Connect with us

Societate

Protest în Sănătate! Miercuri va fi grevă de avertisment!

Published

on

În cursul săptămânii trecute, pe data de 12 octombrie, cadrele medicale care fac parte din Federația Sanitas au intrat în grevă japoneză. Ele poartă încă de atunci banderole simbolice și solicită transformarea sistemului sanitar și a celui de asistență socială în priorități naționale. Miercuri, 19 octombrie, va continua această acțiune de protest prin organizarea unei greve de avertisment, cu încetarea activității pentru timp de două ore, între 8.00 și 10.00. Sindiucatul Sanitas a precizat că vor fi respectate prevederile legale cu privire la asigurarea urgențelor și a continuității activității cu o treime din personalul angajat. ”Vom face tot ceea ce este omenește posibil astfel încât pacientul să nu aibă de suferit.”, au precizat liderii sindicatului. Dacă nici  după această formă de protest nu se va reuși rezolvarea inechităților salariale, pe data de 31 octombrie va fi organizată o grevă generală. Potrivit Sindicatului Sanitas Constanța, se vor întreprinde toate demersurile pentru evitarea grevei generale, dar lucrul acesta depinde foarte mult de guvernanți. ”Continuăm negocierile, avem întâlniri în continuare cu reprezentații celor trei ministere implicate, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, cu parlamentarii României și sperăm să fie înțeles foarte bine mesajul nostru. Nu renunțăm la negocieri și ne dorim până în ultima clipă să evităm greva generală.”, au precizat liderii sindicatului Sanitas Constanța.

Mii de sindicaliști vor protesta

La nivelul județului Constanța sunt peste 3500 membri Sanitas, angajați în sistemul sanitar și în cel de asistență socială care vor continua acțiunile de protest. Nemulțumirile cadrelor medicale sunt legate de discriminările produse de cele două ordonanțe de urgență 20/2016 și 43/2016. Aceste ordonanțe, care ar fi trebuit să rezolve inechităţile salariale din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, au generat alte discriminări. Categorii de personal au fost excluse din grilele de salarizare: personalul tehnic administrativ, funcţionarii publici din DSP, personalul din sectorul de asistentă socială, personalul din creşe şi grădiniţe. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale asistenților cu studii superioare şi cei cu studii PL şi SSD, în contextul în care toate aceste categorii prestează aceeaşi muncă. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale angajaţilor din unităţile clinice şi cele neclinice. Pentru o categorie de salariaţi sporurile se raportează la salariul din 2016, iar pentru celelalte categorii acestea se raportează la salariul din 2009. ”Nu vom renunţa la lupta sindicală până când nu vor fi eliminate aceste inechităţi salariale prin realizarea corecţiilor imperios necesare în grilele de salarizare.”, au precizat liderii sindicali. De partea cealaltă, Ministerul Sănătăţii a ţinut să le reamintească medicilor că remuneraţia pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, plata majorată pentru aceste gărzi urmând a fi primită începând cu 15 noiembrie. “De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, gărzile fiind considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate”, transmite Ministerul.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!