Connect with us

Politica

Președintele Iohannis a semnat: Poliția va putea reține la secție cetățenii, pentru verificări, și 12 ore. Până acum verificările trebuiau realizate ”de îndată”

Published

on

Polițiștii vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore în acest scop, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Obligația poliției de a permite persoanei să părăsească secția este stabilită doar la expirarea celor 12 ore, chiar și în lipsa stabilirii identității acelei persoane.

Până la adoptarea și promulgarea noii legii, notează profit.ro, legislația prevedea că polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției atunci când: nu s-a putut stabili identitatea ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată sau documentele prezentate nu sunt reale; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, care creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale, persoana în cauză periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Procedurile prevedeau totodată că persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, prevedea până acum legea. Înainte de intrarea în vigoare a acestor reglementări, legea stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.

Prin urmare, verificarea ”de îndată” va putea dura chiar și 12 ore.

Advertisement

Poliția va avea obligația de a permite persoanei să părăsească sediul după finalizarea activităților menționate după expirarea celor 12 ore, chiar în lipsa stabilirii identității.

foto cu rol ilustrativ

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement