Connect with us

Administratie

Primăria Constanța anunță că a redeschis, astăzi, toate piețele

Tatian Iorga

Publicat

la

Primăria Municipiului Constanța, prin Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, anunță că a redeschis, astăzi, toate piețele aflate în spații închise pe raza municipiului Constanța.

„Ieri și astăzi au fost pregătite spațiile din piețele agroalimentare, fiind luate toate măsurile legate de prevenirea și limitarea răspândirii noului Coronavirus, conform Hotărârii C.L.S.U. nr. 16 din 05.12.2020. Astfel, pentru ca cetățenii să își poată face cumpărăturile în deplină siguranță:

– la toate intrările din piețe au fost afișate regulile de acces, de protecție individuală, de distanțare fizică și de igienă;

– au fost montate marcaje pe pardoseli, iar accesul în piețele agroalimentare se va face cu respectarea de către utilizatori a distanțării de minimum 2 m;

– au fost marcate sensurile de circulație în interiorul piețelor, astfel încât să se evite aglomerația, precum și intersectarea consumatorilor;

– au fost stabilite fluxuri de vizitare unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanței fizice;

– ușile de acces au fost blocate în poziția deschis, dacă ușile nu sunt automate;

– au fost dezinfectate toate suprafețele, procedură care se va repeta zilnic și ori de câte ori e nevoie cu produse dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății;

– au fost amplasate și semnalizate recipientele unde se vor arunca măștile și mănușile folosite de către persoanele care intră piețe;

– standurile au fost protejate cu ecrane din material transparent, care să asigure protecție igienico-sanitară atât alimentelor, cât și vânzătorilor sau cu folie, pentru o dezinfectare mai ușoară a acestora. Dezinfectarea va viza toate suprafețele pe care sunt amplasate produsele agroalimentare destinate comercializării, inclusiv cântare, pardoseli, geamuri, rafturi de depozitare, vitrine, și se va realiza cu soluții biocide, pe bază de clor sau alcool, atât dimineața și seara, cât și pe parcursul zilei;

– a fost verificată funcționarea instalațiilor de apă curentă și de canalizare pentru spălarea legumelor și a fructelor.

– a fost asigurat personalul care să limiteze accesul consumatorilor astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 2 m între persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței;

– după finalizarea programului de funcționare, va fi verificat mobilierul din piață și vor fi igienizate grupurile sanitare prin spălare și dezinfecție;

– aprovizionarea cu produse agroalimentare se va realiza, pe cât posibil, înainte de deschiderea programului de funcționare.

Astfel, odată cu deschiderea piețelor rugăm atât consumatorii, cât și comercianții să respecte regulile de distanțare și igienă care prevăd că:

– accesul utilizatorilor va fi permis numai în condițiile purtării măștii (medicală/nonmedicală) pe toată durata vizitei în piață. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;

– utilizatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în piețele agroalimentare.

– la intrarea în piețe se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);

– toți comercianții vor purta măști și mănuși, pe toată durata programului de lucru.

Vă amintim că este datoria noastră, a tuturor, să respectăm regulile impuse de autorități, să purtăm masca de protecție în mod corespunzător și să ne protejăm în permanență.“, notează Primăria.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Disperat că proiectul său privind parcările nu este înghițit de constănțeni (nici măcar de consilierii locali din propriul partid) primarul Constanței, Vergil Chițac încearcă să ne convingă că aberația sa cu parcările este, de fapt, în folosul constănțenilor. Într-o postare pe Facebook, Chițac îi întreabă pe constănțeni (într-un ton certăreț) ce își doresc: un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

„Dragi constănțeni, vă rog să-mi spuneți părerea voastră. Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să  reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim?

Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și mai ales staționarea mașinilor în zona centrală a orașului. Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride).

Gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente va da posibilitatea tututor să beneficieze de ele și va genera venituri din care putem amenaja parcări noi. Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări.

Revin însă la ce v-am întrebat la început. Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?“, a scris Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

De ce a retras Chițac proiectul regulamentului parcărilor? Vezi explicațiile primarului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, astăzi, la începutul ședinței Consiliului Local Constanța că retrage proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de parcare. Câteva ore mai târziu, edilul a explicat pe Facebook motivele pentru care a luat această decizie.

„Am elaborat un regulament al parcărilor care a suscitat atâtea discuții în ultima perioadă. Acest regulament înlătură toate dispozițiile nelegale pe care instanța le-a constatat și pentru care a anulat vechiul regulament și totodată corespunde întru totul scopului nostru, al tuturor, acela de a avea un oraș curat, un oraș în care cetățenii să poată respira un aer curat, cât mai puțin poluat.

Am luat cunoștință de faptul că anexele regulamentului, inclusiv cele referitoare la tarife, nu au fost niciodată încărcate pe pagina electronică a Primăriei Constanța, deși au circulat în spațiul public. Este o defecțiune a administrației pe care mi-o asum. Una de formă, nu de fond, pentru că, pe fond, sunt de acord cu acest regulament. Vă rog să aprobați să amânăm discutarea regulamentului și a anexelor într-o ședință ulterioară.

Eu am încredere că cetățenii vor înțelege scopul acestui demers, vor colabora constructiv pentru a crește semnificativ calitatea vieții în orașul nostru

Modernizarea infrastructurii stradale și dezvoltarea transportului public sunt procese care necesită răbdare, implicare și contribuție din partea fiecărui cetățean. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne aducem contribuția printr-o atitudine binevoitoare, o acceptare a schimbării pentru că singurul lucru veșnic este schimbarea și lucrul acesta trebuie să se vadă în binele comunității.”, a scris Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Mai multe planuri urbanistice, zonale și de detaliu, respinse în ședința Consiliului Local Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali din Constanța au respins, în ședința de azi, două proiecte de hotărâre privind aprobarea unor planuri urbanistice zonale și un proiect privind aprobarea unui plan urbanistic de detaliu, toate având avize negative de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Primul proiect respins a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic de detaliu pentru ridicarea unui bloc în zona Scapino. Un alt proiect respins de consilierii locali a fost cel referitor la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona delimitată de șos. Mangaliei, str. Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale, unde doi investitori doreau să ridice un bloc cu mai multe nivele. În fine, a fost respins și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul situat în Stațiunea Mamaia, zona restaurant Estival, delimitat de alei carosabile și limite cadastrale. Proiectul prevedea construirea unui bloc cu cinci nivele în stațiunea Mamaia, în zona Butoaie, pe locul unei parcări. Inițiatorul PUZ a fost Maria Pia Danielopolu Dumitru, iar beneficiar, alături de aceasta, este și societatea Dakota Construct SRL. De altfel, proiectul în cauză a creat nemulțumire în rândul investitorilor din zonă. Astfel că, pe parcursul derulării procesului de Informare şi consultare publică au fost transmise mai multe sesizări care vizează reglementările propuse.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: