Conecteaza-te cu noi

Politica

Propaganda rusă, combătută cu metode putiniste? Un e-mail al Guvernului, scăpat în presă, pune România pe jar

Published

on

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă  în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor prezentate, în exclusivitate, de Profit.ro.

Guvernul pregătește un cadru legislativ menit să permită introducerea cenzurii pe rețelele de socializare și în mass-media. Informațiile legate de corupție, incompetență, furt, asociate reprezentanților autorităților statului vor fi monitorizate cu atenție, iar cei care le distribuie vor fi catalogați drept surse de dezinformare sau agenți ai propagandei rusești. Nu este nicio coincidență, dacă ați luat acest aspect în calcul, ci în timp ce românii privesc cu îngrijorare la ceea ce se petrece în Ucraina, însă acest proiect este privit deja drept unul controversat.

Astfel, o platformă informatică a cărei scop este să scaneze presa online, dar și blogurile ori rețelele sociale urmează să fie înființată de un grup de lucru guvernamental. Din această structură fac parte reprezentanți ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri. Obiectivul acestei platforme este de a identifica sursele de „fake news”, de dezinformare şi propagandă rusească, în contextul războiului din Ucraina, după cum relatează profit.ro.

Din grupul de lucru fac parte Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media.

Advertisement

Echipa de comunicare a Guvernului a solicitat departamentelor de relaţii publice din ministere, să desemneze câte un reprezentant în acest grup de lucru, Până vineri, 11 martie, vor trebui să vină cu observații asupra narativelor și cuvintelor cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

„Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera «fake news» și elemente specifice propagandei”, a explicat echipa de comunicare a Guvernului, conform sursei menționate.

Asocierea lui Iohannis cu incompetența și corupția este interzisă

O primă măsură adoptată de acest grup de lucru este de a proteja imaginea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă. Orice asociere a șefului statului, a premierului sau a guvernului cu termeni precum „corupție” sau „incompetență” va fi catalogată drept „fake news” sau „propagandă rusească”. În această categorie vor intra nu doar comentariile sau declarațiile publice, ci și articolele de investigații realizate de jurnaliști, scriu jurnaliștii de la evz.ro.

Prima combinație de cuvinte care va aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de „corupţie” ori „incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtişag”.

„Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale”, explică Profit.ro.

Conform sursei citate, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” reprezintă un narativ al dezinformării şi propagandei rusești.

Scopul

Înființarea acestei platforme de monitorizare este menită să contracareze războiul informaţional şi tentativele menite să răspândească panică nejustificat în rândul populaţiei. În condițiile în care lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, problemele legate de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare.

Advertisement

Un exemplu în acest sens este efectul produs de propagarea unor informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei. Răspândirea zvonurilor legate de o scumpire iminentă a carburanților a generat panică și aglomerație la pompele de benzină.

„Guvernul României dezaprobă şi va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public. Lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”, preciza la momentul respectiv Executivul, într-o postare pe Facebook.

În mesaj se arăta că autoritățile urmăresc aceste aspecte şi iau măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei.

Ludovic Orban: “Propunere curat putinistă”

Pe contul său de Facebook, fostul premier PNL Ludovic Orban a catalogat acest demers drept… putinist.

Iată mesajul complet:

“Sper că este o știre falsă. Că tot se referă la fake news. Cică guvernul lor (nu al nostru) lucrează cu CNA, cu DSU și cu alții la o platformă de detectare a știrilor false din media și online în contextul războiului din Ucraina. În algoritmii propuși ar urma să fie suspectată de propagandă prorusă orice știre în care președintele, premierul sau guvernul sunt considerați corupți sau incompetenți.
Dacă este adevărat, este clar că oficialii guvernamentali au luat-o razna complet. Democrația înseamnă pluripartidism și libertate de exprimare. Înseamnă putere și opoziție. O asemenea propunere ar fi curat putinistă. Nu cine critică guvernul și președintele este parte a propagandei ruse, ci comunistoizii care vor să interzică libertatea de exprimare a opoziției din societate. Exact asta face Putin în Rusia. Îi bagă în pușcarie pe opozanți, închide presa liberă, blochează platformele de social media.
Ca să nu mai zic că se induce ideea perversă că cine critică guvernul este cu rușii.
Eu voi critica la fel de sever guvernanții, indiferent ce aberații antidemocratice născocesc. Și sunt convins că nimeni nu se va duce pe fenta lor”.

Și PSD-ul lui Ciolacu spune NU: “Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp”

Un alt lider politic nemulțumit de documentul “scăpat” în media și prezentat, în exclusivitate, de jurnaliștii profit.ro este Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Advertisement

Tot în mediul online, Ciolacu transmite că formațiunea pe care o reprezintă nu va fi niciodată de acord cu o astfel de propunere. Mai mult, Ciolacu susține că fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare”.

Mesajul complet: PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către ”societatea civilă”! #Cenzura, #MinisterulAdevărului, #Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun #cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt ”geniu al Carpaților”. P.S. Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare.

Ionuț Moșteanu, președintele USR: “Nu încercați să profitați de război”

Un alt lider USR care se împotrivește unei asemenea decizii este cel al USR. Ionuț Moșteanu susține că “Guvernul trebuie să renunțe IMEDIAT la aberația propusă”. De ce? “Asta se numește cenzură.”

Iată mesajul postat de Moșteanu pe contul său de Facebook:

“Guvernul trebuie să renunțe imediat la aberația propusă, o așa zisă platformă de luptă cu dezinformarea care ne interzice să spunem „Guvernul Ciucă este incompentent și corupt”. Asta se numește cenzură. Aveți măcar puțină decență și renunțați, în perioada asta, cu un război la granița României, la orice fel de propunere periculoasă pentru democrație și la toate numirile de incompetenți prin diverse instituții. Nu încercați să profitați de război.”

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions