Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Prima înfrângere a Feliciei Ovanesian în cruciada judiciară pornită împotriva administrației Chițac

Published

on

Ovanesian vs Chitac procese

Secția de contencios administrativ a Tribunalului Constanța a respins, astăzi, cererea de suspendare a regulamentului activităților comerciale din municipiul Constanța introdusă de Felicia Ovanesian și alte persoane. Suspendarea a fost cerută în cadrul unui proces vizând pe fond anularea întregului regulament. Până la soluționarea fondului, reclamanții, cu Oavensian în frunte, au vrut ca municipalitatea să nu mai poată aplica regulamentul care fundamentează nu doar modul în care se desfășoară activitățile comerciale și serviciile de piață în oraș, ci și taxele de autorizare care constituie o componentă importantă în formarea bugetului local.

Date despre REGULAMENT

Regulamentul activităților comerciale a fost adoptat de Consiliul Local Constanța prin HCL 261 din 29 iunie 2023. Vorbim de un document de peste 50 de pagini care reglementează procedura de autorizare a tuturor activităților economice și a serviciilor de piață din municipalitate, de la comerțul stradal la magazine și de la mall-uri la hoteluri. În spațiul public, Regulamentul a stârnit mai multe controverse. Una dintre acestea se referă la puterea sporită acordată Poliției Locale de a confisca sumele de bani de la comercianții neautorizați, critica principală fiind aceea că operațiunea de confiscare ar ține de zona fiscală în care organul de ordine publică nu ar fi competent să acționeze. O altă critică se referă la eliminarea avizului vecinilor la autorizarea activităților de bar și restaurant.

HCL Constanta din regulamentul activitatilor comerciale

Nu cunoaștem ce anume din regulament face obiectul acțiunii Feliciei Ovanesian. Însă nici nu contează, întrucât aceasta nu cere anularea unor articole, ci anularea întregului regulament, pe baza unor hibe punctuale. Încă ceva: acțiunea este îndreptată și spre anularea HCL 554/2004, însă la acest număr figurează o hotărâre pentru aprobarea unui PUZ, neavând în mod vădit nicio legătură cu activitățile comerciale. Cel mai probabil este vorba de o eroare materială.

Modus operandi

Felicia Ovanesian a fost city-manager al Constanței și colaborator apropiat al aprimarului Vergil Chițac. Toată campania electorală a lui Chițac din anul 2020, în urma căreia a și câștigat fotoliul de primar, s-a bazat pe acțiunile în contencios-administrativ stârnite anterior de Asociația Constanța Altfel, prin avocata Felicia Ovanesian, împotriva unor acte administrative – HCL-uri, autorizații de construire etc. – emise de fosta administrație Decebal Făgădău. Cu Ovanesian la bară, Asociația a obținut anularea regulamentului de parcări al municipiului Constanța, adoptat pe vremea lui Făgădău. Ca urmare, administrația locală nu a mai avut niciun document de fundamentare pe baza căruia să poată încasa taxele de parcare, preț de mai bine de un an. În actuala administrație, a fost redactat un nou regulament al parcărilor, la care a lucrat și Felicia Ovanesian, în calitatea sa de city manager al orașului. Prima versiune a acestuia a stârnit valuri de nemulțumire printre constănțeni, fiind în mod vădit mai prost și mai opresiv decât regulamentul anterior, cel care a fost anulat pe baza pledoariei Feliciei Ovanesian.

Advertisement

În mod vădit, ce i-a făcut Felicia Ovanesian lui Făgădău în trecut îi face acum și lui Vergil Chițac, de care s-a despărțit în primăvara acestui an. Ruptura sa de Chițac a a survenit pe neașteptate, în condițiile în care, cu doar câteva săptămâni înainte, Ovanesian participa la emisiuni TV în care nu se sfia să aducă osanale primarului (de-a dreptul grețoase – după judecata noastră de valoare 😊).

Că vorbim de un fel de cruciadă judiciară, după modelul experimentat în perioada Făgădău, o dovedește și faptul că Ovanesian a mai depus o acțiune împotriva primarului Chițac, pe 12 decembrie 2023 (dosarul 8409/118/2023). Cel mai probabil vor urma și altele. Nu este lipsită de relevanță nici relatarea recentă din presa locală (vezi AICI) potrivit căreia Ovanesian ar fi scris pe pagina ei de Facebook despre gândul pe care l-ar avea să candideze la Primărie. Dacă se va întâmpla așa ceva, Ovanesian îi va face în realitate un bine lui Chițac, rupând niște voturi aiurea de la opoziție.

Cu recurs

Revenind la proces, trebuie să mai spunem că hotărârea de respingere a cererii de suspendare provizorie nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. De asemenea, procesul continuă pe fond, cu privire la anularea regulamentului, următorul termen stabilit de instanță fiind pe 7 martie 2024.

Minuta hotararii suspendare regulament Constanta

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions