Connect with us

Actual

Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Publicat

la

Meteorologii au publicat estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 8 – 21 februarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi medii de 12…14 grade la valorile maxime, diurne și de 3…7 grade la cele minime, nocturne. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie), vremea se va răci accentuat, astfel încât, în intervalul 12 – 17 februarie, vremea va fi deosebit de rece, vor fi temperaturi maxime de -4…-2 grade și minime de aproximativ -10 grade, nopțile devenind geroase. Ulterior, între 18 și 21 februarie, va avea loc o încălzire treptată, astfel încât, la finalul celei de a doua săptămâni a prognozei, regimul temperaturii aerului se va apropia de normalul perioadei, cu valori de 3….4 grade, ziua și -6…-5 grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni, dar în intervalul 8 – 11 februarie ploile vor fi mai frecvente și moderate cantitativ.

CRIŞANA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de caldă, caracterizată prin temperaturi medii diurne în jurul a 12 grade și nocturne cuprinse între 3 și 6 grade, apoi se va răci semnificativ, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților. Astfel, între 12 și 17 februarie, temperaturile maxime, preponderent negative, se vor situa între -6 și -2 grade, în medie regională, iar cele minime vor fi de -12…-10 grade. Ulterior, va avea loc un proces de încălzire, iar la finalul celor două săptămâni de prognoză valorile maximelor termice vor fi de 2….3 grade, apropiate de normele perioadei, iar minimele vor fi, în medie, situate în jurul a -7 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 8 și 12 februarie ploile vor fi însemnate cantitativ și se vor semnala pe arii extinse.

TRANSILVANIA

Valorile termice din primele zile ale intervalului de prognoză vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, respectiv cu medii ale temperaturilor maxime de 11…12 grade și ale celor minime de 1…4 grade. Apoi, vremea se va răci brusc și semnificativ, astfel încât, între 12 și 21 februarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă chiar în cursul nopților și al dimineților și se vor înregistra maxime diurne între -8 și 0 grade și minime nocturne între -15 și -10 grade, în medie regională, cu cele mai ridicate valori abia spre finalul celor două săptămâni. Ploi moderate cantitativ și pe arii mai extinse se vor semnala pe 8, 9 și 11 februarie, iar în restul intervalului de prognoză precipitațiile vor fi pe arii restrânse și, în general, slabe cantitativ.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de caldă în primele trei zile ale prognozei, când se vor înregistra temperaturi maxime de aproximativ 10 grade, în medie, iar cele minime se vor situa între 3 și 5 grade. Ulterior, ca urmare a unei răciri accentuate, în intervalul 12 – 21 februarie, mediile valorilor diurne vor fi negative, cuprinse între -8 și 0 grade, cu cele mai scăzute la finalul primei săptămâni de prognoză. În același interval, valorile termice minimie se vor situa între – 14 și -10 grade, caracterizând o vreme geroasă în cursul nopților și al dimineților. Între 8 și 12 februarie, vor fi ploi pe arii extinse, local însemnate cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații se va menține relativ ridicată, dar acestea vor fi în general slabe.

MOLDOVA

Vremea va fi rece în prima zi a intervalului de prognoză, când maxima temperaturii aerului mediată la scara întregii regiuni va fi de 2 grade, apoi se va încălzi, iar valoarea medie va atinge 8…10 grade în următoarele zile. Temperaturile minime vor avea o evoluție similară, cu o valoare medie de -4 grade la început, apoi 1…2 grade. Dar, din 12 februarie, ca urmare a unei răciri accentuate, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă chiar în cursul nopților și al dimineților, cu valori termice situate între -6 și 0 grade, la valorile maxime și -14…-8 grade, în cursul nopților. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 7, 8 și 11 februarie, iar în restul intervalului de prognoză acestea vor fi prezente doar pe arii restrânse și vor fi, în general, slabe cantitativ.

DOBROGEA

Între 8 și 11 februarie vremea va fi deosebit de caldă, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 13…15 grade, iar cele minime se vor situa între 4 și 8 grade. Ulterior, vremea se va răci accentuat și media maximelor diurne va avea valori negative, între -4 și 0 grade în intervalul 12 – 19 februarie și abia în ultimele zile va deveni ușor pozitivă, spre 2 grade pe 21 februarie. Iar nopțile vor fi reci după data de 12 februarie, cu valori nocturne ce se vor situa, în medie, între -9 și -4 grade, până la finalul celei de a doua săptămâni. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datelor de 8, 11 și 12 februarie, iar în rest doar izolat se vor semnala precipitații slabe.

MUNTENIA

Până în data de 11 februarie valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor ajunge la medii de 14…15 grade și minime ce se vor situa în medie între 2 și 6 grade. Apoi, vremea se va răci brusc și accentuat, astfel încât în perioada 12 – 18 februarie media temperaturilor diurne se va situa în jurul valorii de -2 grade, iar cea a celor nocturne va fi la limita gerului, de aproximativ -10 grade. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului este posibilă o creștere ușoară a regimului termic, maximele să tindă spre 0…2 grade, iar minimele spre -8…-6 grade. Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, local și temporar în perioada 8-12 februarie și doar trecător și pe arii restrânse în restul intervalului.

OLTENIA

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit, până în data de 11 februarie, când se vor înregistra valori termice diurne medii cuprinse între 10 și 14 grade și temperaturi medii nocturne între 4 și 7 grade. Apoi, vremea se va răci brusc și accentuat, astfel încât în perioada 12 – 18 februarie media temperaturilor maxime va fi de -2…0 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul a -10 grade. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului este posibilă o creștere ușoară a regimului termic, spre maxime medii de 2…3 grade și minime de -8…-6 grade. Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, local și temporar în perioada 8-12 februarie și doar trecător și izolat în restul intervalului.

LA MUNTE

Până în data de 11 februarie vremea va fi caldă cu maxime în medie cuprinse între 4 și 6 grade și minime medii de -2…0 grade. Apoi se va răci brusc și accentuat, astfel încât perioada 12 – 17 februarie va fi geroasă, cu o medie a valorilor diurne de -14…-12 grade și cu temperaturi medii nocturne ce se vor situa în general între -20 și -16 grade. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului este posibilă o creștere ușoară și treptată a regimului termic, spre maxime medii de -8…-6 grade și minime de -14…-12 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni, dar în intervalul 8 – 11 februarie acestea vor fi mai frecvente și în general moderate cantitativ.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cum a scăpat un tânăr de 24 de ani de acuzația că a violat o minoră de 14 ani, la Costinești

Publicat

la data de

Scris de

Un tânăr de 24 de ani, născut la Viena, dar care locuia în Alba Iulia în baza unui permis de ședere eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, a fost arestat anul trecut pentru viol și act sexual cu o minoră de 14 ani. După o lună, inculpatul a fost plasat în arest la domiciliul său din Alba Iulia. Iar după încă o lună a fost pus în libertate sub control judiciar, la cererea unității de parchet care îl ancheta. La mai puțin de patru luni după actul sexual, Parchetul Judecătoriei Mangalia a emis o ordonanță de clasare a dosarului penal. Procurorul de caz a concluzionat că nu a fost viol, dar nici act sexual cu un minor în forma de vinovăție prevăzută de lege. Dosarul a fost instrumentat foarte rapid, în contextul în care alte lucrări penale zac și ani de zile nesoluționate la unitatea de parchet din sudul litoralului. În timp ce era cercetat pentru viol, tânărul a fost trimis în judecată, la Alba Iulia, pentru încăierare și tulburarea liniștii publice, într-un lot de nouă persoane.

Versiunea tatălui

Cazul a fost semnalat presei din Constanța de tatăl minorei.

Minora locuiește împreună cu familia ei în orașul Săcele din județul Brașov. Anul trecut, aceasta a plecat la mare, în stațiunea Costinești, acolo unde se aflau deja prietenul ei și alte persoane apropiate. În noaptea de 1 spre 2 august 2021, grupul din care făcea parte a petrecut într-o discotecă din stațiune. Aici au dansat, au băut, iar la un moment dat minora s-a certat cu prietenul ei și a părăsit discoteca, împreună cu o fată pe care o cunoscuse în timpul serii, motivând că i s-a făcut rău. Pe drum, cele două fete au fost acostate de tânărul de 24 de ani. El s-a oferit să o conducă pe minoră la locul de cazare, aceasta spunându-i că vrea să-și facă bagajul ca să plece la Săcele. Cealaltă fată s-a întors la discotecă.

La locul de cazare, în interiorul camerei se afla un alt adolescent din grupul de la Săcele, care dormea. Tânărul de 24 de ani l-a trezit brutal și i-a cerut să părăsească rapid încăperea, amenințându-l cu violența. După ce l-a evacuat pe adolescent, agresorul a blocat cele două căi de acces, de la ușă și balcon, a stins lumina și a forțat-o pe minoră, apăsându-i cu degetul pe gât, să întrețină un raport sexual normal cu el.

Adolescentul dat afară din cameră i-a alertat pe amicii săi. Împreună, au reușit să pătrundă în cameră, moment în care au văzut-o pe minoră care era dezbrăcată de la brâu în jos și pe tânărul de 24 de ani sărind de la balconul aflat la etajul 1 al clădirii. La ora 4,40 dimineața, minora și prietenul ei s-au prezentat la Postul de Poliție Costinești, reclamând infracțiunea de viol. Ei au predat polițiștilor portofelul uitat sau scăpat de tânărul de 24 de ani la locul unde se consumase actul sexual.

A doua zi, minora a fost supusă unei examinări medico-legale. Legiștii au constatat lipsa alcoolemiei, o deflorare completă veche, urme de lichid seminal în secreția vaginală, o arsură cu țigara la nivelul coapsei, dar care putea avea o vechime de 1-2 zile, precum și o echimoză la nivelul gâtului ce putea fi produsă prin comprimare digitală, cu aproximativ 10 ore înaintea examinării.

Tânărul de 24 de ani a fost reținut, iar pe 3 august 2021, la ora 22:20, Judecătoria Mangalia a dispus arestarea sa preventivă.  

Versiunea Parchetului

Pe durata anchetei, au apărut și alte date, așa cum sunt consemnate de procurorul de caz în ordonanța de clasare din 24 noiembrie 2021. Astfel, între momentul plecării de la discotecă și momentul actului sexual, tânărul de 24 de ani și minora de 14 ani s-au plimbat pe plajă, s-ar fi ținut de mână, iar la un moment dat s-ar fi deplasat la locul de cazare al inculpatului, fiind însoțiți de alți doi tineri, cunoscuți accidental. Cei patru ar fi petrecut în curtea pensiunii în care era cazat inculpatul, ei consumând băuturi alcoolice, iar ea nu.

La un moment dat, inculpatul s-ar fi dus în camera sa pentru vreo 10 minute, iar în acest timp minora le-ar fi spus celorlalți doi (audiați ca martori în dosar) că este elevă în clasa a X-a și că are 16 ani. Ba chiar, le-ar fi spus că l-ar fi înșelat pe iubitul ei cu inculpatul și că regretă acest fapt. Toți patru ar fi pornit mai apoi spre locul de cazare al fetei. Minora și tânărul de 24 de ani s-ar fi ținut de mână și ar fi manifestat o atitudine afectuoasă unul față de celălalt, potrivit celor doi martori care îi însoțeau. Aceeași martori spun că fata nu era în stare de ebrietate, fiind perfect lucidă și conducându-i la locul ei de cazare.

La pensiune, întregul grup de 4 persoane ar fi urcat la etajul 1. Mai apoi, tânărul de 24 de ani și minora ar fi escaladat o balustradă și ar fi pătruns astfel în balconul camerei și de aici în camera în care era cazată fata. Procurorul consemnează evacuarea tânărului care dormea în încăpere, dar și declarația acestuia că minora nu ar fi avut nicio reacție în această împrejurare.

În cadrul anchetei, s-a mai evidențiat că, în timpul actului sexual, s-au auzit bătăi puternice în ușă. Ba chiar, o persoană ar fi reușit pentru un moment să forțeze ușa de la balcon, situație care l-a determinat pe tânărul de 24 de ani să se ridice din pat și să blocheze ușa la loc. Ulterior, acesta s-a îmbrăcat și s-a deplasat spre balcon, iar în acest timp minora a deschis ușa de la intrare.  Parchetul nu consemnează dacă aceasta era dezbrăcată în partea de jos, așa cum spune tatăl minorei și prietenii ei. Probabil procurorului i s-a părut nesemnificativ acest amănunt.

Procurorul mai consemnează declarațiile celor doi martori care îl însoțiseră pe inculpat, potrivit cărora adolescenții care au pătruns în cameră i-au reproșat minorei că și-a înșelat prietenul, ar fi jignit-o și i-ar fi cerut să-și facă bagajele și să plece. Aceeași martori au spus că fata stătea liniștită pe pat, nu plângea și nu prezenta leziuni. Ei au mai subliniat că grija minorei era legată doar de faptul că nu va mai avea cazare.

De asemenea, inculpatul a declarat că minora i-ar fi spus că are 18 ani. El a susținut că persoana despre care credea că are 18 ani a consimțit liber la întreținerea raportului sexual și nu părea în stare de ebrietate pentru a se reține imposibilitatea de a-și exprima voința sau de a opune rezistență.

Minora a fost examinată psihologic la DGASPC Brașov. Citând raportul psihologului, procurorul de caz a reținut câteva caracteristici ale fetei: impresionabilă și influențabilă, cu posibilitatea de a manifesta megalomanie și ocazional mitomanie.

Echimoza produsă prin comprimare digitală la nivelul gâtului nu a contat prea mult, pe motiv că, la Poliție, minora ar fi încercat să acrediteze ideea că se simțea atât de rău, încât nu a avut puterea să strige sau să opună rezistență. Iar declarațiile contradictorii ale martorilor (prietenii fetei spun că era în stare de ebrietate, în vreme ce inculpatul și ceilalți doi martori spun că era perfect lucidă) au fost interpretate în sensul unui dubiu care profită inculpatului. În consecință, potrivit procurorului de caz, nu a fost viol, ci act sexual consimțit de ambele părți.

Procurorul l-a scos pe inculpat și de sub acuzația de act sexual cu un minor, pe motiv că aceasta ar fi avut convingerea că fata are 18 ani, ceea ce înlătură tipicitatea subiectivă a faptei penale. Convingerea a fost creditată ca reală și pe fondul faptului că prietenii inculpatului au declarat că minora le-ar fi spus că are peste 16 ani.

”Nu este legal, nici normal ceea ce au decis procurorii. Un violator să fie lăsat liber. Violatorul fiicei mele care încă nu şi-a revenit din acest coșmar. Vă rog, să mediatizați acest caz, pentru că altă speranță nu mai am.” – spune tatăl fetei de 14 ani.

Familia minorei a depus trei plângeri la Parchet împotriva soluției de clasare. La una din plângeri, Parchetul nu a formulat răspuns. La momentul de față, ordonanța a fost contestată de familie la judecătorul de cameră preliminară. Cazul urmează să fie analizat în luna februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi indivizi, REȚINUȚI după ce au amenințat cu cuțitul o femeie și un bărbat

Publicat

la data de

Scris de

Doi indivizi din județul Constanța au fost reținuți sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.

Potrivit reprezentanților Biroului de presă al IPJ Constanța, în urma cercetărilor în 2 dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța, cu sprijinul polițiștilor Poliției orașului Negru Vodă, au identificat 2 bărbați, de 26, respectiv 30 de ani, bănuiți de comiterea faptelor.

”Astfel, la data de 24 ianuarie a.c., cei doi ar fi sustras, prin amenințarea cu un cuțit, suma de 700 de lei de la o femeie, în timp ce se aflau la domiciliul acesteia, din municipiul Constanța.

Totodată, la data de 26 ianuarie a.c., bărbatul de 26 de ani ar fi amenințat, cu un cuțit, un bărbat, pe care persoana vătămată l-ar fi transportat (în regim free taxi), din municipiul Constanța până în orașul Negru Vodă. La finalul cursei, victima ar fi fost deposedată de suma de 250 de lei.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

În cursul zilei de astăzi, aceștia vor fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Foto: Bihor24

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Șoferiță beată la volan, prinsă de polițiștii din Eforie Nord. Vezi ce alcoolemie avea

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii constănțeni au întocmit dosar de cercetare penală pe numele unei șoferițe prinsă beată la volan.

Potrivit IPJ Constanța, la data de 26 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie au identificat o femeie, de 44 de ani, care a condus un autoturism pe strada Smarald din stațiunea Eforie Nord, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta fiind condusă la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: