi a Consiliului Local deși au trecut deja 7 luni de la depunere, timp în care consilierii PNL votează împreună cu PSD “dezvoltarea” cartierului Palazu Mare și a Stațiunii Mamaia.“, a scris Cristiana Popescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Cinci noi medici pediatri vor asigura gărzi permanente la Centrul de Sănătate din Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Cinci medici pediatri au început din această lună activitatea la punctul UPU-SMURD din cadrul Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari, urmând să asigure permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical.

Examenul pentru posturile disponibile s-a finalizat luna trecută, fiind ocupate 5 din cele 6 posturi scoase la concurs de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

„Noilor medici le urăm bun venit în echipă și spor la treabă! Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari face parte din structura SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța și oferă servicii medicale gratuite în regim ambulatoriu dar și în regim de urgență, în cadrul punctului extern UPU-SMURD, doar pentru cazurile care reprezintă urgențe  minore. Cazurile grave vor fi redirecționate către Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Constanța.“, notează conducerea Spitalului Județean.

Conducerea Primăriei Năvodari notează că le urează bun venit și mult succes celor cei 5 medici pediatri vor asigura permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical, la punctul UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional! În cadrul punctului extern de lucru UPU-SMURD Năvodari sunt tratate urgențele minore pediatrice, pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.

„Obiectiv îndeplinit: 5 noi medici pediatri la Năvodari, gărzi permanente pe Pediatrie la Centrul de Sănătate. Le urez bun venit și mult succes celor 5 noi medici pediatri care, începând de astăzi, s-au alăturat echipei UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate. Astfel, cu data de astăzi, orașul Năvodari va avea 24h/24h, 7 zile/săptămână, servicii medicale pe Urgență Pediatrie. Puteți veni cu cei mici la spitalul nostru la orice oră, vor fi gărzi permanente! Bine de știut: Pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.“, a spus primarul Florin Chelaru.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: