Connect with us

Societate

Protest în Sănătate! Miercuri va fi grevă de avertisment!

Publicat

la

În cursul săptămânii trecute, pe data de 12 octombrie, cadrele medicale care fac parte din Federația Sanitas au intrat în grevă japoneză. Ele poartă încă de atunci banderole simbolice și solicită transformarea sistemului sanitar și a celui de asistență socială în priorități naționale. Miercuri, 19 octombrie, va continua această acțiune de protest prin organizarea unei greve de avertisment, cu încetarea activității pentru timp de două ore, între 8.00 și 10.00. Sindiucatul Sanitas a precizat că vor fi respectate prevederile legale cu privire la asigurarea urgențelor și a continuității activității cu o treime din personalul angajat. ”Vom face tot ceea ce este omenește posibil astfel încât pacientul să nu aibă de suferit.”, au precizat liderii sindicatului. Dacă nici  după această formă de protest nu se va reuși rezolvarea inechităților salariale, pe data de 31 octombrie va fi organizată o grevă generală. Potrivit Sindicatului Sanitas Constanța, se vor întreprinde toate demersurile pentru evitarea grevei generale, dar lucrul acesta depinde foarte mult de guvernanți. ”Continuăm negocierile, avem întâlniri în continuare cu reprezentații celor trei ministere implicate, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, cu parlamentarii României și sperăm să fie înțeles foarte bine mesajul nostru. Nu renunțăm la negocieri și ne dorim până în ultima clipă să evităm greva generală.”, au precizat liderii sindicatului Sanitas Constanța.

Mii de sindicaliști vor protesta

La nivelul județului Constanța sunt peste 3500 membri Sanitas, angajați în sistemul sanitar și în cel de asistență socială care vor continua acțiunile de protest. Nemulțumirile cadrelor medicale sunt legate de discriminările produse de cele două ordonanțe de urgență 20/2016 și 43/2016. Aceste ordonanțe, care ar fi trebuit să rezolve inechităţile salariale din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, au generat alte discriminări. Categorii de personal au fost excluse din grilele de salarizare: personalul tehnic administrativ, funcţionarii publici din DSP, personalul din sectorul de asistentă socială, personalul din creşe şi grădiniţe. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale asistenților cu studii superioare şi cei cu studii PL şi SSD, în contextul în care toate aceste categorii prestează aceeaşi muncă. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale angajaţilor din unităţile clinice şi cele neclinice. Pentru o categorie de salariaţi sporurile se raportează la salariul din 2016, iar pentru celelalte categorii acestea se raportează la salariul din 2009. ”Nu vom renunţa la lupta sindicală până când nu vor fi eliminate aceste inechităţi salariale prin realizarea corecţiilor imperios necesare în grilele de salarizare.”, au precizat liderii sindicali. De partea cealaltă, Ministerul Sănătăţii a ţinut să le reamintească medicilor că remuneraţia pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, plata majorată pentru aceste gărzi urmând a fi primită începând cu 15 noiembrie. “De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, gărzile fiind considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate”, transmite Ministerul.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Primăria Cernavodă face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Primăria oraşului Cernavodă organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcțiilor contractuale, de execuție, vacante, după cum urmează:

 1. Cămin pentru Persoane Vârstnice – îngrijitor;
 2. Direcția Cultură Muzeu Bibliotecă – inspector de specialitate.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • îngrijitor:
  • studii medii/generale
  • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.
 • inspector de specialitate:
  • studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă
  • vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • 1 februarie, ora 16.00 – data limită pentru depunerea dosarelor;
 • 9 februarie, ora 10.00 – proba scrisă;
 • 14 februarie, ora 10.00 -proba interviu.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.primaria-cernavoda.ro.

Datele prezentate mai sus sunt orientative. Relații suplimentare se pot obține la sediul Primăriei Oraşului Cernavodă, str. Dacia nr. 5, judeţul Constanţa, telefon 0241/487.111.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Motor de ambarcațiune căutat de autoritățile franceze, descoperit în orașul Sulina

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, un motor de ambarcațiune în valoare de 60.000 de lei, bun căutat în vederea confiscării de către autoritățile din Franța.

În cursul zilei  de azi, 18 ianuarie, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, în baza unor informații existente la nivelul structurii,  au desfăşurat o acţiune specifică  în zona de responsabilitate pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Astfel, pe raza oraşului Sulina, poliţiştii de frontieră au identificat, în posesia unui cetăţean român, un motor de barcă de 300 CP, în valoare de 60.000 lei, bun semnalat în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare de autoritățile din Franța.

Persoana în cauză a declarat faptul că nu avea cunoştinţă despre situaţia juridică a bunului în cauză şi despre faptul că este căutat de către autorităţile franceze.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de tăinuire, iar motorul de barcă, în valoare de 60.000 lei, a fost indisponibilizat de către polițiștii de frontieră până la finalizarea cercetărilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

O tânără din Cumpăna a dispărut de acasă. Ați văzut-o?

Publicat

la data de

Scris de

Polițiști din cadrul Secției 1 Rurală Constanța au fost sesizați cu privire la dispariția SORANEI – FLORINA TRĂISTARU, de 14 ani, din comuna Cumpăna, județul Constanța.

Aceasta a plecat, în mod voluntar, de la adresa de domiciliu, la data de 17 ianuarie a.c., în jurul orei 08.00, fără a reveni până în prezent.

SEMNALMENTE:

Înălţime 1,78 m, greutate 90 de kilograme, ochi căprui, păr lung șaten.

 ÎMBRĂCĂMINTE

La momentul plecării, aceasta purta un hanorac albastru, pantaloni de tip blue-jeans de culoare albastră și cizme negre.

”Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau Dispeceratul I.P.J. Constanța, tel. 0241.611.364.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: