Connect with us

Politica

Primarul din Vama Veche, mesaj pentru turiști: păstrați curățenia! Nu face același lucru și cu localinicii. Vezi de ce!

Publicat

la

Primii turiști sunt așteptați de joi seară în Vama Veche, iar gradul maxim de ocupare ar urma să fie sămbătă seară

De aproape o lună de zile, reprezentanții autorităților locale din comuna Limanu au demarat o acțiune amplă de igienizare și pregătire pentru noul sezon estival, știut fiind faptul că stațiunile 2 Mai și Vama Veche sunt de mulți ani în preferințele tinerilor petrecăreți de pe litoral. Primarul Daniel Georgescu a declarat pentru “Ordinea.ro” că săptămâna aceasta vor fi montate coșuri de gunoi, astfel încât vacanța tinerilor care vin de 1 Mai în stațiunile din sudul litoralului să se desfășoare în bune condiții. “Încercăm să conștientizăm populația că locul gunoaielor nu este pe câmp, iar prin încheierea unui contract de colectare a deșeurilor vom putea ecologiza zone transformate de câțiva ani în gropi de gunoi ilegale. În această perioadă ne concentrăm atenția spre zonele ce reprezintă un pol de interes pentru turiști, respectiv 2 Mai și Vama Veche. Cel mai probabil miercuri, vom monta în aceste două sate zeci de coșuri de gunoi, astfel încât, cei care își petrec aici vacanța de 1 mai să ne ajute să menținem curățenia. În plus, știu că turiștii au solicitat amplasarea acestor tomberoane publice, tocmai în ideea că nu existau coșuri de gunoi pe distanțe lungi”, declară primarul Daniel Georgescu pentru ziarul nostru. De asemenea, edilul îI ia la verificat și pe agenții economici care își desfășoară activitatea în cele două localități și le transmite că vor trebui să intre în legalitate! „Tot în vederea creșterii confortului turiștilor am adoptat un regulament de funcționare al agenților economici pe raza comunei Limanu. Cred ca este absolut normal ca cei care funcționau la limita legislației să intre în legalitate. Astfel, toți operatorii economici vor avea din acest an contracte cu serviciul public de salubrizare. Astfel, vom scăpa de munții de gunoaie atât de pe străzile principale cât și de pe cele adiacente. În plus, cei care aveau construcții ilegale pe spațiul public le-au înlăturat, iar pentru unitățile pe care le vor deschide în acest sezon vor avea autorizație. Nu vrem să schimbăm nici Vama Veche și nici satul 2 Mai în sensul standardiării. Ne dorim ca aceste locații să își păstreze boemia și stilul nonconformist pentru care sunt și atât de căutate. Însă, consider că nu este nici firesc ca peste jumătate dintre cei care au o afacere în zona să funcționeze fără autorizație”, explică primarul.

46 de unități de cazare declarate în mod oficial

Înaintea minivacanței de 1 Mai, trenurile devin neîncăpătoare pentru tinerii care vin spre mare, iar Vama Veche este una dintre destinațiile lor preferate. Localitatea nu a fost clasificată drept stațiune turistică, însă atrage zeci de mii de turiști an de an. Primarul Georgescu ne-a explicat că locul atrage prin faptul că “oamenii socializează și relaționează într-un mediu ieșit din tipare. “Potrivit autorizațiilor eliberate strict pentru servicii de cazare, în 2016, aveam oficial 46 de unități de cazare, în Vama Veche și 2 Mai, dar știm bine că multe dintre gospodăriile proprietate personală sunt transformate în locuri de cazare pentru toți cei interesați. Mă aștept ca primii turiști să sosească în Vamă încă de joi seară, iar gradul maxim de ocupare să fie sămbătă noapte.

Întrebat care sunt proiectele pe care administrația locală le pregătește pentru sezonul estival 2017, primarul Georgescu ne-a răspuns: “Proiectele noastre sunt diversificate, pornind de la un campionat de lupte pe plajă, o regatta cu ambaracțiuni cu vele, un concurs în care încercăm să-i antrenăm pe agenții economici să transforme deșeurile în obiecte decorative creative, un festival bazat pe stilul nonconformist și până la consacratul eveniment Vama sub Lumini de Oscar. Ne dorim să atragem spre această zonă din ce în ce mai mulți parteneri care să ne ajute să redefinim imaginea satului Vama Veche ca și locația de vară în care se stabilesc tendințele anului în viața artistică și culturală a întregii țări”.

Primarul, printre petrecăreții din Vama Veche

Edilul se va număra printre cei care vor participa la petrecerile organizate în Vama Veche, doar are calitatea de gazdă. Nu poate lipsi și ne declară asta. “Nu cred ca voi rezista să merg la toate petrecerile organizate, dar cu siguranță că împreună cu familia și prietenii mei ne vom alătura celor care petrec de 1 Mai în Vama Veche. În plus, în timpul acestei minivacanțe am programat, împreună cu câțiva voluntari, o serie de acțiuni de conștientizare privind importanța menținerii curățeniei”. Primarul Georgescu are și un mesaj pentru turiști: „Le urez să aibă vreme frumoasă și distracție plăcută. La întoarcerea acasă, să ducă mai departe povestea din Vama Veche într-un bagaj plin de amintiri frumoase. Totodată, îi rog să ne susțină în eforturile noastre și să ne ajute să… păstrăm curățenia!”

Turiștii sunt puși la muncă, localnicii trăiesc printre munți de gunoaie care le pun sănătatea în pericol

Dacă povestea unică a petrecerilor din Vama Veche o putem relata în cuvinte, mizeria pe care oamenii din aceeași comună o au sub nas poate fi prezentată doar în imagini, ele fac mai mult decât orice alt argument scris. Altfel spus, edilul promovează o adevărată campanie de curățenie în rândul turiștilor, cărora le oferă lecții de igienă, dar nu face același lucru cu locuitorii din comuna a cărei activitate o coordonează. Îi protejează, vine cu voluntari în miezul petrecerilor pentru a face curățenie și satele sale sunt adevărate pericole pentru sănătatea tuturor!

Facem precizarea că imaginile pe care vi le prezentăm sunt filmate recent în Limanu, respectiv granița dintre satul vechi și cartierul nou de locuințe. De asemenea, este important ca cei care urmăresc imaginile să știe și că, zilnic, prin acest loc trec elevii spre școală!

 

Comments

comments

Politica

Liderul PSD, atac dur la adresa PNL și USR: La toate lucrurile majore, PSD intervine și rezolvă problema (…) Restul este can can

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR, arătând faptul că, deși au existat și alte majorități în România, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”. Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a spus Marcel Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Legea Offshore a fost adoptată în Parlament

Publicat

la data de

Scris de

Legea offshore, care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea va merge la promulgare, asta dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională.

Legea a fost votată cu 248 de voturi pentru și 34 împotrivă.

Noua lege offshore, vitală pentru viitorul exploatărilor de gaze din Marea Neagră intră azi la vor final în plenul Camerei Deputaților. Legea amendează mai multe prevederi introduse în 2018, considerate ostile de către companiile petroliere care urmau să investească în dezvoltarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.

Iată principalele modificări

-Nivelul taxării se va păstra la nivelul actual (cel de la 1 ianuarie) pe toată durata acordului de concesiune petrolieră.
-Impozitul suplimentar se păstrează, dar pragurile de preț de la care el se aplică cresc. Astfel, impozitul suplimentar va avea în cote cuprinse între 15% și 70%, dar nivelul minim se va aplica de la prețuri de 85 de lei/MWh de gaze, nu de la 47 de lei, cât era în vechea lege.
-Limita maxima a deducerii investițiilor în segmentul upstream a fost ridicată la maximum 40% (era 30%) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.
-Sumele încasate de stat în contul impozitului suplimentar merg într-un fond destinat extinderii rețelelor de gaze. Guvernul poate decide însă și alte destinații.
-Impozitul asupra veniturilor suplimentare reprezintă, pentru companii, cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal
-Prevederile din legea actuală se vor aplica și zăcămintelor de uscat de mare adâncime (peste 3.000 de metri)
-Companiile nu mai sunt obligate să vândă o anumită cotă din producție pe piața internă, iar prețurile pentru gazele extrase nu vor fi reglementate. Cu toate acestea, potrivit unui amendament depus recent, companiile sunt obligate să oferteze gazele mai întâi Rezervelot de Stat și, dacă statul nu le cumpără, le pot vinde pe piață, dar la prețuri obligatoriu mai mari decât cele care au fost oferite statului. Toate contractele bilaterale de vânzare a gazelor vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei
– Guvenul poate decide introduce restricții temporare de preț și vânzare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.

foto cu rol ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis: Avem o creștere economică peste așteptări. Trebuie să mergem înainte, cu motoarele turate

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 18 mai 2022, un mesaj în cadrul celei de-a X-a ediții a Romanian Business Leaders Summit. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

”Doamnelor și domnilor,

Transmit felicitări Romanian Business Leaders cu ocazia celei de-a X-a ediții a Summitului dumneavoastră, un moment deopotrivă aniversar, dar și de bilanț și ambiție pentru viitor.

Comunitatea de afaceri își confirmă încă o dată reziliența și capacitatea de adaptare, chiar și în aceste circumstanțe dificile, dovadă fiind numeroasele rezultate pozitive ale proiectelor dumneavoastră.

Stimați invitați,

Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii și aduce noi provocări de ordin economic și social, inclusiv la nivel european.

Pe fondul crizei energetice resimțite de toate statele membre, Uniunea este în situația de a identifica soluții de avarie și de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European. În ciuda politicii de susținere a energiilor regenerabile și de creștere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situația actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependențe energetice critice față de Rusia.

Trebuie să fim conștienți că securitatea energetică și atingerea țintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări și costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziției verzi cu obiectivele noastre din domeniul securității energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice și a competențelor de care noi dispunem.

Doamnelor și domnilor,

Pandemia de COVID-19, criza energetică și, mai nou, războiul din vecinătatea țării noastre au determinat și o reevaluare a direcției și viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu și lung.

Soluția sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investițiilor din fonduri europene și resurse naționale. Astfel, provocarea esențială constă în implementarea accelerată a investițiilor, la standarde de calitate și cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai așa putem simți beneficiile unei politici pro-investiții, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiții.

Trebuie să investim pentru ca economia națională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura și industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu și lung.

Am încredere că pachetul de măsuri economice și sociale, anunțat recent de Guvern, va reuși să concilieze protecția categoriilor sociale vulnerabile și susținerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigențele de stabilitate financiară și bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism și pragmatism și să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenție își vor fi încetat aplicabilitatea.

Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I al anului, peste așteptări în raport cu prognozele. Știm însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflației, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros și prudent din partea autorităților de resort, în direcția stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare.

Doar printr-o abordare chibzuită și echilibrată vom reuși să atenuăm fragilitățile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să și răspundem, în același timp, provocărilor viitorului în privința tranziției digitale și tranziției verzi.

Inevitabil, digital și verde înseamnă regândirea și reașezarea realităților economice pe noi coordonate, de unde rezultă, totodată, și o invitație spre inovare și deschidere către noi oportunități de dezvoltare a afacerilor.

Este important ca mediul de afaceri să continue să se implice, ca și până acum, să fie o parte activă a acestui proces de reforme structurale și tranziție verde și digitală.

De aceea, vă încurajez să accesați fondurile europene, în special cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, dedicate dezvoltării afacerilor, accelerării digitalizării, tranziției verzi și infrastructurii energetice!

Absorbția accelerată a unui volum fără precedent de fonduri europene, prin implementarea adecvată a proiectelor de investiții, necesită un mediu de afaceri robust, dinamic și competitiv, care să facă față provocărilor cantitative și calitative cu care ne confruntăm.

Stimați oameni de afaceri,

Perioada pandemiei ne-a demonstrat importanța și beneficiile unei relații solide, funcționale și oneste dintre administrație și reprezentanții mediului de afaceri. De aceea, vă invit să reflectați la ideea reinventării mișcării patronale, pentru modernizarea, consolidarea și creșterea acesteia.

Avem nevoie de suflu proaspăt și de leadership autentic, nu numai în administrația publică, ci și în comunitatea românească de business!

Rezultatele pe care dumneavoastră, Romanian Business Leaders, le-ați obținut în domeniul antreprenoriatului, al educației sau al bunei guvernări sunt o dovadă a implicării și viziunii din partea mediului de afaceri!

De aceea vă felicit și vă încurajez să continuați! Vă îndemn să vă păstrați entuziasmul și implicarea în tot ceea ce vă propuneți!

Sunt convins că ambițiile și exigențele tranziției verzi și tranziției digitale vor reprezenta, pentru dumneavoastră, oamenii de afaceri, o nouă ocazie de a vă demonstra viziunea și pragmatismul, atât în afaceri, cât și în direcția modernizării propriei comunități!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: