Actual

Primul ajutor de minimis din România este acordat unui agricultor constănţean

apr. 05, 2018 Maria Ionescu

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate derulat în anul 2018, elaborat în baza Programului de Guvernare, prezintă un mare interes în rândul legumicultorilor cultivatori de tomate în spații protejate, în conformitate cu HG 943/2017.

După primul an de implementare, situația în judetul Constanța se prezintă astfel: 116 potentiali beneficiari înscriși în Programul Tomate 2018 din care: 91  potentiali beneficiari  pentru ciclul I  şi 25  potentiali beneficiari  pentru ciclul al II-lea.

SC Serra Ivas SRL reprezentată de Andrei Ianțoc din localitatea Nicolae Bălcescu a depus în data de 22.03.2018, facturi fiscale privind comercializarea producţiei de 2000 kg tomate  urmând ca în aceste zile să primească  subvenția, fiind primul beneficiar din România al ajutorului de minimis.

Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 13.797,9 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro. Cu toate că măsura de sprijin a fost o noutate pentru sectorul legumicol s-a observat o crestere a  numărului de cereri, legumicultorii manifestând interes în accesarea acestei forme de sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate.

“Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de tomate, astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.”, a precizat Iulia Antonia Bruchental, director executiv al Direcţiei Agricole Constanţa.

(În imagine îl aveţi pe Andrei Ianţoc împreună cu soţia sa şi cu roşiile pe care le produc)

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!