Connect with us

Administratie

Primăria lui Vrabie și alte patru din județ, obligate de instanță să acorde burse școlare

Tatian Iorga

Publicat

la

Asociația Elevilor din Constanța anunță câștigarea proceselor împotriva localităților Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia, prin hotărârile definitive emise de Tribunalul Constanța. În urma demersurilor realizate de AEC, instanța de judecată a recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse și obligativitatea consiliilor locale de a prevede bani în acest sens în bugetul local, emițând astfel hotărâri definitive prin care sunt obligați să adopte o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor școlare, respectând prevederile Legii educației.

Reprezentanții elevilor spun că au început demersul prin trimiterea unor adrese prin care solicitam respectarea legii încă de la începutul anului școlar, timp de un semestru autoritățile locale ignorând responsabilitățile pe care le au față de elevi și implicit față de educație. În lipsa unor răspunsuri favorabile, care să arate clar dorința primăriilor de a intra în legalitate, AEC a acționat în instanță 12 consilii locale printre care și cele conduse de Paul Coliș, Gheorghe Alexa, Gheorghe Frigioi, Silviu Gârea și Valentin Vrabie.

„Baronii locali au refuzat ani la rândul să respecte legea, ba chiar au ignorat decizia din primă instanță care admitea obligația acestora de a aloca fonduri pentru a suporta cheltuielile cu bursele școlare ale elevilor. În luna februarie, când instanța a emis decizia privind situația din municipiul Medgidia, primarul Valentin Vrabie afirma că Asociația Elevilor din Constanța este controlată politic, cel mai probabil fiind speriat de faptul că Tribunalul Constanța a recunoscut faptul că timp de 9 ani de zile, acesta a încălcat în mod flagrant legea, invocând lipsa banilor de nenumărate ori. Este bine să amintim faptul că instanța nu a reținut lipsa fondurilor din bugetul local, ca fiind un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor și că obligația de a emite o hotărâre prin care să se stabilească cuantumul și numărul acestora există, în ciuda faptului că unii primari aleg să nu prevadă bani în acest sens atunci când își întocmesc bugetul anual. De asemenea, menționăm în mod repetat faptul că organizația noastră este condusă și compusă în totalitate de elevi, transparența cu care acționăm fiind unul dintre factorii care demonstrează acest lucru încă de la înființare. În acest sens, solicităm primarilor comunelor Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia să aprobe de urgență o hotărâre de consiliu local prin care să faca posibilă acordarea burselor pe ambele semestre ale acestui an școlar. Atitudinea nepăsătoare față de lege și elevi trebuie să înceteze dacă vrem cu adevărat ca evoluția acestora să fie una vizibilă pe termen lung.“, notează elevii într-un comunicat.

„Acum că avem hotărârea definitivă a instanței, nu mai există niciun fel de scuză pentru neaplicarea legii, e demonstrat și scris negru pe alb. Dacă aș fi în locul primarilor aș convoca o ședință extraordinară și chiar mâine aș emite hotărârea privind bursele elevilor. Sunt prea mulți ani în care totul a stat la mâna baronilor locali, în care totul a stagnat din cauza lor. Lansez o invitație domnului primar Vrabie, care ne acuză veșnic că suntem controlați politic, să respecte hotărârea instanței, pronunțată în baza legislației specifice în vigoare. Medgidia este de altfel și singurul municipiu din județ care nu acordă burse, avem decizia care spune că acestea trebuie acordate retroactiv de luni bune, dar se pierde prin sertarele autorităților care se laudă cu investiții în educație înainte de alegerile locale.”, Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța a declarat pentru Orindea.ro că Primăria Medgidia nu a acordat niciodată în ultimii nouă ani burse școlare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru că a fost adoptată în afara legii!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor locali din Constanța ai PSD, Costin Răsăuțeanu, a reacționat după acuzele că a votat cot la cot cu PNL pentru menținerea hotărârii Consiliului Local privind obligativitatea asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi și amenajarea de spații pentru depozitarea deșeurilor reciclabile. Răsăuțeanu spune că grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru ca a fost adoptată în afara legii, însă acest lucru „nu a interesat pe nimeni!“.

„Aspectele de nelegalitate sunt dovedite de OG 21/2002 modificată și completată de legea 273/2020 care spune foarte clar la articolul 12, respectiv articolul 13, că obiectivele vizănd buna gospodărire, întreținere, curățenie și înfrumusețare a localităților pot fi realizate integral sau parțial, prin contribuția directa a cetățenilor și se face cu aprobarea locuitorilor prin REFERENDUM LOCAL! LEGEA spune asta! LEGEA! La un regulament aprobat fără respectarea pașilor legali orice amendament este în afara legii! Populism! Degeaba încercați să reparați o greșeala colosală pe care ați făcut-o votând acest regulament abuziv. USR și PNL au făcut posibil ca acest regulament să existe!

Hotărârea 77/2021 trebuie abrogată! Urgent! Avem asociații de proprietari din care fac parte pensionari, cu pensii modeste și nu chiar în putere. Este sub orice critică să acceptam așa ceva. În prima varianta ați încălcat legea. De aceea nu am votat! Acum perseverați  în ridicol! Trebuie să consultam asociațiile de proprietari, operatorii economici, cetățenii, instituțiile publice. O astfel de decizie trebuie luată #împreună cu cetățenii. Vom demara intălniri cu reprezentanții asociaților de proprietari. Constanța are nevoie de un regulament pentru gospodărirea orașului, dar trebuie lucrat atent și echilibrat! Nu vă ascundeți neputința în obligații pe care le ordonați cetățenilor!

Este treaba Primăriei să facă treabă!“, a spus Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PNL și PSD au votat umăr la umăr în CLM: „Cetățenii, OBLIGAȚI în continuare să întrețină spațiile verzi și să construiască ghenele de ambalaje“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PNL și PSD și-au dat mâna în Consiliul Local Constanța și au respins astăzi, proiectul înaintat de USR-PLUS privind modificarea regulamentului de gospodărire. În favoarea proiectului au votat doar aleșii USR-PLUS (9 voturi), împotrivă au fost aleșii PNL (9 voturi), iar consilierii PSD (7 voturi) s-au abținut. Drept urmare, proiectul a picat, astfel că rămâne în vigoare regulamentul prin care cetățenii vor fi OBLIGAȚI de Primărie să tundă iarba din jurul blocurilor, să toaleteze copacii și să construiască, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile.

„Consilieri PNL și PSD consideră că cetățenii trebuie să facă treaba Primăriei Constanța. Propunerea noastră a fost asociațiile de proprietari să nu întrețină spațiile verzi(domeniu public) din jurul blocului și să nu amenajeze europubele pentru colectarea selectivă. Este datoria Primăriei Constanța. Punct. Și nu spunem noi asta, ci legea.“, a spus Cătălin Iacob, consilier local.

În ciuda votului de azi, consilierii locali ai USR-PLUS din Constanța rămân ferm pe poziții și îi cer în continuare primarului Chițac să nu oblige asociațiile de proprietari să-și întrețină spațiile verzi și să amenajeze, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Cei de la USR-PLUS spun că pot exista discuții amiabile cu asociațiile de proprietari, dar pe poziții de forță, așa cum procedează Horia Constantinescu, director în cadrul Primăriei și unul dintre principalii colaboratori ai lui Chițac.

Citește și:

O ilegalitate a Primăriei Constanța și miza ei financiară. Ghenele de ambalaje puse în cârca asociațiilor de locatari

USR-PLUS: „NU E LEGAL să obligi asociațiile de proprietari să tundă iarba de pe spațiul public“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primarul inculpat de la Agigea împarte pungi ca să scape de Referendum

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Primarul PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a profitat de sărbătoarea Înălțării Domnului pentru a încerca să recupereze o parte din popularitatea pierdută în satul Lazu, în contextul în care opozanții săi de la celelalte partide au convins o mare parte din localnicii de aici să semneze pentru inițierea referendumului de demitere a edilului. Cîrjaliu a participat la hramul bisericii din localitate, iar cu această ocazie a pus mâna pe microfon și a încercat să se facă simpatic în localitatea care îl antipatizează în mod special. De asemenea, edilul PSD-ist a împărțit credincioșilor pungi cu alimente. Un montaj cu cele mai bune momente ale acțiunii a fost realizat chiar de edil și postat pe contul său de Facebook (vedeți AICI). 

Localnicii din Lazu au resentimente față de primarul comunei Agigea, care i-a mințit în mod repetat de-a lungul timpului cu privire la intenția sa de a trage rețea de canalizare. Promisiunile datează încă din anul 2008, din campania electorală în care Maricel Cîrjaliu a reușit să convingă electoratul din comună să-l voteze ca primar. La fiecare ciclu electoral, Maricel a reîncălzit ciorba promisiunilor. În realitate, edilul nu a fost interesat câtuși de puțin de branșarea satului Lazu la rețeaua de canalizare, pentru a avea motive să atribuie fără licitație contracte anuale de vidanjare către Asus Service SRL, o firmă controlată de contabila fostelor sale firme, Elisabeta Magdalena Andrei. Firmele există în mare parte și acum, de contabilitatea lor se ocupă aceeași persoană, însă Maricel s-a retras oficial din ele.

În urmă cu doi ani, după ce presa locală a relatat despre afacerea prin care contabila vidanja fosele din Lazu și banii publici din bugetul local, Maricel le-a trimis localnicilor câte un chestionar în care îi întreba dacă sunt de acod sau nu cu realizarea rețelei de canalizare. Populația locală a receptat demersul primarului ca pe un gest de sfidare. Tot în sensul unei sfidări a fost interpretat și gestul lui Maricel, care a anulat la începutul acestui an licitația (prima de acest tip) pentru atribuirea contractului de vidanjare, în contextul în care o companie din București s-a înscris la procedură și avea șanse reale să câștige contractul cu o ofertă mai bună. Ca urmare a acestei isprăvi, localnicii au fost lipsiți de subvenția pentru vidanjare. 

Nemulțumirile localnicilor sunt mari și din pricina faptului că în vatra nouă a satului mai toate străzile sunt de pământ, iar câinii fără stăpân umblă pe ulițe în haite, atacând în unele cazuri trecătorii. 

În mod cert, lăzenilor li s-a umplut paharul, iar din acest motiv au fost extrem de receptivi în a semna inițiativa consilierilor de la partidele non-PSD de demitere a primarului prin referendum. De când cu strângerea de semnături, Maricel Cîrjaliu nu ratează nicio ocazie pentru a-și denigra oponenții și pentru a încerca să pară simpatic și de treabă. Maricel s-a urcat pe tractor și a pus și mâna pe mătură. Iar acum împarte pachete pe la biserici, cu speranța că va reuși să-i convingă pe alegători să-l lase să-și termine mandatul câștigat la limită, la o diferență de doar 31 de voturi față de contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR.  

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: