Connect with us

Politica

Primarul din garaj și războiul pe viață și pe moarte pentru Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Ne aflăm în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerea primarului Constanței. Așadar, suntem la ora la care putem face o analiză și putem trage câteva concluzii amare despre confruntarea, pe viață și pe moarte, de la Constanța. În primul rând, ceea ce se degajă din capul locului este divizarea profundă a forțelor de dreapta. Într-un fel, lupta candidaților din această zonă a eșichierului politic a acaparat întreaga scenă publică în ultimele săptămâni.

Războiul dreptei a debutat cu atacuri furibunde lansate împotriva candidatului USR Stelian Ion, linșat într-un stil grotesc pentru repartiția unei garsoniere ANL de la Primăria Constanța, într-o perioadă îndepărtată din tinerețea sa. Mai multe trusturi de presă au arătat un interes subit pentru acest subiect. Ba chiar redacții mari de la nivel național și-au trimis reporterii speciali la Constanța, pentru a participa la conferințele de presă ale lui Stelian Ion și a-i cere explicații acestuia cu privire la garsonieră. Pentru oricine activează în presă, e limpede că toată campania de linșaj nu s-a dus doar de dragul audienței.

Lovit din toate direcțiile, candidatul USR a făcut dezvăluiri. El a relatat detalii despre o întâlnire pe care i-a solicitat-o mogulul petrolului Gabriel Comănescu, într-un loc ferit, la sediul firmei sale din București, de pe Calea Victoriei. ”Afaceristul Gabriel Comănescu mi-a cerut să mă retrag din cursa pentru Primăria Constanța spunându-mi că își va folosi toată influența și banii să iasă Vergil Chițac primar”. Vorbim aici de celălalt candidat important al dreptei, de la PNL.

Chițac a fost toată viața bugetar. După terminarea facultății și până în anul 2016, acesta a fost militar și cadru didactic la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța. A urcat treaptă cu treaptă, ajungând în apogeul carierei contraamiral de flotilă și rector al ANMB. Mogulul petrolului, Gabriel Comănescu, i-a fost student. Vorbim de un fost student care a ajuns unul din cei mai importanți oameni din România, prin grupul de firme GSP. Ascensiunea lui Comănescu are o latură destul de obscură, fiind legată de afaceri cu petrol și gaz, echipamente de foraj, consultanță și prospecțiuni pe spațiul fostei Uniuni Sovietice, în Republica Moldova, Uzbekistan, Turkmenistan și Federația Rusă.

Apropierea de mogulul petrolului i-a dăunat lui Chițac și în anul 2016, atunci când a pierdut alegerile din cauza acestei teme. Ca urmare, dezvăluirea lui Stelian Ion a lovit adânc. A lovit strașnic, mai ales că Vegil Chițac tot lămurea în aparițiile sale că Gabriel Comănescu este omul său, iar nu invers, pe motiv că el i-a fost profesor. În fața dezvăluirii, Chițac a dat o declarație în care a precizat că foștii săi studenți îl susțin doar moral.

De cealaltă parte, Stelian Ion a sugerat că atacurile împotriva sa, folositoare lui Chițac, ar fi fost comandate și achitate de mogulul petrolului. Așadar, tema creată a fost oarecum similară cu aceea din 2016, anume că un oligarh trage sforile să-și pună protejatul în fruntea Primăriei.

În acest punct al campaniei electorale, un rol decisiv l-a jucat presa constănțeană, care a publicat fotografii cu Chițac și oligarhul Comănescu, de la o petrecere bahică.

Tot presa locală a publicat dovezi potrivit cărora Vergil Chițac a divorțat fictiv de soția sa în anul 1996, derulând în parteneriat, ca persoane necăsătorite, sau separat, 14 tranzacții imobiliare cu un profit final de jumătate de milion de euro. Multe din tranzacții sunt cel puțin dubioase, deși au fost voci care au afirmat că ne aflăm în fața unei spălări de bani, mai ales că partenera de viață a candidatului liberal a vândut un apartament către propria sa mamă, la un preț mai mult decât dublu față de cel de achiziție. Această tranzacție în familie naște suspiciuni mai ales pentru că mama Simonei Chițac primise drept de folosință pe viață asupra apartamentului printr-un act notarial. Ori dacă tot îl folosea bine-mersi, de ce l-ar fi cumpărat de la fiica sa cu un preț atât de mare? Și de unde ar fi avut pensionare acei bani? Sugestia presei ar fi aceea că banii proveneau din activități nejustificate, fiind albiți prin această tranzacție imobiliară.

Tot aici trebuie să spunem că Vergil Chițac a susținut permanent că este un personaj integru și că ANMB-ul a fost un etalon al profesionalismului. În realitate, lucrurile sunt ceva mai nuanțate. Au mai fost și cazuri care au pătat fața acestei unități de învățământ. De pildă, în anul 2015, un plutonier a fost arestat preventiv în urma unui flagrant, în care a fost prins luând șpagă de la studenți pentru a trece examenele. Plutonierul nu era profesor, dar colecta șpăgi pentru trecerea examenelor. Apoi, în 2016, pe când Vergil Chițac trecuse deja la pensie, procurorii DNA au ridicat doi profesori universitari de la ANMB și 4 complici de-ai lor. Aceștia dezvoltaseră un sistem complex de colectare a șpăgii. În discuțiile lor telefonice, profesorii discutau despre armonii muzicale (media generală) și de notele muzicale (si, sol, fa) care codificau de fapt notele de examinare.

Probleme au fost la ANMB și în privința ținutei academice. Ca dovadă, un sindicalist portuar, care a participat la diverse conferințe de presă și acțiuni de protest alături de mogulul petrolului, Gabriel Comănescu, a primit un post de lector universitar. Este vorba de Mircea Burlacu, un tip despre care presa a scris că a primit o limuzină de la Gabriel Comănescu, în folosință. Burlacu este absolvent al Școlii de Maiștri de Marină Militară. Însă a urmat și o particulară de drept, pe această linie ajungând să țină cursuri la ANMB.

Revenind la Vergil Chițac, trebuie să mai spunem că acesta a fost divorțat timp de 21 de ani de soția sa. Timp de 20 de ani, el a depus declarații de avere la ANMB, în care a trecut-o pe Simona Chițac drept soție, menționând sursele ei de venit, deși potrivit unor opinii această conduită frizează falsul în declarații. Cei doi  s-au recăsătorit în mod discret, la începutul anului 2017, la Eforie, orașul în care locuiesc de ani de zile.

Și tema locuinței lui Chițac a fost abordată de presa locală constănțeană, care a dezvăluit că acesta și-a făcut mutație fictivă într-un garaj de pe strada BP Hașdeu, pentru a fi eligibil să candideze la Primăria din orașul în care nu mai locuiește efectiv de ani de zile.  Practic, fostul militar Chițac a fost luat în spațiu locativ de Bogdan Chircorian, unul din fondatorii Partidului Constanța Altfel (divizia explicit politică a Asociației Constanța Altfel, asociație prezidată chiar de Chițac). Imobilul lui Chircorian este format din trei încăperi, în care funcționează două societăți comerciale, fiecare cu camera ei. Cum proprietatea mai include și un garaj, jurnaliștii au tras concluzia că acesta era singurul spațiu locativ în care putea fi înghesuit cel care se pregătește să devină primar navetist al Constanței.

În linii mari, războiul mediatic descris mai sus a acaparat mai toată campania de la Constanța. Din păcate, despre proiecte s-a discutat mai puțin, deși tocmai acestea erau cele care trebuiau să conducă la formarea convingerilor alegătorilor.  

Comments

comments

Politica

Surse: Lista de candidați a PSD Constanța, tot în discuții. Marele perdant: Horia Țuțuianu?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderii PSD de la București nu au ajuns la un consens în ceea ce privește lista de candidați la parlamentare. O decizie finală ar urma să fie luată mâine. Surse din PSD au declarat pentru Ordinea.ro că în urma discuțiilor de azi, lista la Camera Deputaților s-a modificat:

 1. Lucian Lungoci
 2. Decebal Făgădău
 3. Cristina Dumitrache
 4. George Vișan.

Inițial, lista PSD la Camera Deputaților era următoarea:

Camera Deputaților:

Horia Marius Ţuţuianu

Ileana Cristina Dumitrache

Decebal Făgădău

Lucian Lungoci

Vişan George

În ceea ce privește Senatul, și aici vor fi ceva modificări, iar sursele Ordinea.ro spun că Țuțuianu va fi inclus pe lista de la Senat.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Oficial! Florin Iordache, președinte pe VIAȚĂ! A fost votat să fie șef la Consiliul Legislativ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Sursa: stiripesurse.ro.

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.

Salariul lui Florin Iordache  ar fi de 12.000 de lei pe lună. 

Referitor la Iordache, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a spus:

„Mereu mefient, mincinos şi perfid, lipsit de orice scrupule, meschin…
Aşa l-am cunoscut pe Florin Iordache în comisia care-i purta numele şi care era practic vârful de lance al celor care voiau să tragă ţara spre lumea sistemelor autoritariste din Est.
Mi-ar fi greu să găsesc vreo vorbă de bine despre acest personaj. Prin comparaţie cu Nicolicea, părea urban. Dar nu era, ci doar ceva mai timid, şi a văzut asta o ţară întreagă atunci când şi-a fluturat golăneşte degetul către opoziţie, în plenul parlamentului. O spun fără rezerve: dacă era după Florin Iordache, România arăta ca Belarusul, cu Dragnea în poziţia lui Lukaşenko şi cu el în rolul eminenţei cenuşii, al Naşului eliberator şi binefăcător al marilor infractori. Şi ce competenţe are Florin Iordache ca să fie pus în fruntea unei instituţii esenţiale pentru cum se dau legile în ţara noastră? El, care a primit diploma în Drept la 42 de ani şi de atunci singura sa practică a fost să jongleze cu şmecherii şi să strecoare în legi formulări mai mult sau mai puţin ambigue, mai toate benefice zonei gri. Dar dincolo de pregătire şi de reaua sa intenţie funciară, în urma discuţiilor tehnice cu el, nu ajunge defel să te impresioneze cu logica sa. România nu se poate rupe de trecutul putred având acest personaj într-o poziţie atât de importantă.“

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. Elena Băsescu și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților: „E ca și când m-am întors acasă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța a depus, astăzi, la Biroul Electoral de circumscripție nr. 14 listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Listele de candidați au fost depuse de președintele Claudiu Palaz și Elena Băsescu, care candidează pentru Camera Deputaților.

După depunerea listelor, Elena Băsescu și Claudiu Palaz au susținut declarații de presă în fața sediului Biroului Electoral.

„Momentul depunerii candidatură m-a emoționat. E ca și când m-am întors acasă. Când spun Constanța, spun Marea Neagră, spun Portul Maritim, spun una dintre cele mai grele meserii din lume, cea de marinar de cursă lungă, care m-a făcut să fiu atât de mândră de familia mea. Această candidatură din partea județului Constanța este o candidatură în numele tatălui meu. Îmi doresc să dau și eu Constanței, la rândul meu, un marinar, pe Traian junior, care deocamdată are doar 5 ani, însă este atât de pasionat de ce îi povestește bunicul lui despre întâmplările pe mare…Dacă voi ajunge în Parlamentul României, alături de Claudiu Palaz îmi doresc să facem o echipă foarte puternică pentru județul Constanța și să susținem proiecte turistice și de infrastructură. Personal voi susține mai multe proiecte de politici publice în domeniul social și care se adresează familiilor monoparentale, mame și tați care își cresc singuri copiii.“, a declarat Elena Băsescu.

Claudiu Palaz a vorbit, la rândul său de șansele PMP Constanța de a scoate parlamentari.

„Organizația de la Constanța este una bună. Nu avem cum să nu scoatem doi parlamentari, un deputat și un senator. Eu candidez să ies se nator. Depinde de încrederea acordată de constănțeni. Față de 2016, organizația crescut ca partid, de la 6 la 8%“, a declarat Palaz.

Iată listele de candidați ale PMP Constanța.

Senat

 1. Palaz Claudiu-Iorga
 2. Turcu Daniel
 3. Jeanu Dumitru
 4. Agi-Murat Iasemin
 5. Burhală Adrian
 6. Cantaragiu Secil Givan
 7. Chiriac Ștefan Cristian

Camera Deputaților

 1. Băsescu Elena
 2. Zabara Alexandru
 3. Lumînare Vasile
 4. Dumitrașcu Costel Aurelian
 5. Senopol Virgil Cristian
 6. Ser Alina
 7. Osman Harun
 8. Costea Marius Emil
 9. Medgid Melec
 10. Vlădoi Ion
 11. Stoli Mădălina Simina
 12. Brătășanu Elena
 13. Țugurel Florin
 14. Papuc Cătălin Florin

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: