Conecteaza-te cu noi

Administratie

Psst, Primăria Constanța vrea să reducă zgomotul din oraș. Un nou regulament la orizont

Published

on

Primăria Municipiului Constanța lansează în dezbatere publică un plan de acțiune în privința zgomotului ambiant. Potrivit unui comunicat de presă, Primăria invită persoanele interesate să propună măsuri și acțiuni pentru reducerea zgomotului din oraș. Acestea pot fi înaintate administrației locale, în perioada 22 aprilie – 6 mai 2021.

Preocuparea legată de zgomot provine dintr-o Directivă Europeană transpusă în legislația națională prin Legea 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant. Legea obligă autoritățile locale să întocmească hărți strategice de zgomot și planuri de acțiune pentru gestionarea zgomotului existent și reducerea acestuia. Prin lege, hărțile trebuie întocmite până pe 30 iunie 2022. Mai departe, planurile de acțiune pentru reducerea zgomotului trebuie întocmite până pe 18 iulie 2023. După adoptare, aceste planuri pot fi utilizate de Primărie pentru a impune diferite restricții populației, în scopul liniștii, sau pentru a modifica regulile din urbanism, în scopul prevenirii riscului de apariție a unor zone zgomotoase.

Deși mai este ceva timp până în 2023, Primăria a luat problema în primire ca pe o mare prioritate. O explicație posibilă ar fi aceea că actuala administrație este obsedată să reglementeze în mod excesiv diverse aspecte ale vieții civile din oraș: cum să parchezi, dar mai ales cât, în centrul orașului; cum să faci curățenie în fața blocului; cum să întinzi rufele la uscat; până la ce oră ai voie la discotecă; să nu-ți treacă prin cap să cumperi salam din stațiunea Mamaia etc., etc.

Reglementarea excesivă este o caracteristică a ideologiilor de stânga, în vreme ce formațiunile politice de dreapta militează pentru dereglementare. Formal, Chițac este un politician de dreapta, membru al Partidului Național Liberal. Însă în tinerețe, actualul primar liberal a fost membru al Partidului Comunist Român, aplaudând alături de colegii săi regimul dictatorial de tristă amintire. Cel mai probabil, tendința sa de a reglementa excesiv viața civilă este o reminiscență a educației sale i-liberale, dar și a vieții cazone de fost militar până la pensionare.

Advertisement

Cel mai controversat regulament elaborat de administrația Chițac este cel referitor la parcări. La sfârșitul lunii februarie a.c., acesta a stârnit o stare de revoltă în rândul societății civile. Regulamentul a fost strecurat, ca-n vremea lui Mazăre, pe o ordine de zi suplimentară a ședinței de Consiliu Local din 26 februarie 2021. Din acest motiv, publicul a aflat abia cu două zile înaintea ședinței că primarul urmărea taxarea exagerată a celor care parchează în centrul orașului și limitarea timpului de parcare la maxim 3 ore. Tot atunci s-a aflat că planul lui Chițac este acela de a încasa taxe de parcare de la oricine deține o mașină și staționează oriunde în acest oraș. Forma extremă a acestei filozofii este aceea că, pe viitor, oricine utilizează un loc public, de pildă pentru a păși pe stradă, ar putea fi taxat de autoritatea locală.

În urma presiunii publice, regulamentul aberant a fost scos de pe ordinea de zi. Ulterior, mai multe aspecte ale regulamentului au fost modificate, documentul fiind inclus acum pe ordinea de zi a ședinței ordinare de luna aceasta. Trebuie să mai spunem că, în toiul scandalului, unul din consilierii primarului a explicat că regulamentul ar fi oportun, deoarece prea mulți se flenduresc degeaba prin oraș. De asemenea, un alt colaborator al primarului mai avea puțin și-i înjura pe constănțeni că nu vor să plătească nici măcar un leu pe zi pentru parcare. Același colaborator i-a numit nesimțiți pe agenții economici care nu au fost de acord să sponsorizeze Primăria în problema luminițelor de Crăciun. La rândul său, Vergil Chițac a dat asigurări că regulamentul ar viza decongestionarea zonei centrale a orașului, scopul său nefiind – așa cum s-a spus – să jecmănească populația de câteva milioane bune de euro pe an.

Alte regulamente concepute de Primărie vizează activitatea de taximetrie (prin care se elimină în jur de 600 de taximetre din oraș, iar șoferii sunt obligați să poarte cămașă și sacou), publicitatea stradală, activitățile de gospodărire și înfrumusețare a orașului (prin care privații sunt obligați să curețe locurile publice, iar gospodinele sunt amendate dacă își întind rufele la uscat peste balcon),  comerțul în stațiunea Mamaia (care își propune să interzică vânzarea de salam în stațiune și să limiteze programul de funcționare al discotecilor). După cum spuneam, vorbim de o veritabilă obsesie a administrației Chițac de a institui reguli de conduită și amenzi pentru cei care nu se conformează.

De mâine începe consultarea publică pentru o nouă operă de acest tip – regulamentul de liniște.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions