Connect with us

Politica

Primarul din Vama Veche, mesaj pentru turiști: păstrați curățenia! Nu face același lucru și cu localinicii. Vezi de ce!

Published

on

Primii turiști sunt așteptați de joi seară în Vama Veche, iar gradul maxim de ocupare ar urma să fie sămbătă seară

De aproape o lună de zile, reprezentanții autorităților locale din comuna Limanu au demarat o acțiune amplă de igienizare și pregătire pentru noul sezon estival, știut fiind faptul că stațiunile 2 Mai și Vama Veche sunt de mulți ani în preferințele tinerilor petrecăreți de pe litoral. Primarul Daniel Georgescu a declarat pentru “Ordinea.ro” că săptămâna aceasta vor fi montate coșuri de gunoi, astfel încât vacanța tinerilor care vin de 1 Mai în stațiunile din sudul litoralului să se desfășoare în bune condiții. “Încercăm să conștientizăm populația că locul gunoaielor nu este pe câmp, iar prin încheierea unui contract de colectare a deșeurilor vom putea ecologiza zone transformate de câțiva ani în gropi de gunoi ilegale. În această perioadă ne concentrăm atenția spre zonele ce reprezintă un pol de interes pentru turiști, respectiv 2 Mai și Vama Veche. Cel mai probabil miercuri, vom monta în aceste două sate zeci de coșuri de gunoi, astfel încât, cei care își petrec aici vacanța de 1 mai să ne ajute să menținem curățenia. În plus, știu că turiștii au solicitat amplasarea acestor tomberoane publice, tocmai în ideea că nu existau coșuri de gunoi pe distanțe lungi”, declară primarul Daniel Georgescu pentru ziarul nostru. De asemenea, edilul îI ia la verificat și pe agenții economici care își desfășoară activitatea în cele două localități și le transmite că vor trebui să intre în legalitate! „Tot în vederea creșterii confortului turiștilor am adoptat un regulament de funcționare al agenților economici pe raza comunei Limanu. Cred ca este absolut normal ca cei care funcționau la limita legislației să intre în legalitate. Astfel, toți operatorii economici vor avea din acest an contracte cu serviciul public de salubrizare. Astfel, vom scăpa de munții de gunoaie atât de pe străzile principale cât și de pe cele adiacente. În plus, cei care aveau construcții ilegale pe spațiul public le-au înlăturat, iar pentru unitățile pe care le vor deschide în acest sezon vor avea autorizație. Nu vrem să schimbăm nici Vama Veche și nici satul 2 Mai în sensul standardiării. Ne dorim ca aceste locații să își păstreze boemia și stilul nonconformist pentru care sunt și atât de căutate. Însă, consider că nu este nici firesc ca peste jumătate dintre cei care au o afacere în zona să funcționeze fără autorizație”, explică primarul.

46 de unități de cazare declarate în mod oficial

Înaintea minivacanței de 1 Mai, trenurile devin neîncăpătoare pentru tinerii care vin spre mare, iar Vama Veche este una dintre destinațiile lor preferate. Localitatea nu a fost clasificată drept stațiune turistică, însă atrage zeci de mii de turiști an de an. Primarul Georgescu ne-a explicat că locul atrage prin faptul că “oamenii socializează și relaționează într-un mediu ieșit din tipare. “Potrivit autorizațiilor eliberate strict pentru servicii de cazare, în 2016, aveam oficial 46 de unități de cazare, în Vama Veche și 2 Mai, dar știm bine că multe dintre gospodăriile proprietate personală sunt transformate în locuri de cazare pentru toți cei interesați. Mă aștept ca primii turiști să sosească în Vamă încă de joi seară, iar gradul maxim de ocupare să fie sămbătă noapte.

Întrebat care sunt proiectele pe care administrația locală le pregătește pentru sezonul estival 2017, primarul Georgescu ne-a răspuns: “Proiectele noastre sunt diversificate, pornind de la un campionat de lupte pe plajă, o regatta cu ambaracțiuni cu vele, un concurs în care încercăm să-i antrenăm pe agenții economici să transforme deșeurile în obiecte decorative creative, un festival bazat pe stilul nonconformist și până la consacratul eveniment Vama sub Lumini de Oscar. Ne dorim să atragem spre această zonă din ce în ce mai mulți parteneri care să ne ajute să redefinim imaginea satului Vama Veche ca și locația de vară în care se stabilesc tendințele anului în viața artistică și culturală a întregii țări”.

Primarul, printre petrecăreții din Vama Veche

Edilul se va număra printre cei care vor participa la petrecerile organizate în Vama Veche, doar are calitatea de gazdă. Nu poate lipsi și ne declară asta. “Nu cred ca voi rezista să merg la toate petrecerile organizate, dar cu siguranță că împreună cu familia și prietenii mei ne vom alătura celor care petrec de 1 Mai în Vama Veche. În plus, în timpul acestei minivacanțe am programat, împreună cu câțiva voluntari, o serie de acțiuni de conștientizare privind importanța menținerii curățeniei”. Primarul Georgescu are și un mesaj pentru turiști: „Le urez să aibă vreme frumoasă și distracție plăcută. La întoarcerea acasă, să ducă mai departe povestea din Vama Veche într-un bagaj plin de amintiri frumoase. Totodată, îi rog să ne susțină în eforturile noastre și să ne ajute să… păstrăm curățenia!”

Turiștii sunt puși la muncă, localnicii trăiesc printre munți de gunoaie care le pun sănătatea în pericol

Dacă povestea unică a petrecerilor din Vama Veche o putem relata în cuvinte, mizeria pe care oamenii din aceeași comună o au sub nas poate fi prezentată doar în imagini, ele fac mai mult decât orice alt argument scris. Altfel spus, edilul promovează o adevărată campanie de curățenie în rândul turiștilor, cărora le oferă lecții de igienă, dar nu face același lucru cu locuitorii din comuna a cărei activitate o coordonează. Îi protejează, vine cu voluntari în miezul petrecerilor pentru a face curățenie și satele sale sunt adevărate pericole pentru sănătatea tuturor!

Facem precizarea că imaginile pe care vi le prezentăm sunt filmate recent în Limanu, respectiv granița dintre satul vechi și cartierul nou de locuințe. De asemenea, este important ca cei care urmăresc imaginile să știe și că, zilnic, prin acest loc trec elevii spre școală!

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!