Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Exclusiv

Primarul etern de la Independența a angajat în Primărie doi consilieri locali și le-a plătit concomitent indemnizații și salarii

Published

on

Independenta Cristea Gascan și Jan Tica

Cristea Gâscan este primar al comunei Independența din județul Constanța, pe care o conduce din 1989, cu o singură sincopă. Doar patru ani a lipsit de la cârma localității, în mandatul 2016-2020. În rest, a împărățit după bunul său plac, inventând sau tolerând situații care fac din această comună un fel de stat în stat.

În mandatul actual, pe care l-a câștigat la o diferență de numai 24 de voturi în fața contracandidatului său, Gâscan a tolerat ca doi dintre colegii săi de partid, care au contribuit la victoria sa electorală, să ocupe în paralel atât posturi de consilieri locali, cât și de angajați ai Primăriei. Pentru o perioadă de timp, cei doi colaboratori ai primarului au îndesat în buzunare și indemnizații de ședință, dar și salarii, ceea ce reprezintă o încălcare a regimului legal al incompatibilităților. Legea nu permite un astfel de cumul, dar – după cum spuneam – Independența e un fel de stat în stat.

Beneficiarii acestor avantaje ilegale sunt Călin Stan și Nicu Magdău, ambii aleși în anul 2020 în Consiliul Local, pe listele PSD.

Călin a primit de la Primăriei, în anul fiscal 2021, un salariu de 19.113 lei, dar și indemnizația de consilier local, în valoare de 7.414 lei. În anul fiscal 2022, a încasat din nou un salariu de 21.296 de lei și o indemnizație de consilier local de 6.066 de lei. Suma din urmă corespunde cu 10 luni de activitate în Consiliul Local. Situația reiese chiar din declarațiile de avere depuse de acesta. Ultima declarație a fost întocmită pe 9 ianuarie 2023, la 30 de zile de la încetarea mandatului de consilier local.

Advertisement
palaz
Stan Calin Independenta

Extrase din declarațiile de avere depuse de Călin Stan. Declarația de avere se raportează la veniturile obținute în anul fiscal anterior.

L-am contactat telefonic pe Călin Stan. Iar acesta ne-a declarat că a fost consilier local ”la început, dar nu pentru mult timp”. ”După aia am fost angajat tractorist la Primărie. Eu nu știu în ce fel e legea asta. Primarul s-a ocupat, cei de la Primărie. Eu vidanjez, trag la căcat, cum se spune, să mă iertați. Eu erbicidez, cosesc, nu sunt la birou. La început, necunoscând legile, n-am spus nimic, dar mă insulta un domn de la PNL și mi-am dat demisia din Consiliu” – declară Călin Stan . El mai spune că acum legea nu-i mai permite să candideze, dar ne asigură că tot satul Tufani ar fi de partea sa, dacă ar avea dreptul să facă parte și din Consiliu.

Al doilea beneficiar este Nicu Magdău, fost vicepreședinte al organizației PSD din comuna Independența. Magdău a ridicat în anul 2022, de la Primăria Independența, o indemnizație parțială de consilier local în valoare de 6.066 de lei, care corespunde pentru 10 luni de activitate, dar și un salariu de 17.776 de lei, după cum a notat în declarația de avere depusă pe 9 ianuarie 2023. Acesta ne-a declarat că lucrează la Primărie din anul 2022, pe un salariu minim pe economie. Or de aici rezultă că cele două activități incompatibile s-au suprapus în mare parte. Cu toate acestea, Magdău insistă că nu s-a aflat în incompatibilitate. ”Cât am fost consilier, eu am lucrat la abator, la Pecineaga. Dar mi-am dat demisia din Consiliu, pentru că m-a anunțat un consilier care știe legea. Pe Călin nu l-a anunțat nimeni”, declară Magdău. Faptul că acesta ar fi lucrat la un abator nu a fost consemnat în declarațiile de avere.

Nicu Magdau Independenta

Nicu Magdău, extrase din declarația de interese depusă în 2021, din care reiese calitatea de colaborator politic apropiat al primarului (partea de sus) și din declarația de avere depusă în 9 ianuarie 2023, din care reiese că a fost concomitent consilier local și angajat al Primăriei Independența (partea de jos).

Despre cele două suspiciuni de incompatibilitate l-am întrebat și pe primarul comunei Independența, Cristea Gâscan. Acesta s-a arătat surprins de informații. ”Eu nu știu să existe nicio incompatibilitate. Poate au greșit cei doi în declarațiile de avere. Pe de altă parte, ei au fost angajați la Gospodărie, de care se ocupă viceprimarul, prin delegație. Nu mă ocup eu.” – declară Gâscan. Cu alte cuvinte, adjunctul său de la partid a fost angajat de viceprimarul său, fără ca el, primarul, să știe nimic în mod concret. Nici vorbă de faptul că cei doi colegi de partid, care au tras în campanie și au contribuit la firava sa victorie, au fost recompensați cam ilegal, cu indemnizații și salarii, care nu pot fi cumulate potrivit legii.

Între timp, Nicu Magdău a părăsit funcția de vicepreședinte al organizației locale PSD, cochetând acum cu AUR, un partid condus la nivel local de viceprimarul Jan Tică. Pe viceprimar îl puteți vedea în fotografia de deschidere, în partea dreaptă, surprins într-un moment de maximă concentrare, la păcănele.

La alegerile locale din 9 iunie, Cristea Gâscan va candida pentru un nou mandat de primar al comunei Independența. Dacă va fi reales, cel mai probabil va continua să îl susțină ca viceprimar pe Tică de la AUR.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions