Conecteaza-te cu noi
spit constanta

Politica

PSD Constanța se dezice CATIFELAT de Chițac, după ce a votat concursul de bărci pentru care edilul va fi trimis în judecată

Published

on

Rasauteanu PSD si Chitac

Noul an începe la Constanța cu o continuare a ultimului scandal politic al anului trecut. Ne referim aici la ”bomba” aruncată în spațiul public de USR Constanța, chiar înainte de Revelion, anume că Vergil Chițac a ascuns, timp de 25 de zile, o adresă sosită de la DNA Constanța încă de pe 4 decembrie 2023. Prin aceasta  se solicita Consiliului Local Municipal să-și exercite opțiunea cu privire la constituirea ca parte civilă în dosarul penal în care primarul Vergil Chițac va fi trimis în judecată, alături de alți doi complici, pentru abuz în serviciu în legătură cu finanțarea unui concurs de bărci pe lacul Siutghiol.

”Acuzațiile aduse subsemnatului sunt nefondate și nu a fost creat vreun prejudiciu bugetului local. Finanțarea a fost legală și evenimentul s-a realizat cu succes.”, le-a scris Chițac aleșilor locali, pe 29 decembrie 2023. Totodată, edilul a amintit în scrisoarea sa că proiectul a fost votat de 17 consilieri locali (adică PNL plus PSD – n.r.), a avut avize pozitive de la comisiile de specialitate și viza de legalitate din partea secretarului general al UAT.

Consilierii PSD, care au votat concursul de bărci la ședința de Consiliu din 27 aprilie 2023, au transmis, astăzi, prin liderul lor, Costin Răsăuțeanu, un comunicat de presă în care reușesc performanța (1) să se dezică de Chițac, dar într-un limbaj catifelat, (2) să se dezvinovățească pentru votul proiectului, (3) să facă apel la o colaborare cu USR în vederea convocării unei ședințe extraordinare și (4) să arunce în spatele USR o vină imaginară, torpilând astfel posibilitatea unui acord real.

”Atitudinea primarului Vergil Chițac față de problema constituirii ca parte civilă a Primăriei Constanța în dosarul referitor la competiția de ambarcațiuni de viteză pe Lacul Siutghiol este cel puțin îndoielnică. Cu atât mai mult cu cât are calitatea de inculpat în acest dosar, actualul edil nu este abilitat să se pronunțe asupra existenței sau inexistenței prejudiciului, când a şi transmis consilierilor locali solicitarea DNA abia după 25 de zile de la momentul în care aceasta a ajuns în Primăria Constanța.” – se arată în comunicatul semnat de Răsăuțeanu.

Advertisement

Totodată, în comunicat se recunoaște că PSD a votat proiectul din luna aprilie 2023, însă Răsăuțeanu amintește că a formulat ”o scurtă obiecție” în privința legalității acestuia, în cadrul ședinței de Consiliu.

E drept, a obiectat, dar la vrăjeală, întrucât PSD-iștii au votat proiectul. Mai jos puteți vedea secvența din ședința Consiliului Local:

Urmează un apel la consilierii USR de a sprijini PSD-ul la convocarea unei ședințe extraordinare, având ca obiect constituirea municipalității ca parte civilă în dosarul penal. Îndată după apel, același Răsăuțeanu torpilează orice posibilitate reală de materializare, aruncând vina asupra acestui partid pentru participarea la guvernarea locală, pentru faptul că a avut viceprimar, cu salariu, mașină de serviciu și alte avantaje (în realitate fără mașină, fără alte avantaje, iar în ultima perioadă și fără atribuțiile care i-au fost retrase în mod discreționar – n.r.). Mai departe, Răsăuțeanu insinuează, conspirativ, că abținerea USR de la votul din aprilie ar fi fost un joc pentru ca acest partid să se mențină la putere.

În logica asta turtită, am putea crede că PSD a votat proiectul lui Chițac pentru a se menține în opoziție.

În opinia noastră, comunicatul de la PSD este o tentativă de inducere în eroare a opiniei publice. O disociere reală a PSD-ului de Vergil Chițac nu poate avea loc în contextul în care Ion Dumitrache, liderul PSD Constanța și șeful lui Răsăuțeanu, a primit votul să cumpere o halcă de plajă în Mamaia și mai râvnește și la alte bunuri. Pe de altă parte, ne apare conjuncturală dorința PSD de a vota pentru constituirea municipalității ca parte civilă în dosarul penal al bărcilor. Reamintim că senatorul Felix Stroe, liderul de județ al PSD-iștilor, pe vremea când era fix ca Răsăuțeanu, adică un simplu consilier local, fost viceprimar și el, a votat cu tot PSD-ul ca municipalitatea să nu se constituie parte civilă în dosarul penal al retrocedărilor lui Radu Mazăre. Și s-au pierdut 114 milioane de euro, la valoarea calculată în 2005.

Advertisement

Trebuie să mai spunem că USR Constanța nu a comentat ideile lui Răsăuțeanu. În schimb, formațiunea a transmis un comunicat în care a arătat că a inițiat un proiect de hotărâre având ca obiect constituirea municipalității ca parte civilă în dosarul lui Chițac (mai multe detalii AICI).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions