Politica Slide

Primarii vor pensii speciale. Vasile Delicoti: “N-au meseria de primari, de ce să ridice pretenții?” Ce părere aveți?

feb. 21, 2018 Mihaela Tîrpan

Primarii râvnesc la pensiile speciale pe care le vor avea deputaţii şi senatorii şi vor şi ei la fel. La reuniunea Asociaţiei comunelor, eveniment desfășurat zilele trecute și la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri, aleşii din ţară s-au plâns că banii pe care îi primesc la încheierea activităţii nu le ajung, scrie adevarul.ro.

Cerinţa edililor vine după ce de anul acesta, aproape toţi primării din ţară şi-au votat măriri substanţiale de leafă, conform legii. Unul dintre primarii care au susţinut încă de acum doi ani ideea ca edilii să aibă şi ei parte de pensii speciale este Soare Dorinel, primarul comunei dâmboviţene Niculeşti, care este şi preşedintele AcoR Dâmboviţa şi vicepreşedinte pe ţară.

„O pensie care să completeze acea pensie normală de 1300 de lei. Pentru că şi noi avem atâtea incompatibilităţi stabilite ca şi parlamentarii. Eu zic că e o discriminare între parlamentar şi alesul local” a cerut în cadrul Asociaţiei Comunelor din România, preşedinţele AcoR Dâmboviţa, social democratul Dorinel Soare conform aceleiași surse. De asemenea, același primar declara în 2015 că “noi suntem privaţi de anumite activităţi pe care am putea să le desfăşurăm. Dacă nu mă laşi să mă descurc altfel, există tentaţia de a călca strâmb. Şi atunci am zis să putem să trăim decent şi noi la pensie”.

“Primar ești pentru că asta îți dorești, nu pentru că asta îți este meseria”

Contactat telefonic, vicepreședintele Asociației Comunelor din Județul Constanța, primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, susține că bugetul țării nu poate suporta asemenea cheltuieli, iar să fii primar nu este o meserie, desfășori activitatea aceasta pentru că asta îți dorești, nu pentru că asta îți este meseria.

“Sunt 3200 de localități, 2800 sunt numai comune. E imposibil să luăm în calcul faptul că bugetul de stat ar suporta asemenea cheltuieli. Dincolo de acest aspect, consider că nu se impune așa ceva, pensii speciale pentru primari. Primar ești pentru că așa îți dorești, nu pentru că asta este meseria pentru care te-ai pregătit. Mai mult, eu consider că nici parlamentarii nu merită pensiile speciale; nu s-au pregătit profesional pentru a fi parlamentari și nici politicieni. La bază, fiecare parlamentar are o meserie; știm că sunt ingineri, constructori, manageri și mai știu eu ce… De ce să beneficieze de venituri pentru un domeniu în care nu dețin pregătire profesională?”, declară Vasile Delicoti pentru “Ordinea.ro”.

Legea salarizării, lefuri de lux pentru primari

Anul trecut, primarii au devenit bugetari de lux, după ce salariile lor au fost la mâna consilierilor locali. Astfel, conform documentului, primarii au ajuns ca în comune cu un număr scăzut de oameni, să obțină bani mai mulți decât în altele mai populate.

În septembrie 2017, Revista Capital a centralizat tabloul salarizării în primării. Îl puteți studia aici .

În aceste condiții, cum apreciați noile cerințe ale primarilor, respectiv pensiile speciale pe care liderul Asociației Comunelor din Dâmbovița le cere pentru primari?

Comments

comments