Conecteaza-te cu noi

Societate

Proiect pilot la Cetatea Capidava: ”VinSToria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin”

Published

on

Cetatea Capidava va fi în acest weekend scena de desfășurare a unui inedit eveniment cultural care se desfășoară sub deviza “Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea!“.

Proiectul pilot “VinSToria – Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin” se va desfășura în zilele de sâmbătă, 20 și duminică, 21 august și este organizat în parteneriat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Centrul Cultural Județean “Teodor T. Burada”, cu sprijinul  Consiliului Județean Constanța. Pe parcursul celor două zile accesul în cetatea Capidava este gratuit, cu respectarea normelor de protecție a siturilor istorice.

Programul evenimentului cuprinde multiple și variate activități, de la degustări de vinuri și produse locale, la vizite ghidate în cetate, prezentări de carte tematică, expoziții de artă și de hărți medievale ale Mării Negre și până la ateliere de creație și proiecție de film istoric. Evenimentul “VinSToria” se adresează publicului larg și dorește să prezinte într-o manieră inedită legătura dintre istoria Dobrogei și viticultura milenară a regiunii dintre Dunăre și Mare.

Programul zilei de sâmbătă, 20 august, este unul complex. Activitățile încep la ora 11.00, când reprezentanții instituțiilor organizatoare vor face o prezentare generală a evenimentului. Cu aceeași ocazie se va discuta despre traseul de cicloturism EuroVelo 6, și care îmbină vizitarea siturilor arheologice, monumentelor istorice și a lăcașurilor de cult din județul Constanța (Murfatlar, Medgidia, Cernavodă, Topalu, Crucea, Hârșova etc).

Advertisement

La ora 12.00, responsabilul științific al sitului arheologic, dr. Ioan Carol Opriș (Facultatea de Istorie, Universitatea București) va prezenta asistenței volumul “Capidava II”, o monografie deosebită ce prezintă detalii foarte interesante, legate de istoria acestei cetăți.

Capidava este unul dintre cele mai cunoscute situri antice dobrogene, fiind obiectul cercetărilor de specialitate încă din anul 1924. Cetate iconică a limesului (frontierei) din Dobrogea, Capidava a avut o existență lungă și zbuciumată. A fost întemeiată în primii ani ai sec. II p.Chr, în timpul împăratului Traian și a continuat să existe până în veacul al VII-lea. După numeroase atacuri ale migratorilor, cetatea a fost părăsită timp de două secole, locuirea fiind reluată în sec. IX p.Chr. (în timpul dominației bizantine). A mai funcționat timp de două veacuri, dar la jumătatea sec.XI, fortificația bizantină a fost definitiv distrusă.

Povestea cetății continuă însă și astăzi, situl devenind un mare șantier-școală în arheologia româneacă, precum și un obiectiv turistic extrem de atractiv.

Prezentarea monografiei istorice va fi urmată de o expunere făcută de un somelier reputat, în acest mod realizându-se legătura dintre istoria cetății romane și povestea viticulturii din regiune.

În intervalul 13.00 – 16.30 vor avea loc prezentări și degustări de vinuri, la aceste acțiuni participând cunoscute crame din județ. În același timp, vor avea loc și degustări de produse locale, în limita stocurilor disponibile și până la epuizarea acestora.

Advertisement

Sunt programate și work-shopuri și ateliere pentru copii, care vor putea să deseneze și să coloreze, având ca modele piese, personaje și alte artefacte istorice.

Specialistul Liviu Lungu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va fi protagonistul unei inedite “Conferințe despre vin și arheologi”, în cadrul căreia va oferi informații … inedite.

De la ora 17.00 este programat un “Atelier” de povești și legende, copiilor urmând să le fie prezentate câteva mituri ale Dobrogei, ce aduc un plus de culoare și înfrumusețează povestea acestor meleaguri pline de taine.

Tot în intervalul orar 17.00-19.00 sunt programate vizite ghidate în cetatea Capidava, tururi efectuate de către specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ziua de sâmbătă se va încheia cu o proiecție de film, în aer liber, urmând a fi difuzată pelicula de colecție “The Secret of Santa Vittoria” (Secretul din Santa Vittoria), o capodoperă cinematografică, ce face, la rândul său, legătura dintre istorie și vin. Producția datează din anul 1969, a fost regizată de Stanley Kramer și îi are în distribuție pe marii actori Anthony Quinn, Anna Magnani, Virna Lisi și Giancarlo Giannini.

Advertisement

Duminică, 21 august, vizitarea cetății Capidava va fi, de asemenea, gratuită.

Prin toate acțiunile mai sus-expuse, evenimentul de la Capidava își propune să conecteze și să prezinte publicului vizitator două dintre bogățiile permanente ale Dobrogei, vinul și istoria.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions