Connect with us

Politica

Propunere USR: arderea deșeurilor trebuie să devină infracțiune. Ministerul Mediului se opune

Publicat

la

Poluarea reprezintă una dintre temele prioritare ale USR. De aceea, parlamentarii Uniunii au venit cu soluții să rezolve problemele de mediu în localitățile poluate, cum ar fi Capitala. În acest sens, USR dorește modificarea legislației prin includerea unor reglementări:

arderea deșeurilor să devină infracțiune, nu contravenție (cum este acum);

Garda de mediu să fie susținută și să poată măsura în teren poluarea;

Monitorizare îmbunătățită și date transparente privind poluarea;

Informarea corectă a cetățenilor pentru că vrem să știm ce aer respirăm;

Cazier de mediu pentru a avea informatii clare asupra surselor poluării și încălcării legislației de mediu;

Din păcate, parlamentarii puterii nu doresc înăsprirea legislației pentru combaterea poluării. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a anunțat că a participat, astăzi, la prezentarea soluțiilor USR pentru calitatea aerului.

„Pentru că toți respirăm, dar pe unii din Guvern nu-i interesează ce respirăm. În momentul de față avem depuse patru inițiative legislative care ar rezolva o mare parte din problemele privind poluarea, arderile ilegale de deșeuri și corecta monitorizare a poluării, transparentizarea datelor și identificarea surselor de poluare. Una dintre inițiative este blocată în Camera Deputaților de UDMR. Pentru două avem avize negative de la MMAP: deși adresează parte din cele 6 infringementuri privind calitatea aerului, cele două inițiative au puncte de vedere negative de la Ministerul Mediului!

Ministerul Mediului:

REFUZĂ să accepte că avem de-a face cu poluare agresivă în București și în orașele mari, cu activități industriale ale României;

REFUZĂ să accepte că există arderi ilegale de deșeuri, deși suntem pe teren și filmăm aceste arderi;

REFUZĂ să creadă că poluarea are efecte devastatoare asupra sănătății populației, deși studiile arată că mor 29.000 de români prematur, anual, din cauza poluării;

REFUZĂ să monitorizeze și să informeze populația, deși CE ne amenință cu amenzi și suntem singura țară din UE care nu transmite date in timp real, iar acum este și împotriva unei legislații care ar aduce îndreptarea acestor situații.

Ce propunem?

Arderea deșeurilor să devină infracțiune, nu contravenție (cum este acum);

Garda de mediu să fie susținută și să poată măsura în teren poluarea;

Monitorizare îmbunătățită și date transparente privind poluarea;

Informarea corectă a cetățenilor pentru că vrem să știm ce aer respirăm;

Cazier de mediu pentru a avea informatii clare asupra surselor poluării și încălcării legislației de mediu;

Inițiativele sunt în Senat în Comisii și sunt susținute de mulți colegi și cetățeni, calitatea aerului fiind un subiect ce ține de sănătate publică și de drepturile omului! Ne îngrijorează atitudinea Ministerului Mediului, care pare că apără mai degrabă crima organizată și structurile mafiote, care ard deșeuri pe bani mulți, în detrimentul interesului cetățenilor și sănătății acestora. Îi cerem ministrului Tanczos Barna să-și reevalueze punctele de vedere și oamenii din subordine, care e clar că nu au soluții.“, a declarat Negoi.

Comments

comments

Politica

Guvernul renunță la majorările salariale pentru bugetari

Publicat

la data de

Scris de

Bugetarii nu vor mai avea salariile mărite, deoarece Guvernul retrage ordonanța prin care urma să fie majorate lefurile. Actul normativ prevedea sporuri suplimentare pentru anumite categorii, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul celor care nu primeau acest beneficiu, scrie Digi24. Potrivit sursei citate, bugetarii urmau să primească o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării. Însă, în același act normativ erau prevăzute și o serie de sporuri suplimentare pentru angajați din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene.

Comments

comments

Politica

Marian Crușoveanu, deputat PNL: “PSD-iștii au stat cu ochii pe port ca pe butelie ca să pună mâna pe el”

Publicat

la data de

Scris de

Tensiunile din jurul schimbării directorului general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța sunt departe de a se fi încheiat. Un alt lider PNL intervine și susține că, cităm, cei din conducerea PSD au stat cu ochii pe Portul Constanța ca pe butelie pentru a pune mâna pe el. După ce încheiem citatul, facem precizarea că declarația îi aparține deputatului liberal Marian Crușoveanu, membru în Comisia de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.

„În ultimele luni, a existat un interes major din partea PSD de a-l schimba pe managerul de succes al Portului Constanța, Florin Goidea. Care sunt mizele acestei schimbări, mascate cu declarații politice, fără a fi acoperite de date concrete, vom vedea în perioada următoare. Una este clară, cea referitoare la alegerile interne din PSD.”, a scris pe contul său de Facebook deputatul PNL.

De asemenea, Marian Crușoveanu spune că s-a uitat pe documentele oficiale, dar și pe rapoartele de activitate și i-au atras atenția câteva cifre. Iată-le:

  1. În anul 2021, doar prin POIM, au fost depuse 5 cereri de finanțare pentru proiecte în valoare de peste 85,22 milioane de euro. Pentru 3 dintre acestea s-au semnat deja contractele de finanțare.
  2. Portul Constanța mai are 10 proiecte aflate în stadiul de pregătire pentru POT 2021-2027, în valoare de 532,20 de milioane de euro.
  3. De asemenea, există o listă întreagă de proiecte, aflate în diferite stadii, care vizează dezvoltarea și modernizarea Portului Constanța, finanțate de Fondul European de Dezvoltare și Connecting Europe Facility (CEF).
  4. În primul semestru al anului 2022, în comparație cu semestrul întâi din 2021, traficul de mărfuri derulat prin porturile din județul Constanța a înregistrat o creștere de aproximativ 16,92% plus 5433 de mii de tone.

„Desigur că războiul din Ucraina reprezintă, în continuare, o provocare și o oportunitate pentru activitatea economică a Portului Constanța, care a devenit un punct geopolitic vital pentru exporturile cereale ucrainene, în timp ce ministrul Transporturilor tot nu reușește să deblocheze toate liniile feroviare blocate de vagoane care, de ani de zile, îngreunează activitatea portului. În timp ce Portul Constanța are șansa istorică de a fi portul cheie pe plan regional, ministrul Transporturilor, în loc să fie concentrat de această situație, are preocupări cu interese de altă natură. PSD-iștii au stat, luni de zile, cu ochii pe port ca pe butelie ca să pună mâna pe el, făcând jocuri de culise care pot periclita finanțările pentru proiectele de investiții. Dacă tot sunt interesați de județul Constanța, mă întreb când va da ministrul Transporturilor undă verde pentru anularea taxei pe podurile dunărene, lege blocată în Parlamentul României.”, a conchis Crușoveanu.

Comments

comments

Politica

Cu tezele de doctorat la vedere! Stelian Ion cere ca lucrările premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu să fie analizate de urgență

Publicat

la data de

Scris de

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion îi solicită public președintelui Iohannis să intervină în acest conflict cel puțin moral, în care sunt implicați decidenții importanți în elaborarea și promovarea legilor educației – premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sorin Cîmpeanu, care sunt acuzați că au plagiat în lucrările de doctorat.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că se bucură că „Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată”. O Românie educată cu adevărat nu se poate construi pe suspiciuni de plagiat la cel mai înalt nivel de decizie. De aceea, îi solicit președintelui să nu permită să fie adoptate aceste proiecte în forma lansată în dezbatere publică, ale căror prevederi îi albesc pe cei cu doctorate plagiate. Îi solicit, de asemenea, să se asigure că în aplicarea „proiectului său de suflet” nu intervin interese personale ale unor decidenți politici.

Tezele de doctorat ale premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu trebuie să fie publice și de urgență analizate de CNATDCU, iar rezultatele să fie comunicate public, împreună cu măsurile decise. Orice încercare de a ține ascunse aceste lucrări și de a împiedica, inclusiv prin procese în instanță, evaluarea lor de către specialiștii CNATDCU este o lovitură dură pentru credibilitatea reformei în educației și o subminare a proiectului România educată.“, a declarat Stelian Ion.

Comments

comments

Luna asta s-au urmarit: