Connect with us

Administratie

Primăria Constanța începe RIDICAREA MAȘINILOR parcate neregulamentar. Cât trebuie să plătești pentru restituire

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Atenție, constănțeni! Mașinile parcate neregulamentar vor fi ridicate începând cu luna martie a acestui an, informează Biroul de presă al municipiului Constanța.

Autovehiculele care staționează sau sunt oprite neregulamentar vor fi ridicate, transportate, depozitate și eliberate de reprezentanții SC Confort Urban SRL.

Mașinile vor fi depozitate în parcul auto situat pe strada Caraiman, nr. 1 și se vor afla în paza operatorului, până la momentul eliberării. Paza acestui dispozitiv se realizează atât cu agenți cât și prin intermediul camerelor de supraveghere video.

Constănțenii își pot recupera mașinile doar după ce au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/ 2018 și numai în prezența unui polițist local: tarif ridicare mașini: 450 de lei, tarif transport mașini: 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi: 60 de lei. Programul de restituire este non-stop.

Comments

comments

Administratie

Ofensiva Primăriei pentru preluarea bazelor sportive! Ce face cu ele?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța au adoptat, vineri, o hotărâre, la inițiativa primarului Decebal Făgădău, prin care municipalitatea solicită Guvernului emiterea unei hotărâri pentru transmiterea stadionul de rugby din strada Primăverii, nr. 2, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța. Stadionul, care poartă numele celebrului antrenor de rugby Mihai Naca, aparține în momentul de față clubului de rugby Farul Constanța, dar care este în insolvență.

„Sper ca stadionul de rugby Mihai Naca – Farul Constanța să treacă prin hotărâre de Guvern să treacă în administrarea municipiului Constanța, astfel încât să completăm ceea ce am făcut după mulți ani, adică să aducem infrastructură sportivă pentru municipiul Constanța. Vom face proiectul de hotărâre de Guvern, îl vom supune avizării președintelui Consiliului Județean Constanța și prefectului, așa cum cere legea, iar apoi vom trimite proiectul Executivului. Repet, sper ca acest stadion să revină municipalității, mai ales că Primăria finanțează doup echipe de rugby, Cleopatra și Tomitanii. Le-am propus conducătorilor celor două cluburi să procedeze la fel cum au făcut cele două cluburi de handbal, să fuzioneze și să avem un singur club puternic“, a declarat primarul Decebal Făgădău după ședința Consiliului Local, care a avut loc vineri, 25 aprilie.

Totodată, primarul Constanței a afirmat că a solicitat din nou ministrului Tineretului și Sportului de a transmite în grija municipiului Constanța Clubul Sportiv „Farul“.

„Astfel, vrem să transformăm acest club în Clubul Sportiv Municipal „Farul“ Constanța, la fel cum este și la București. În plus, vrem, ca toate entitățile pe care noi le finanțăm să devină secții ale clubului orașului. Fac referire aici la handbal băieți și fete, volei și baschet“, a conchis Făgădău.

Stadionul de fotbal „Gheorghe Hagi“, preluat anul trecut

Solicitarea Primăriei de a prelua și stadionul de rugby vine după ce în vara anului trecut Guvernul a emis o hotărâre transmiterea stadionului de fotbal „Gheorghe Hagi“, situat tot în strada Primăverii.

„Se aprobă modificarea valorii de inventar si a caracteristicilor tehnice ale imobilelor înscrise la pozițiile cu nr. MFP 26291 ”Pistă atletism” și nr. MFP 144718 ”Complex Stadion Gh. Hagi” din anexa nr. 30 din Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare și comasarea imobilelor înscrise la aceste poziții conform anexei nr. 1 la prezentul act normativ, datorită înscrierii bunurilor în aceiași carte funciară. Se aprobă abrogarea poziției nr. MFP 26291 la care este înscris imobilul ”Pistă de atletism” din anexa nr. 30 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul act normativ, ca urmare a comasării acestuia cu imobilul înscris la poziția nr. MFP 144718 ”Complex Stadion Gh.Hagi”. Se aprobă transmiterea unui imobil, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 3, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în domeniul public al Municipiului Constanța, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local. Scopul transmiterii imobilului prevăzut în anexa nr. 3 îl reprezintă dezvoltarea activităţilor de tineret şi sport în Municipiul Constanța, în condițiile legii”, se arată în Hotărâre.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bugetul foamei! Care e explicația lui Făgădău

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deunăzi, cotidianul Ordinea scotea în evidență un aspect îngrijorător în perspectiva dezvoltării municipiului Constanța. Într-o primă fază, Ordinea a remarcat un lucru extrem de nefericit, acela că la capitolul atragere de fonduri europene municipalitatea constănțeană va aduce în acest an de la Uniunea Europeană doar 1,5 milioane de euro, suma fiind caraghios de mică în raport cu ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca, spre exemplu, care va primi de la UE 57.372.520 de euro. În a doua fază, Ordinea nota un alt aspect îngrijorător, acela că, pentru acest an, cheltuielile prognozate în buget sunt în sumă de 798.782.000 lei, din care nu mai puțin de 677.000.000 de lei sunt trecute la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit doar 121.692.000 de lei. În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani gi 100 de ani, rechizite pentru copii și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, notează Primăria Constanța.

Măsurile guvernamentale, precum dușurile scoțiene!

După ce a fost supus consultării publice timp de câteva zile, proiectul de buget pe anul 2019 a fost supus, astăzi, aprobării Consiliului Local Municipal Constanța. În favoarea proiecției bugetare supusă la vot de Făgădău au votat „pentru“ 13 consilieri ai PSD alături de independentul Andrei Popescu și liberalul Victor Constantin, în timp ce aleșii PMP și PNL au votat împotrivă. Edilul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că, în ciuda unei unor păreri negative, „bugetul Constanței din acest an este unul chibzuit și realist și care ține cont de viitor.

„Nu este cel mai bun buget al municipiului Constanța, iar acest lucru are mai multe explicații. Prima explicație ar fi aceea că, de îndată ce Guvernul PSD-ALDE a câștigat alegerile și și-a asumat creșterea veniturilor românilor, acest lucru a venit și a crescut costul pentru mai multe tipuri de servicii. Fac referire aici la salariul din domeniul construcțiilor, creșterea salariilor celor din sănătate și creșterea salariului minim. Din punctul ăsta de vedere, Constanța este un municipiu care își alcătuiește bugetul din cota parte din impozitul pe venit, cu alte cuvinte, din locurile de muncă. Cu cât sunt mai multe și mai bine plătite, cu atât bugetul are o cotă mai mare. În momentul în care au crescut veniturile românilor și pentru angajatori s-a produs o relaxare prin scăderea cotei de impozitare de la 16% la 10% în ceea ce privește impozitul pe venit, evident că bugetele orașelor care generează locuri de muncă au scăzut cu 37,5%. Dintr-un total al bugetului, 37% are un impact mare. Pe de altă parte, Guvernul a adoptat măsuri compensatorii, dar atunci când faci o regulă pentru medie nu vei putea să satisfaci pe toată lumea. Cu alte cuvinte există câștigători și perdanți în această echilibrare. Municipiul Constanța, ca și altele mai puternice, a pierdut mai mult decât altele mai mici, cum ar fi Medgidia, spre exemplu. Bugetul municipiului Constanța a plecat de la această realitate, a scăderii veniturilor, dar prin comparație cu anul trecut avem sume mai mari pentru că au crescut cotele pentru autoritățile locale. În schimb, avem obligația să plătim asistența socială. La capitolul cheltuieli, au crescut costurile cu energia electrică și carburanții. Toate aceste creșteri nu se regăsesc doar în aparatul Primăriei, ci de compania de transport, Confort Urban și asistență socială. Dacă anul trecut bugetul a fost unul cu deficit, anul acesta am preferat să includem lucruri realiste și să lăsăm posibilitatea să finanțăm prin rectificări bugetare doar ceea ce se face și nu cum se făcea până acum, o listă de proiecte“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău a propus, Consiliul Local a votat: taxe și impozite locale mai mari cu 15% în 2020!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțenii primesc o veste proastă în preajma Sărbătorilor Pascale. La propunerea primarului Decebal Făgădău, Consiliul Local Municipal Constanța, cu votul a 13 consilieri PSD, a independentului Andrei Popescu și a liberalului Victor Constantin, a mărit, astăzi, taxele și impozitele locale pentru anul 2020 cu 15%. Potrivit unui proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța începând cu 2020, conducerea administrației publice locale notează că a fost necesar ca începând de la anul nivelului impozitelor și taxelor locale precum și limitele amenzilor contravenționale să fie indexate cu rata inflației de 4,6%, precum și să fie aplicată o cotă adițională de 10,4% la impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren și impozitul pe mijloace de transport, față de nivelul aprobat începând cu anul 2019.

„Codul fiscal ne obligă să actualizăm taxele și impozitele locale cu rata inflației. După ce am făcut calculele ne-m dat seama că această ajustare se ajungea la valori nefirești, nici nu ajuta, nici nu încurca. De aceea am mers pe o creștere de 15%. Toată lumea zis că este nefiresc să măresc taxele și impozitele în an electoral, dar eu vreau să mă comport ca un primar responsabil nu ca un politician. Tocmai de aceea, mi-am asumat această majorare, 4,6% fiind obligatorie, iar 10% este suplimentar“, a spus Făgădău.

Tot consilierii locali au mai votat în hotărârea privind taxele și impozitele locale pentru 2019 mai creștere taxei de salubritate (de habitat) de la 5 la 6,5 lei/persoană/lună.

„Printre țintele fixate de Uniunea Europeană se numără și cea de obligare a populației să sorteze deșeurile menajere. Însă, se știe că în Constanța nu se sortează deșeurile. Tocmai de aceea, din acest an vom începe o campanie prin care Poliția Locală va asista echipajele care vin să ridice gunoiul să vedem ca măcar cele două fracțiuni, reciclabilă și de deșeuri menajere, să fie un prim pas în calea atingerii țintei de sortare. Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare pentru că nu ne-am încadrat în această țintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită taxa penalizatoare cu o taxă pe economia circulară, ea generează o cheltuială suplimentară de 5 milioane de lei suplimentară bugetului orașului. De aceea noi trebuie să spunem onest că am majorat taxa de habitat, dar asta nu înseamnă că dăm mai mulți bani la Polaris sau că dăm mai mulți bani la groapa de gunoi, la Tracon, ci înseamnă că am pus o sumă, repartizată echitabil, astfel încât, această taxă penalizatoare să fie pentru fiecare dintre noi. Spun asta pentru că, în realitate, prețul pe care noi îl plătim lunar prestatorului de servicii de salubritate, Polaris M Holding, este de 10-11 lei/persoană. Însă, noi colectam de la populație doar cinci lei pentru taxa de habitat, iar restul era subvenționat de la bugetul local. Pentru a menține acest preț de cinci lei și de a acoperi și taxa pe economia circulară, nu aveam de unde. De aceea am crescut taxa de habitat de la 5 lei la 6,5 lei pentru populație. În proiectul inițial fusese 7,5 lei, dar ca urmare a consultărilor și dezbaterilor din timpul ședinței am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei“, a explicat primarul Decebal Făgădău.

Ceea ce a omis primarul Constanței să zică a fost faptul că reducerea majorării taxei de habitat a fost un compromis între el și consilierul independent Andrei Popescu, care a propus în timpul ședinței să fie eliminată majorarea taxei de habitat. Primarul Constanței a mai spus că este conștient de faptul că aceste măsuri nu îl fac un primar popular politic.

Vom plăti mai mult pentru locurile de parcare!

Tot în proiectul de impozite și taxe pentru anul următor a mai fost eliminată din plata taxei de tramă stradală categoria de greutate 2,5 – 3,5 tone.

„Din acestă taxă de tramă stradală, municipalitatea încasa anual 3,4 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezintă suma încasată de la autovehiculele care au greutatea între 2,5 și 3,5 tone“, a afirmat Făgădău.

O altă taxă care a fost majorată este cea referitoare la rezervarea locurilor de parcare. La propunerea primarului, ea a fost majorată de la 180 de lei la 200 de lei

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: