Connect with us

Politica

PRU se întăreşte cu societatea civilă. Activistul Sorin Belu intră în politică

admin

Publicat

la

Parteneriatul cu societatea civilă a devenit deja o temă de campanie electorală, de primă importanţă. Ideea cooptării unor lideri civici în cadrul formaţiunilor politice era mai veche, însă a devenit un deziderat după mitingurile de protest generate de tragedia din Clubul Colectiv. Nici un partid important de pe scena politică din Constanţa nu a ratat această temă mai mult decât generoasă. Astfel, candidatul PSD, Decebal Făgădău, a organizat mai multe întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor nonguvernamentale, în scopul de a semnala deschiderea sa pentru un dialog constructiv cu societatea civilă. Înţelegând trendul, Vergil Chiţac, preşedintele organizaţiei municipale a PNL şi totodată candidatul acestei formaţiuni la fotoliul de primar al Municipiului Constanţa, a anunţat deja pe pagina lui de Facebook faptul că „o treime din Comitetul Local Executiv al PNL va fi formată din oameni reprezentativi veniţi din rândurile societăţii civile”. Lista civicilor care se vor implica alături de PNL rămâne deocamdată în aşteptate.

Intenţii similare au fost anunţate şi de Partidul România Unită. Însă PRU a făcut chiar astăzi un pas înainte, concretizând alianţa cu societatea civilă prin cooptarea unei voci importante din zona ONG în cadrul biroului său politic judeţean. Sorin Belu, liderul Baricadei Verzi, a devenit membru cu acte în regulă al PRU şi vicepreşedinte al acestei formaţiuni, la nivelul judeţului Constanţa.

PRU a organizat astăzi conferinţa judeţeană pentru alegerea conducerii permanente a filialei constănţene. Lucrările au fost conduse de Augustin Hagiu, prim-vicepreşedintele formaţiunii la nivel naţional. În urma alegerilor interne, preşedintele interimar Dumitru Bădrăgan a fost confirmat definitiv în funcţie. Bădrăgan este, totodată, candidatul PRU pentru funcţia de primar al Municipiului Constanţa. În afară de sprijinul societăţii civile, Bădrăgan mizează şi pe un parteneriat tripartit, pe care l-a semnat, în numele PRU, cu PNŢCD şi PND. Cele trei partide de dreapta s-au obligat să susţină un candidat comun pentru fotoliul de primar al Municipiului Constanţa, care ar urma să fie desemnat pe baza unor măsurători sociologice.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Proiectul de anulare a pensiilor speciale, retrimis la comisii? ALDE susține ideea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților urmează să dezbată astăzi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. La nivel declarativ, puterea și opoziția vor să elimine aceste pensii speciale. În forma ieșită din Comisia de Muncă, se păstrează pensiile speciale ale polițiștilor, dar se elimină cele ale magistraților, aviatorilor, personalului diplomatic, parlamentarilor, personalului din Parlament, personalului auxiliar din justiție. Pe de altă parte, un amendament introdus de deputatul PSD, Adrian Solomon, elimină și rentele viagere ale sportivilor sau sumele încasate de academicieni sau actorii ieșiți la pensie. Pentru a fi considerat adoptat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul deputaților să fie de acord cu această inițiativă – 165 de voturi. Din cauza presiunilor venite în special din zona de justiție, parlamentarii sunt dispuși să dea înapoi și să „îngroape proiectul“. Cei care au venit cu ideea retragerii proiectului sunt cei de la ALDE, care vor ca acesta să fie retrimis la comisii.

„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaților proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecințe în spațiul public (printre care protestele din justiție). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiție nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii și personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraților, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independență în exercitarea atribuțiilor și responsabilităților pe care le au. ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista o discuție serioasă cu privire la schimbarea sistemului privind pensiile speciale. Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm niște decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară și care afectează mai multe categorii profesionale. De aceea, ALDE susține ca astăzi, în Camera Deputaților, proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut și analizat împreună cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.“, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP are candidat pentru Primăria Ciocârlia

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța continuă campania pentru desemnarea candidaților la alegerile locale din acest an.

“Candidatul pentru funcția de primar al comunei Ciocârlia este Grigoriu Eusebiu Marian, acesta fiind și președintele organizației PMP Ciocârlia”, transmite Claudiu Iorga Palaz, președintele PMP Constanța, printr-un comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Întâlnire de gradul ZERO pe tema pensiilor speciale. Grefierii, față în față cu Orban

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Grefierii din România au anunțat că se vor întâlni, marți, la Palatul Victoria, cu premierul Ludovic Orban. Evident, discuțiile dintre cele două părți vor fi axate pe iminenta abrogare a legii care prevede pensiile de serviciu, dar și alte aspecte legate de salarizarea acestei categorii profesionale.

„Primul aspect pe care îl vom sublinia în faţa primului ministru este contribuţia personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete la înfăptuirea actului de justiţie, cea de-a treia putere în stat, grefierii fiind profesionişti ai dreptului care atestă publicului buna desfăşurare a procedurilor judiciare şi fără de care nu se pot desfăşura şedinţele de judecată şi anchetele penale. Vom transmite că ne dorim reconsolidarea profesiei de grefier prin elaborarea unei identităţi și independențe profesionale orientată spre viitor în care grefierii să fie avertizori de integritate, receptori calificaţi ai actului jurisdicţional, prin raportare directă la atribuţiile transferate acestora ca urmare a schimbărilor legislative din ultimii ani. Apreciem începutul de dialog din partea Guvernului României dar asta nu ne va împiedica să continuăm formele de protest câtă vreme există încă în Parlament mai multe legi care vizează abrogarea pensiei de serviciu. Însă, mai mult decât atât, principalele probleme pe care dorim să le discutăm şi cărora să le găsim soluţionare imediată sunt: inechităţile salariale generate de aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea, constând în acordarea neunitară a cuantumului sporurilor, instituirea unei plafonări asupra salariului de bază al grefierilor ca efect al modului greşit de calcul al coeficienţilor de ierarhizare şi neplata orelor suplimentare. Indiferent de vârstă sau vechime în sistem, trebuie să rămânem solidiari, conştienţi de faptul că numai împreună vom reuşi să ne obţinem drepturile ce ni se cuvin, fiecare dintre noi având pentru ce lupta. Nu suntem singuri, ne bazăm pe susţinerea Federaţiei Publisind şi a Confederaţiei Blocul Naţional Sindical, iar la întâlnirea ce va avea loc vor fi alături de noi preşedinţii celor două organizaţii sindicale, respectiv Ştefan Teoroc şi Dumitru Costin.“, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Amintim că, mâine, 28 ianuarie, Parlamentul este convocat în ședință extraordinară, pentru a supune aprobării eliminarea pensiilor speciale.

Sursa foto: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: