Connect with us

Administratie

Programul Rabla Local. Primăria Constanța nu se grăbește să scoată de pe străzi mașinile mai vechi de 15 ani

Publicat

la

Teoretic, la 1 iulie, ar trebui să înceapă programul Rabla Local prin care proprietarii vehiculelor cu normă de poluare Euro 3 şi mai vechi de 15 ani, care decid să scoată din circulaţie şi să caseze aceste autovehicule, au posibilitatea de a primi de la primăriile locale un stimulent în valoare de 3000 de lei. Spunem teoretic pentru că prea puține autorități locale s-au pregătit pentru un astfel de program menit să scoată de pe străzi rablele.

Nici Primăria Constanța nu face excepție în acest caz. Ordinea.ro a întrebat la Primăria Constanța dacă autoritatea publică locală va participa la acest program, iar răspunsul a venit prompt: „Deocamdată nu este emis niciun act normativ pe acest subiect.“. Ținând cont de faptul că până la startul oficial a rămas doar jumătate de lună, este greu de crezut că Primăria Constanța va emite un act prin care să fie alocată o sumă acestui program. În schimb, conducerea Primăriei Constanța s-a gândit din timp util să aloce fonduri pentru tot felul de festivaluri sau Gărzi Pretoriene la Lupoaică. Și, atunci, de ce ne tot plângem că avem prea multe rable în oraș?

Constanța ar putea lua exemplu de la alte primării, cum ar fi cea din Târgu Mureș, unde consilierii locali au aprobat încă din luna aprilie suma de 1.500.000 de lei pentru finanțarea programului respectiv.

Ghidul de finanțare al programului Rabla Local prevede ca cei ce vor casa și radia din circulație mașini mai vechi de 15 ani și poluante vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei. O condiţie pentru acordarea acestui stimulent este aceea că mașina va trebui să fie înmatriculată în țara noastră de mai mult de trei ani. Autovehiculele care vor putea fi casate prin programul Rabla Local sunt mașinile mici, microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune), autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte – destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) și autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale) de până la 3,5 tone, potrivit avocatnet.ro.

Proprietarii de autovehicule mai vechi de 15 ani şi cu normă de poluare Euro 3 sau mai mică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;

să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;

să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: