Connect with us

Actual

Putem scăpa de drumuri aglomerate! Transportul TIR-urilor pe calea ferată va fi subvenţionat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Dorin Corcheş, a declarat vineri, la Oradea, că operatorii de transport feroviar vor putea depune cereri de finanţare la AFM în luna aprilie, statul plătind pentru aceştia 60% din factura de transport pe calea ferată a tirurilor, prin programul RO-LA privind reducerea poluării, a noxelor şi a emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă. Potrivit Agerpres, ministrul a precizat;  „Am luat decizia ca să finanţăm 60% din factura fără TVA a operatorului de transport marfă feroviară. Astfel încât să existe atractivitatea pentru transportatorii din România să mute TIR-urile de pe şosele pe calea ferată. Anul acesta sunt 25 de milioane de lei pentru prima sesiune, pe care sperăm să o demarăm în luna aprilie, cea de a doua urmând la începutul ultimului trimestru din acest an. În aprilie vom lansa, în dezbatere publică, caietul de sarcini privind schema de finanţare. Conform legislaţiei, zece zile va sta în dezbatere, după care se începe sesiunea de depunere a solicitărilor”, a spus, într-o conferinţă de presă organizată la sediul ALDE Bihor, Dorin Corcheş, vicepreşedinte al respectivei formaţiuni politice. El a menţionat faptul că România avea aprobată de Comisia Europeană o schemă de ajutor de stat privind transportul de tip RO-LA, pe o perioadă de cinci ani, ce urma să se încheie la finele lui decembrie 2017, dar nu s-a demarat nicio sesiune de finanţare pe această schemă. “Nu ştiu din ce motive, însă după discuţii cu colegii din AFM şi cei din Ministerul Mediului am demarat procedura de prelungire a acestei scheme de ajutor de stat. Nu a fost foarte uşor să explicăm Comisiei Europene de ce ne dorim încă cinci ani aprobarea acestei scheme în condiţiile în care nu s-a finanţat deloc. Dar am explicat că din punctul nostru de vedere România are mare nevoie. Am primit în decembrie acceptul Comisiei Europene, astfel încât am reuşit să prelungim cu alţi cinci ani acest program”, a afirmat Corcheş. Potrivit acestuia, în România sunt în jur de 20 de agenţi economici care efectuează transport de marfă pe calea ferată. “Dorim cât mai mulţi agenţi economici să aplice pe acest program, să aibă încredere că acest program va funcţiona, aşa cum funcţionează şi în alte state. Procedurile vor fi mult mai simple”, a spus Dorin Corcheş.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Dobrogea, sub cod galben de vânt

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți,  județul Constanța s-a aflat sub cod galben de polei. Între timp, temperatura aerului a crescut așa că nu mai poate fi vorba de îngheț. La această oră, la Constanța sunt 9 grade Celsius dar de cod galben tot nu am scăpat.

Acesta a fost emis la ora 21.00 și va fi valabil cel puțin până mâine la ora 3.00.

De această dată, este pentru vânt puternic, care va sufla cu viteze de 55-65 km/h.  Sunt afectate atât județul Constanța, cât și Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trei constănțeni au fost răniți grav pe Autostrada A1! Sunt internați în spitalul din Pitești

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 14 decembrie, pe Autostrada A1, București – Pitești a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate două mașini, dintre care una cu numere de Constanța.

Potrivit ziarului Argeșul.ro, la km 118, pe sensul de mers Pitești – București, două autoturisme s-au tamponat frontal. La fața locului s-au deplasat o autospecială de descarcerare și două echipaje SMURD.

În urma acestui accident, au fost rănite șase persoane, trei dintre ele pasagere în autoturismul Volkswagen Jetta cu numere de Constanța, condus de către Cosmin Bârzan, președinte al Centrului pentru Resurse Civice din Constanța.

Pe pagina sa de facebook, el a postat următoarele rânduri:

”Viața ca un carusel. Când e lumea mai Draga, se trezește un zmeu să meargă pe autostradă pe contrasens!
Oare unde a luat permisul de conducere?
Noroc cu armata de îngeri păzitori”

Timp de o oră, traficul rutier pe autostradă a fost blocat.

Potrivit ziarului Argeșul.ro, din verificări a rezultat că șoferul autoturismului Volkswagen Passat dorea să se îndrepte către Bucureşti și  a greşit ieşirea de la magazinul Vivo. Așa că, a întors ca să intre pe breteaua care ducea în direcţia dorită. În acel moment s-a tamponat extrem de violent de mașina condusă de Cosmin Bârzan, care conducea regulamentar.

Toate cele șase victime ale accidentului au fost transportate la spitalul din Pitești.

Am stat de vorbă cu Cosmin Bârzan pentru a vedea se simte și cum a avut loc acest accident.

Iată ce a declarat pentru ziarul Ordinea.ro:

”La un moment dat m-am simțit uluit că se poate întâmpla așa ceva în România anului 2018… un șofer care să circule pe autostradă pe contrasens!!! Am preferat să mă concentrez asupra stării colegilor mei (Roxana Dănulescu și Andrei Șeitan).  Estimez că impactul s-a produs la 80-90 km/h. Nu știu sigur, deoarece eram în frânare bruscă de la 110 km/h.”

Cosmin Bârzan are o tasare de vertebră L3 și a precizat că luni va încerca să determine un transfer de la spitalul din Pitești către cel din Constanța. Însă acest lucru depinde în mare măsură de starea de sănătate a Roxanei Dănulescu, care are o tasare de vertebră L2  și o fractură de antebraț drept. Și, evident depinde și de … condițiile meteorologice.

Foto: Arhiva Cosmin Bârzan

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un șofer foarte beat din Constanța a produs un accident rutier

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe DN3, între Ciorcârlia și Constanța a avut loc un accident rutier între două autoturisme, în urma căruia un bărbat a fost rănit.

Potrivit IPJ Constanța, la ora 13:22, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, a condus un autoturism, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice (0,86 mg/l alcool în aerul pur expirat), pe DN 3, dinspre Ciocarlia către Constanta.

Într-o curbă la dreapta a pierdut controlul direcției și a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani. A rezultat vătămarea corporală ușoară a bărbatului din cel de-al doilea autoturism.

Primul conducător auto este din Constanța și era singur în autoturism, iar cel de-al doilea șofer este din localitatea Deleni.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: