Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

PSD și PNL și-au dat mâna la Năvodari, să apere o taxă de două milioane de euro impusă prin faptă penală constatată definitiv

Published

on

Din multe puncte de vedere, Năvodariul este un loc unic sub soare. Ultimii doi primari care au condus orașul înaintea lui Chelaru au ajuns, la un moment dat, pârnăiași la Poarta Albă. Atât au putut năvodărenii să-și pună în frunte, doi penali de cea mai joasă speță. Destinul primarului actual încă se joacă, pentru că și el se joacă de-a șeful unui fel de stat în stat.

Ceea ce s-a întâmplat la ultima ședință a Consiliului Local Năvodari, de la sfârșitul anului trecut, întărește impresia de mai sus. Printre problemele punctuale aduse în discuția aleșilor locali s-a aflat și una de-a dreptul spinoasă, născută în anul 2012. Ne referim aici la inițiativa prin care lăcătușii mecanici, sudorii și maiștrii care dintotdeauna au fost la puterea în Consiliul Local Năvodari au ridicat din degete, ca-n vremea lui Stalin și Gheorghiu-Dej, să-și însușească Primăria niște terenuri pe malul lacului Siutghiol. Evident că legile organice și Constituția țării interzic astfel de practici samavolnice. Însă în aceeași perioadă, consilierii votaseră să se înstăpânească și peste clădirile și terenurile Taberei de Copii. Așa, cu japca! Ce dacă aveau proprietar?

Și dacă rețeta a funcționat la Tabăra de Copii, au aplicat-o și la terenurile de pe malul lacului Siutghiol. Desigur, și acestea aveau un proprietar, în speță statul român. Fără teamă și fără rușine, gașca a furat, așadar, de la stat. O parte din acest teren însușit ilegal de Primărie, în speță 4.646 de metri pătrați, fusese consolidat în anul 2007 de firma Somaco Construct SRL, care deține în vecinătate complexul turistic Verona. Vorbim aici de o platformă din piatră și nisip, perfect plană, realizată la nivelul solului, prin care societatea menționată, pe banii ei, cu acordul de principiu al Apelor Române, a consolidat malul lacului care se surpase, urmărind să-și apere investiția turistică în fața acțiunii distructive a apei și să înfrumusețeze un loc lăsat de izbeliște.

Pentru nisipul din fața vilelor și pentru piatra de sub nisip, inclusă în subsolul terenului, societatea turistică a fost scoasă datoare cu 2 milioane de euro

Devenind prin fraudă proprietara terenului consolidat, Primăria a inventat o taxă fiscală retroactivă, calculată pentru anii în care nu a avut terenul în proprietate. În acest fel, Somaco Construct SRL a fost scoasă datoare cu suma halucinantă de 2 milioane de euro. La fel de halucinant, Primăria – condusă atunci de Nicolae Matei – a pretins în fals că piatra și nisipul din subsolul terenului ar fi de fapt depozite (adică grămezi) de materiale de construcții pe teren.

Somaco Construct SRL a contestat taxa aberantă. Însă în anul 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție, bazându-se pe ideea că o autoritate publică este o autoritate și nu o gașcă de hoți, bazându-se de asemenea pe un raport de expertiză întocmit de Vasile Moldovanu, care a fost plătit de Primărie, iar în momentul de față este consilier județean PSD, a menținut în ființă taxa fiscală. De atunci, an de an, Primăria a emis somații și a calculat penalități care au adus valoarea datoriei la 5 milioane de euro. Mai mult, Chelaru a încercat să vândă proprietățile imobiliare ale firmei, nu doar Complexul Verona, ci toate clădirile și terenuri Somaco Construct din România.

Advertisement

Deși a întreprins acte de executare fiscală, fiind obligată prin lege să se limiteze la acestea, Primăria a angajat și un executor judecătoresc, care la rândul său a acceptat misiunea, deși tot prin lege nu avea dreptul să execute creanțe bugetare. L-am numit aici pe executorul Vasile Deacu, deloc întâmplător tocmai cel care a ajutat gașca penală de la Năvodari să pună mâna, vremelnic, pe patrimoniul Taberei de Copii. Până acum, Deacu a scăpat de brațul lung al legii, nefiind trimis în judecată alături de Matei, în dosarul Taberei de Copii.

Somaco Construct SRL a formulat mai multe plângeri penale și a semnalat abuzurile comise în dauna sa către toate instituțiile din România și, atenție, către Comisia Europeană. Deși procurorii constănțeni au tergiversat cazul cât au putut, au dat clasări care au fost anulate de instanțe, apoi alte clasări, anulate la rândul lor de instanțe, din 2017 s-a intrat pe un făgaș ireversibil. Comisia de Abuzuri a Senatului României, Curtea de Conturi a României, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Finanțelor, Direcția Generală Antifraudă Fiscală și Ministerul Administrației și Internelor au făcut investigații conform competențelor specifice. Toate aceste instituții ale statului român au constatat haiducia comisă de Primăria Năvodari.

În aceste condiții, Parchetul Curții de Apel Constanța a constat la rândul său că taxa fiscală impusă firmei Somaco Construct SRL are la bază infracțiunea de fals intelectual. Fostul primar Matei, directoarea Mitran și ceilalți funcționari care au săvârșit sau au participat la săvârșirea faptelor penale nu au fost trimiși în judecată, întrucât răspunderea penală s-a prescris între timp. Însă rechizitoriul prin care s-a constat săvârșirea faptelor penale a fost confirmat de procurorul general al Curții de Apel și de instanța de control judiciar. Așadar, vorbim de o constatare definitivă, intrată în puterea lucrului judecat.

Mai mult, Parchetul a sesizat instanța de judecată cu desființarea deciziei de impunere fiscală, în vederea restabilirii situației anterioare săvârșirii infracțiunii de fals intelectual, iar această acțiune a fost admisă pe fond. La momentul de față, se află pe rol ultima zvâcnire a găștii penale de la Năvodari, care a depus o contestație. Însă, ghinion, prin recurs în interesul legii, ICCJ a stabilit că în această procedură nu mai pot fi examinate aspectele referitoare la fapta penală, acestea fiind deja învestite cu autoritate de lucru judecat.

În timpul ședinței, Chelaru a butonat stereotipic telefonul, în locul său discuțiile fiind conduse de un sudor de la PNL.

Pe 20 decembrie 2018, a avut loc ultima ședință ordinară a Consiliului Local Năvodari. După cum spuneam, problema taxei fiscale s-a aflat în discuția aleșilor locali, care au primit comunicări de la Comisia de Abuzuri a Senatului cu privire la chestiunile prezentate mai sus. În plus, firma Somaco Construct SRL, care în toți acești ani nu a mai putut participa la licitații publice, a notificat la rândul ei Consiliul Local să facă aplicarea articolului 49 din Codul de Procedură Fiscală, în sensul de a constata, pe cale administrativă, nulitatea absolută a deciziei de impunere fiscală din 2012 pentru vicii grave, considerând că faptele penale intrate în puterea lucrului judecat sunt astfel de vicii grave. După o prezentare seacă, în care a menționat doar notificarea primită de la SC Somaco Construct SRL, dar nu și adresa Comisiei de Abuzuri a Senatului, primarul Chealru a dat cuvântul juriștilor societății și avocatei Primăriei, spălându-se pe mâini. Desigur, acest spălat pe mâini este o figură de stil; în realitate Chelaru și-a tras o expresie plictisită și agasată pe chip, după care și-a omorât timpul butonând, cu stereotipia specifică, telefonul mobil. Până la urmă, discuția nu a avut nicio finalitate, fiind suspendată în coadă de pește pe motiv că aleșii locali așteptau să fie colindați și nu aveau timpul, cheful, iar mulți din ei nici pregătirea elementară să înțeleagă aspectele puse în discuție.

În clipul atașat, publicat pe Youtube de ziarul Constanța 100%, puteți vedea dezbaterea acestui subiect în cadrul ședinței de Consiliu. Personajul de vârsta a treia, cu atitudine flegmatică și rol evident de a bloca și bagateliza discuția, este consilierul local Ștefan Gălbău. Un consilier liberal. În timp ce partidul său, la nivel național și județean dă de pământ cu PSD-ul, liberalul de la Năvodari se bate… pe burtă cu PSD-ul, executând ridicări de mingi la fileu pentru Chelaru și ai lui, ca să mențină în ființă o taxă fiscală rezultată dintr-o infracțiune confirmată definitiv. Dacă dați o căutare pe Google după Ștefan Gălbău, nu veți găsi asociat cu numele său vreun clasic al liberalismului. I-o fi citit, nu i-o fi citit? Nu se știe. Însă veți găsi că acest flegmatic a fost la viața lui sudor și viceprimar al unui fost primar penal al orașului Năvodari.

Advertisement

Pe când suda relația profesională cu acesta din urmă, prin 2006, așa cum spune presa națională, SPP-ul i-a făcut o vizită la Primărie, descoperind în biroul său telefonul furat al soției unui demnitar. Soția demnitarului nu a depus plângere penală, iar Gălbău a scăpat de dat explicații și de produs dovezi despre cum a ajuns telefonul furat în posesia sa. Ca să nu fim greșit înțeleși, departe de noi să insinuăm că fostul sudor ajuns politician, ba încă și liberal, s-ar fi pretat să fure telefoane. Dar faptul că a ajuns acum să țină cu hoții este o problemă… nu atât a lui, cât a PNL-ului. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions