Connect with us

Administratie

Primăria lui Vrabie și alte patru din județ, obligate de instanță să acorde burse școlare

Tatian Iorga

Publicat

la

Asociația Elevilor din Constanța anunță câștigarea proceselor împotriva localităților Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia, prin hotărârile definitive emise de Tribunalul Constanța. În urma demersurilor realizate de AEC, instanța de judecată a recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse și obligativitatea consiliilor locale de a prevede bani în acest sens în bugetul local, emițând astfel hotărâri definitive prin care sunt obligați să adopte o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor școlare, respectând prevederile Legii educației.

Reprezentanții elevilor spun că au început demersul prin trimiterea unor adrese prin care solicitam respectarea legii încă de la începutul anului școlar, timp de un semestru autoritățile locale ignorând responsabilitățile pe care le au față de elevi și implicit față de educație. În lipsa unor răspunsuri favorabile, care să arate clar dorința primăriilor de a intra în legalitate, AEC a acționat în instanță 12 consilii locale printre care și cele conduse de Paul Coliș, Gheorghe Alexa, Gheorghe Frigioi, Silviu Gârea și Valentin Vrabie.

„Baronii locali au refuzat ani la rândul să respecte legea, ba chiar au ignorat decizia din primă instanță care admitea obligația acestora de a aloca fonduri pentru a suporta cheltuielile cu bursele școlare ale elevilor. În luna februarie, când instanța a emis decizia privind situația din municipiul Medgidia, primarul Valentin Vrabie afirma că Asociația Elevilor din Constanța este controlată politic, cel mai probabil fiind speriat de faptul că Tribunalul Constanța a recunoscut faptul că timp de 9 ani de zile, acesta a încălcat în mod flagrant legea, invocând lipsa banilor de nenumărate ori. Este bine să amintim faptul că instanța nu a reținut lipsa fondurilor din bugetul local, ca fiind un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor și că obligația de a emite o hotărâre prin care să se stabilească cuantumul și numărul acestora există, în ciuda faptului că unii primari aleg să nu prevadă bani în acest sens atunci când își întocmesc bugetul anual. De asemenea, menționăm în mod repetat faptul că organizația noastră este condusă și compusă în totalitate de elevi, transparența cu care acționăm fiind unul dintre factorii care demonstrează acest lucru încă de la înființare. În acest sens, solicităm primarilor comunelor Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia să aprobe de urgență o hotărâre de consiliu local prin care să faca posibilă acordarea burselor pe ambele semestre ale acestui an școlar. Atitudinea nepăsătoare față de lege și elevi trebuie să înceteze dacă vrem cu adevărat ca evoluția acestora să fie una vizibilă pe termen lung.“, notează elevii într-un comunicat.

„Acum că avem hotărârea definitivă a instanței, nu mai există niciun fel de scuză pentru neaplicarea legii, e demonstrat și scris negru pe alb. Dacă aș fi în locul primarilor aș convoca o ședință extraordinară și chiar mâine aș emite hotărârea privind bursele elevilor. Sunt prea mulți ani în care totul a stat la mâna baronilor locali, în care totul a stagnat din cauza lor. Lansez o invitație domnului primar Vrabie, care ne acuză veșnic că suntem controlați politic, să respecte hotărârea instanței, pronunțată în baza legislației specifice în vigoare. Medgidia este de altfel și singurul municipiu din județ care nu acordă burse, avem decizia care spune că acestea trebuie acordate retroactiv de luni bune, dar se pierde prin sertarele autorităților care se laudă cu investiții în educație înainte de alegerile locale.”, Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța a declarat pentru Orindea.ro că Primăria Medgidia nu a acordat niciodată în ultimii nouă ani burse școlare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Constanța. Asfalt nou pe străzile din cartierul Faleză Nord

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Tot mai multe străzi din cartierul Faleză Nord beneficiază de o infrastructură rutieră modernă. Echipele SC Confort Urban SRL au finalizat lucrările de reabilitare a carosabilului pe strada Muncel, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Unirii. Zona carosabilă decopertată a fost îmbrăcată în asfalt.

Până în prezent, programul de modernizare a zonei carosabile din cartierul Faleză Nord a cuprins străzile Făgetului, Petru Vulcan, Ion Vodă, Timișanei și Dobrogei, porțiunile cuprinse între bulevardul Mamaia și strada Unirii.

Reamintim că lucrările de reabilitare a tramei stradale se desfășoară conform planificării pentru a acoperi toate zonele rezidențiale. (comunicat de presă Primăria Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Continuă acțiunile de igienizare a piețelor administrate de RAEDPP

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă acțiunile de igienizare în piețele agroalimentare din municipiul Constanța, administrate de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța. Potrivit unei informări a Regiei, echipele firmei de curățenie contractate de Regie au desfășurat, miercuri, 1 iulie, o acțiune de igienizare în piața Tomis 3, pentru a spori siguranța clienților și ca măsură de prevenție privind îmbolnăvirea și limitarea răspândirii noului coronavirus, COVID-19. Rând pe rând, toate piețele administrate de RAEDPP Constanța vor fi igienizate zilele următoare, notează sursa citată.

„Totodată, pe perioada stării de alertă se mențin măsurile pentru siguranța cetățenilor: marcaje inscripționate pe asfalt, dezinfectant pentru mâini, măsurarea temperaturii de la distanță, precum și purtarea măștii. Clienții piețelor sunt rugați să păstreze distanța socială recomandată de 1,5 – 2 metri.“, mai arată sursa citată.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, trimis în judecată pentru fals intelectual

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, spun procurorii.

Conform datelor existente la acest moment, dosarul este o urmare a disjungerii cauzei nr. 596/P/2018 dispusă prin ordonanţa din data de 09.06.2020.

În cadrul acestei anchete, prin ordonanța din data de 10.06.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul VRABIE VALENTIN, prin prisma infracțiunii de fals intelectual, prev. de art.321 Cod penal, iar prin ordonanța din data de 17.06.2020 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în mod corespunzător in raport de respectivul inculpat. În temeiul dat de art. 328-329 Cod procedură penală, art. 315 alin 2 lit. C c.pr.penala si al art. 272 si urm. Cod procedură penală, procurorul Teodor Nita a dispus trimiterea în judecată a inculpatului – VRABIE VALENTIN, primar al Municipiului Medgidia, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. de art.321 Cod penal. In plus, Judecătorul de Cameră Preliminară a inaintat propunerea de desfiinţare totală a documentului fals – certificat fiscal nr. 8577/20.06.2019, precum și a actelor subsecvente, autentificate, respectiv: actul de dezmembrare nr. 3148 și actul de dare în plată nr. 3149, ambele din 19.07.2019 – B.N.P. Tragone George.

Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Medgidia, însoțit de un exemplar din rechizitoriu pentru comunicare către inculpat.

NOTĂ! Dosarul este înregistrat sub numărul 4316/256/2020.

INFO! Valentin Vrabie este membru al Partidului Național Liberal, este primarul municipiului Medgidia din anul 2016, atunci când a candidat independent.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: