Conecteaza-te cu noi
SEAS

Exclusiv

Primarul Mangaliei a ridicat un zid de-a lungul Falezei. Revolta pe Facebook a atins cote maxime

Published

on

Mangalia fierbe! Nemulţumirea localnicilor a dat în clocot pe reţelele sociale, după ce mai multe fotografii realizate pe şantierul “Aleea Teilor” au devenit virale.  Pozele arată că mult lăudatul proiect, demarat pe fonduri europene dar continuat acum pe cheltuiala exclusivă a bugetului local, s-a transformat într-un coşmar. În locul mult trâmbiţatelor dale moderne, alveole cu flori, stâlpi de iluminat, mobilier urban de ultimă generaţie şi camere de luat vederi, la faţa locului a răsărit un zid care desparte, vizual, oraşul de mare. Plimbarea pe faleză va deveni, de-acum, o plimbare pe lângă un perete. Un perete frumos, îmbrăcat în piatră aparentă… dar care ascunde marea de privirile trecătorilor. Mangalioţii sunt şocaţi şi deja s-au mobilizat pe Facebook pentru a semna o petiţie cu titlul: „Salvaţi Aleea Teilor! Nu – zidului de pe faleză.”.

Sute de mesaje publice au curs şi curg în continuare pe Facebook, referitor la iniţiativa revoltătoare a Primăriei Mangalia şi a primarului Cristian Radu. Iată câteva dintre ele:

Eugenia Driscu acel zid ne da de gandit ca sintem la jilava

Neacsu Alina Ce monstruozitate! Sau mai degraba, inca o monstruozitate…ce face omul asta? unde gaseste arhitectii astia patetici?

Gabriel Tora cand ai “garduri” pe creier…..le aplici peste tot.

Valentin Apostol  Cred ca vor sa ne “protejeze” de privelistea ce iti taia suflarea!

Elena Peleanu cred ca vor sa nu mai vedem marea ………….probabil s-au gindit sa puna intrare

Ana-Maria Balea  Aleea Teilor, alea pe care ma plimb de cand eram un copil, de care va bateti joc. Am si eu o intrebare. Ce este cu acest zid de mai bine de 2m? din cate observ in pozele din proiect, nu ar fi trebuit sa arate asa. Care este scopul acelei alei? sa se poata vedea faleza, plaja? sau sa stam toti si sa ne urcam pe zid ca sa vedem peste? Cand ajung pe faleza, imi place sa vad marea de sus, nu sa vad un zid. Persoana care s-a ocupat de proiect a avut probleme mari cu masuratorile, constructorul sau pe dumneavoastra chiar nu v-a interesat acest aspect.
Doriti sa fiti ales din nou primar? Pe baza a ce? Pe vorbe? De vorbe sunt satui toti locuitorii Mangaliei. Faptele unde sunt? Nu se vede nimic, cel putin nimic bine. Nu se vad decat lucruri pe care incercati sa le faceti bine, dar sfarsiti prin a le strica.
Eu, personal, va doresc succes la alegeri! Iar cu parere de rau.. regret faptul ca ati fost ales primar al acestui oras, oras pe care il iubesc!

Eduard Antoniu  “Daca vrei promenadă, nu te dai Roger Waters (The Wall). Până şi acolo unde a fost zid (Berlin), promenada se cheamă “Printre tei” (Unter den Linden).”,

Ghinescu Mirela Am fost astăzi in…pelerinaj. Sentimentul meu a fost ca ma strâng… pereţii. Indiferent de cum va arata la final acest proiect,un lucru e cert: NU vom mai avea sentimentul de libertate pe care marea, in măreţia ei il oferea, ci unul de îngrădire si de limitare. Poate cineva in domeniu ne poate explica exact cum vom reusi sa privim orizontul din perspectiva actuala? Cum vom răzbate dincolo de gard spre a ne încarca sufletul de aer si de viata… Cum???

Faleza, din scandal în scandal

„Aleea Teilor” este deja la al doilea scandal public. La sfârşitul anului trecut, primarul Cristian Radu a pierdut finanţarea europeană a proiectului, după ce constructorii contractaţi nu au fost capabili să finalizeze în termen lucrarea. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în alte două proiecte demarate iniţial cu finanţare europeană, unde s-au pierdut fondurile nerabursabile din aceeaşi… neputinţă. La sfârşitul anului trecut, primarul Radu a cerut consilierilor locali să voteze contractarea unui credit bancar, în vederea finalizării proiectelor, în speranţa că se va putea obţine o decontare a cheltuielilor în luna iunie 2016 din partea Uniunii Europene. Consilierii PSD au refuzat făţiş să voteze pentru împrumutul bancar, însă chiar şi colegi liberali ai primarului în exerciţiu au boicotat şedinţele de consiliu. Doi dintre aceştia au părăsit PNL-ul, în 2016, şi s-au înscris în ALDE. În februarie 2016, o nouă majoritate formată în Consiliul Local Mangalia, în jurul PSD, a adoptat corecţii drastice la proiectul de buget propus de Cristian Radu, diminuând în principal sumele alocate din bugetul oraşului proiectelor rămase fără finanţarea europeană, din cauza gestiunii proaste a primarului. Liderul consilierilor PSD, avocatul Paul Foleanu, a solicitat atunci, în numele majorităţii pe care o reprezenta, ca primarul Mangaliei să rectifice proiectul Aleea Teilor, pentru a se executa, cu bani mai puţini, doar lucrările cu adevărat utile. Cristian Radu a procedat în răspăr, ca dovadă că Aleea Teilor a fost prevăzută, spre revolta localnicilor, cu un zid care se interpune, vizual, între oraş şi mare.

(Notă: Caricatura din poza de deschidere a fost postată pe contul de Facebook al activistului de mediu Gabriel Tora).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions