Conecteaza-te cu noi

Politica

PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare

Published

on

Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța electorală, cu liste comune, pentru alegerile europarlamentare.

Conducerea PSD a votat în unanimitate deciziile.

Conducerea PNL a aprobat deciziile  cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă (Cîțu, Bolojan, Birta, Sighiartău, Ioan Turc), două abţineri (Buican și Nica).

Ce s-a stabilit:

– Alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale pe 9 iunie;

– Liste comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare;

Nicolae Ciucă: „Sacrificiu de orgoliu”

„Suntem în faţa dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliţiei referitor la modul în care se vor desfăşura alegerile auroparlamentare şi locale, anume decizia coaliţiei de a comasa cele două rânduri de alegeri. Ciucă Decizia coaliţiei de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finala care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea deciziei politice, responsabilitate politică. Românii îşi doresc stabilitate, îşi doresc linişte, îşi doresc să îşi vadă de viaţa de zi cu zi şi cred că în astfel de momente partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu în ceea ce înseamnă stabilitatea ţării. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat din 2021 când această coaliţie şi-a asumat guvernarea, reuşind să treacă România prin crize suprapuse şi să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare, aşa cum ni l-am asumat”, a mai spus liderul PNL.

El a mai explicat că „PNL a mandatat executivul partiduolui să discute în coaliţie şi să agreeze această formulă de comasar ea alegerile europarlamentare şi locale, cu listă comună pentru europarlamentare şi cu listă proprie la alegerile locale”.

„Nu ne putem permite să fragilizăm tot ceea ce înseamnă stabilitate”, a mai precizat liderul PNL.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, printre altele următoarele:

“PSD și PNL au votat comasarea alegerilor și listele comune la europarlamentare. Ciolacu: Am dovedit noi si colegii din PNL că putem lua decizii în momente dificile. “Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. Ne-am asumat o decizie politică. Să facem mai puține calcule electorale. Am dovedit și noi și PNL că putem să luăm decizii în momente dificile. Vorbim de dezvoltarea României. Alegerile locale reprezintă interesul cel mai mare pentru că-și alege gospodarul. Nu este împotriva democrației, este un vort în plus pentru democrație. Am decis azi să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Numai cele couă mari partide pot face față unui val extremist. Este vorba de stabilitatea României, de coerență, de asdumare si de drumul României în viitor. Acum avem două obiective la fel de importante, de a intra cu drepturi depline în Schengen și în 2026 în OECD. Nu văd nimic nedemocrativc să-ți asumi. Putem vorbi că pentru prima oară avem un deficit egal cu investițiile. România este în diurecția corectă. Trebuie și o voință și o asumare politică. Eu am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea. De aceea am hotărât în afară de alianță și comasare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidentiasle, 1 15, 8 22 sau spre sfaârșitul lunii septembrie. Atunci încep școlile, deci probabil că cel mai bine ar fi varianta 8-22 septembrie.. Data de 8 decembrie perntru alegerile generale. Nu văd nimic neobișnuit ca predarea să se facă într-un mod normal între fostul și viitorul președinte. Așa cum am făcut și la rotativă, cu 2-3 luni înainte”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul conferinței de presă organizată la scurt timp după terminarea ședințelor Birourilor de conducere.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions