Connect with us

Administratie

Proiect. Târgul de la General Scărișoreanu va fi modernizat

Publicat

la

La Prefectura Constanța a avut loc, astăzi, o ședință de lucru pe tema modernizării și extinderii Târgului din localitatea General Scărișoreanu. La întâlnirea moderată de președintele CJC, Mihai Lupu, au participat prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, administratorul public al județului Constanța, Gabriel Monea, precum și reprezentanți ai RAJA SA și DSVSA Constanța. Scopul întâlnirii a fost acela de consultare în vederea derulării unui amplu proiect de modernizare a celui mai mare târg din județul Constanța, proiect dezvoltat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Având în vedere starea actuală a oborului, se impun investiții care să prevadă atât modernizarea structurilor actuale cât si extinderea acestora, spun autoritățile județene.

„Târgul din localitatea General Scărișoreanu este cel mai mare din județ și funcționează de aproximativ 20 de ani, pe o suprafață de peste 8.000 m2. Este un târg tranzitat săptămânal de 3.000 de oameni, un târg mixt, în care se comercializează produse agro-alimentare și nu numai, însă, din păcate, condițiile actuale de comercializare nu respectă normele sanitare. Consider că este necesară o separare între zonele de comercializare a produselor agro-alimentare și cele generale, precum și crearea de facilități noi și de spații de alimentație publică dotate corespunzator, practic, este necesară refacerea întregului amplasament. Împreună cu domnul prefect am vizitat târgul și cunosc foarte bine condițiile actuale de comercializare, astfel că mi-am dorit această întâlnire cu dumneavoastră pentru a vă consulta asupra acestui amplu proiect pe care îl  avem în vedere. Ne propunem ca actul administrativ să se desfășoare cu mai mare ușurință și să lucrăm îndeaproape pentru a nu avea întârzieri nejustificate” – a declarat Ana-Maria Vătămanu, președintele ADD Constanța.

În timpul dezbaterii, președintele CJC, Mihai Lupu, a precizat că acest târg nu va fi dedicat marilor carmangerii, și va fi realizat special pentru a veni în sprijinul micilor producători.

„Trebuie să gândim în perspectivă ce trebuie să realizăm și să pornim de la premisele corecte. Avem nevoie de o construcție adecvată, care să fie în conformitate cu cerințele sanitare actuale. Ideea pe care noi o îmbrățișăm este aceea de a construi această piață de la zero. În prezent, condițiile de funcționare ale târgului sunt necorespunzătoare. Am fost acolo și cunosc foarte bine situația. Scopul întâlnirii de astăzi este acela de a avea o abordare comună pe acest subiect și de a contura proiectul împreună cu toți factorii implicați. Proiectul care va fi derulat de nou înființata Asociație de Dezoltare Durabilă a Județului Constanța, coordonat de doamna Ana-Maria Vătămanu, va beneficia de tot sprijinul meu”, a precizat Mihai Lupu.

Propunerea PRO România

Amintim că, în campania electorală pentru alegerile locale, candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a propus un proiect pentru modernizarea târgului de la General Scărișoreanu.

„Trebuie să intrăm și noi odată în secolul al XXI-lea și pentru asta vă propun un proiect amplu de modernizare a acestui târg, un proiect de adaptare la un comerț civilizat, cu zone separate pentru produse diverse, produse agroalimentare și animale vii, zonă de agrement – parc, zonă de terasă cu restaurant și zone de toalete, lucruri normale în orice țară și adaptate la noile norme sanitare impuse de pandemia de COVID 19. Propun de asemenea realizarea a încă două astfel de târguri/oboare, unul la Cobadin, unde acum totul se vinde pe trotuar și un altul în zona de nord a județului, care să funcționeze tot weekendul și care se pot transforma inclusiv în Târguri de Crăciun sau Paște, devenind atracții de interes pentru toți locuitorii județului. Pentru asta candidez la Președinția Consiliului Județean Constanța, să facem bine și să facem odată lucruri normale pentru oameni.“, spunea, atunci, Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: