Politica

Președintele PMP cere demisia ministrului Culturii

iul. 16, 2018 Mihaela Tîrpan

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, solicită demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu. Tomac susține că “majoritatea toxică PSD-ALDE a îngropat definitiv şi irevocabil Centenarul”. De asemena, liderul PMP se declară deranjat de faptul că evenimentele legate de Centenar sunt lipsite de transparenţă, iar criteriile de selecţia a acestora nu au fost niciodată făcute publice.

“Majoritatea toxică PSD-ALDE a îngropat definitiv şi irevocabil Centenarul. Guvernul Dăncilă are cu totul alte preocupări în anul care marchează 100 de ani de constituirea României Mari. Din cauza unei guvernări total iresponsabile, am ratat sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria românilor. Deşi partidul nostru a făcut numeroase apeluri la mobilizarea şi implicarea întregii societăţi româneşti în celebrarea măreţului act istoric, Executivul PSD-ALDE a dovedit o totală ignoranţă faţă de românii din ţară şi din afară”, îşi începe Tomac mesajul de pe Facebook.

Potrivit acestuia, “într-un dispreţ fără margini, Ministerul Culturii, cel responsabil pentru organizarea Centenarului, derulează evenimentele dedicate acestei sărbători, într-o neînţeleasă lipsă de transparenţă şi de comunicare cu societatea”

“Fără un minim de promovare a acestei mari sărbători, românii nu se pot simţi mândri de marile realizări ale înaintaşilor noştri care au dus la îndeplinirea obiectivului de veacuri al românilor: Marea Unire. Ministerul Culturii îşi manifestă indolenţa şi dispreţul total faţă de Parlament. Ca deputat al României, am adresat, încă din luna martie, mai multe interpelări şi o întrebare legate de desfăşurarea evenimentelor privind Centenarul. Nu am primit niciun răspuns. Ori este vorba de o încălcare gravă a comunicării între intstituţii în termenele legale prevăzute ori există motive pentru a ascunde felul în care sunt cheltuiţi banii destinaţi manifestărilor prilejuite de Centenar. Doresc detalii de la minister în acest sens, mai ales că sunt finanţate unele proiecte care nu prea au legătură cu actul din 1918, cum ar fi Festivalul Cerbul de Aur sau Centrul de Excelenţă NATO pentru Protecţia Mediului. Ministerul de resort s-a acoperit, însă, de o mare tăcere, poate complice cu unele adevăruri care stau ascunse în sertarele din luxoasa clădire de pe malul Dâmboviţei. Există un mare mister legat de modul în care au fost selectate proiectele Centenarului, iar lipsa prezentării criteriilor de selecţie, creează suspiciuni în privinţa resurselor alocate”, mai spus Tomac.

De asemenea, acesta susţine că, într-o altă întrebare adresată ministrului George Ivaşcu, pe 16.05.2018, a cerut detalii referitoare la situaţia proiectului ”Muzeul Virtual al Unirii”, care trebuia să fie funcţional din luna aprilie, dar ”nici astăzi nu se ştie nimic de soarta lui”.

“De altfel, mai toate propunerile de finanţare sunt în mare întârziere şi aşa trece pe lângă noi un mare prilej de a aduce un omagiu înaintaşilor noştri care au creat Unirea. Avem bani (bugetul pentru Centenar a fost votat de la începutul anului), dar incapacitatea managerială şi iresponsabilă a guvernanţilor vor duce la imposibilitatea de a-i folosi pentru celebrarea Marii Uniri de acum 100 de ani. Demisia, domnule Ministru Ivaşcu! Plecaţi şi recunoaşteţi că sunteţi cel mai slab ministru al Cuturii din istoria acestei ţări!”, completează preşedintele PMP.

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!