Connect with us

Politica

Primăria Mangalia, contract cu DAF Trans pentru sistematizarea cartierului Dobrogea II

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Municipiul Mangalia a publicat astăzi în SICAP un anunț privind atribirea, prin procedură simplificată, a contractului pentru sistematizarea pe verticală a cartierului Dobrogea II. Lucrările vor fi executate de firma DAF Trans SRL Constanța, la prețul de 2.719.242,33 de lei.

Proiectul de sistematizare este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Investiția cuprinde realizarea rețelelor de alimentare cu apă, de canalizare menajeră și canalizare pluvială, precum și lucrări de tramă stradală. În proiect sunt incluse 14 străzi din cartierul Dobrogea II: Nicolae Grigorescu (155 m), Ion Mincu (190,85 m), Neagoe Basarab (171,12 m), Dimitrie Cantemir (170 m), Gheorghe Asachi (160,45 m), Costache Negruzzi (257 m), Tudor Arghezi (122,3 m), Alexandru Macedonski (67,4 m), Duiliu Zamfrrescu (170,15 m), George Calinescu (115,65 m), George Bacovia (144,5 m), Octavian Goga (106,2 m), George Toparceanu (133,7 m) și Constantin Brancusi (498,1 m).

Cartierul Dobrogea II este format din locuințe individuale ridicate pe un teren preluat de Primăria Mangalia de la Ministerul Apărării Naționale în perioada administrației Iorguș și ulterior înstrăinat, pe loturi, actualilor proprietari. Mai bine de zece ani, administrația locală nu s-a învrednicit să realizeze infrastructura cartierului. După un mandat și jumătate, actual primar, Cristian Radu, a inclus proiectul de sistematizare a cartierului Dobrogea II pe lista unor investiții absolut necesare, solicitând contractarea unui împrumut bancar de 13 milioane de euro. Vorbim aici de un împrumut care a fost aprobat de majoritatea PNL-UNPR din Consiliul Local Mangalia. Contractul a fost semnat, iar în primii doi ani, care se vor sfârși fix la finalul mandatului lui Cristian Radu, nu sunt datorate dobânzi către bancă. De altfel, administrația din Mangalia nu a tras încă niciun ban din această linie de credit, mai ales că destinația prevăzută inițial s-a modificat. Ne eferim aici chiar la proiectul de sistematizare din Dobrogea II, care, iată, se face acum cu fonduri guvernamentale.

Opoziția din Mangalia a acuzat faptul că administrația Radu încearcă, în ultima vreme, să găsească noi destinații pentru utilizarea creditului. În această direcție, consilierii din coaliția de guvernare locală PNL – UNPR au aprobat recent un proiect care se referă la reabilitarea grădinii de vară din Saturn, pe baza unui studiu de fezabilitate în care investiția a fost estimată la suma astronomică de 2.300.000 de euro. Clădirea în cauză măsoară 148 de metri pătrați. Alte proiecte vizează reabilitarea aleilor din jurul grădinii de vară din Saturn pentru alte două milioane de euro sau construirea unor piscine olimpice, la fel de scumpe.

Revenind la firma Daf Trans, cea care a câștigat licitația pentru sistematizarea străzilor din Dobrogea II, trebuie să spunem că aceasta a participat, în special în calitate de subcontractantă, la mai toate lucrările publice realizate în Mangalia, în primul și în actualul mandat al edilului Cristian Radu. Contractul despre care vorbim în articolul de față are o durată de 12 luni. Însă în anunțul urcat în SICAP de Primăria Mangalia se arată că acest termen de execuție ”poate suferi modificări în funcție de fondurile alocate de Finanțator anual, în sensul că pe perioada în care Autoritatea contractantă nu va dispune de resurse financiare, contractul de execuție lucrări va fi suspendat.”.

Comments

comments

Politica

Proiect PSD: Mandatele primarilor și consilierilor județeni ar putea crește la cinci ani

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor locali/județeni, de la patru la cinci ani. Inițiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor județeni de la patru la cinci ani.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Șerban Nicolae dar și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ei susțin că proiectele de finanțare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârșit proiectul în derulare.

„În prezent, durata mandatului în situația descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinzi ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin mpsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât și terților, părți active, pasive și reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor și consilierilor locali sau județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.

„În legislatura românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin 1 secțiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în acrivitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județeni se susține fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Diaspora se revoltă: “Tit Brăiloiu nu este calificat să reprezinte românii”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Zeci de grupuri civice din diaspora şi ţară îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, considerându-l incompatibil cu funcţiile publice.

”Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis, joi seară, un număr de 30 de organizaţii civice şi ţară şi din străinătate, potrivit jurnaliștilor de la news.ro.

Semnatarii documentului consideră evident faptul că Liviu Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii”.

”Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au mai transmis semnatarii.

Au semnat documentul, din Diaspora, Canada Save Roşia, Diaspora Franţa solidară cu România, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid, Mişcarea civică Diaspora Belgia, Protestatari Pro-Democraţie Londra, Rezist Berlin, Rezist Dublin, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, Rezist WMW, Rezist Zürich, Rezistăm şi la Paris, Rezistenţa din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Din ţară, scrisoarea a fost semnată de #activAG Piteşti, #Rezist Galaţi, #REZISTENŢA, Acţiunea Civică Galaţi, Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Corupţia Ucide, Cuza Avea Dreptate – Iaşi, Procivic Baia Mare, Reset, Rezistenţa Constanţa, Umbrela Anticorupţie Cluj şi VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Citiți și:

Senatorul constănțean Tit Brăiloiu, viitor ministru al românilor de pretutindeni

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudorel Toader a cedat! DEMISIONEAZĂ din funcţia de ministru al Justiţiei

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Tudorel Toader, ministru al Justiţie în ultimii doi ani şi două luni, a anunţat joi, 18 aprilie, că demisionează din funcţie, după ce miercuri Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras sprijinul politic, notează stiripesurse.ro.

„Voi merge la Guvern şi am o altă întrevedere cu doamna prim-ministru. Voi dezvolta ceea ce v-am spus dimineaţă. Voi porni în scrisoarea pe care am redactat-o de la voinţa politică exprimată în cadrul CEx-ului. Voi porni de la voinţa exprimată oarecum în cele două întrevederi cu doamna prim-ministru, de la faptul că doamna prim-ministru are rolul decisiv atât în formarea guvernului, cât şi în revocarea unor membri. Luând act de aceste împrejurări, iau în considerare şi faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea, voi rămâne la minister până la momentul în care numele noului ministru va apărea în Monitorul Oficial, pe care îl voi aştepta la minister. Prin urmare, merg la Guvern şi prezint doamnei prim-ministru demisia. Domnia sa va decide ce face cu acestă demisie. Cel mai probabil o va trimite preşedintelui“, a declarat Tudorel Toader.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: