Connect with us

Societate

Raed Arafat: “Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Secretarul de stat, șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis duminică un mesaj prin intermediul căruia pare să îi pregătească pe români pentru următoarea etapă în evoluția coronavirusului în România: să nu mai iasă din casă fără să își acopere gura și nasul la ieșirea din casă, indiferent dacă există sau nu există vreun simptom de coronavirus. De asemenea, Arafat spune că cine nu găsește mască la farmacie poată să-și acopere gura și nasul cu „orice altă formă de material”. Cine își improvizează acasă o mască „nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati”, a indicat Arafat.

Iată mesajul integral postat de medicul Arafat pe contul său de Facebook:

Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii… puteti improviza!

Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

Nu uitati ca numain impreuna putem invinge acest virus!”.

Mesajul lui Arafat vine în contextul în care deja în Iași, Maramureș și Galați s-a impus cetățenilor obligativitatea acoperirii gurii și nasului când ies din casă.

Comments

comments

Societate

Zero Gravity Dimension, un proiect cultural de succes sub cupola Planetariului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Epidemia de coronavirus nu poate opri arta. Proiectele culturale continuă cu succes, respectând toate restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

Așa se întâmplă și cu Zero Gravity Dimension, organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu. Proiectul a debutat pe 7 septembrie și presupune organizarea a zece reprezentații ale spectacolului de teatru pentru tineret „Zero Gravity Dimension”. Reprezentațiile se difuzează online și mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook „Zero Gravity Dimension”, în zilele de 17, 21 și 22 septembrie 2020, începând cu ora 20:00.

„Am avut, la fiecare reprezentație online, sute de spectatori, cu mult mai mulți decât am fi putut avea dacă am fi susținut reprezentațiile cu public, în Planetariu, așa cum era conceput inițial proiectul. Audiențele record înseamnă că oamenii au nevoie în continuare de teatru, de artă, în general, și ne bucurăm că le putem oferi ce-și doresc, chiar și în aceste condiții dificile din vremuri de pandemie. Pe de altă parte, ne-au lipsit energia, căldura și emoția pe care ni le-ar fi transmis spectatorii, dacă reprezentațiile ar fi putut fi susținute cu public în sală, mai ales în condițiile speciale oferite de incinta de la Planetariu.”, a spus Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.

Spectacolul „Zero Gravity Dimension” spune povestea a patru elevi eminenți care câștigă un concurs internațional de robotică și primesc drept premiu o vizită la N.A.S.A. Însoțiți de doi profesori și de robotul cu care au câștigat concursul, cei patru vizitează un centru de lansare a rachetelor și, dintr-o eroare de programare, pornesc în cosmos la bordul unei capsule spațiale.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică: „Artele spectacolului – Teatru”. Buget total: 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Parteneri: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța, Asociația Elevilor din Constanța și compania de transport auto Business Class Tour.

Regia: Iulian Enache

Scenariul: Cristiana Bojthe Keresztes

Muzica: Adrian Mihai

Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu

Casting: Lui’s Events

Distribuția: Andu Axente, Alexandru Medveghi, Anais Agi-Ali, Beatrice Georgiana Marciuc, Gabriel Roșu, Andrei Calu

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Reparații curente la locurile de joacă din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pe lângă lucrările de modernizare a locurilor de joacă, ce se derulează în această perioadă, Primăria Municipiului Constanța intervine cu reparații curente la spațiile care au necesitat astfel de lucrări.

Mai exact, vorbim despre locurile de joacă ce au fost reabilitate anul trecut și care au fost vandalizate ori care s-au deteriorat. De asemenea, echipele au intervenit pentru reparații curente și la spațiile de joacă ce nu au intrat încă în reabilitare capitală, pentru a menține echipamentele existente în condiții optime până când acestea vor fi cuprinse în programul de modernizare al municipalității.

În ultima săptămână, au avut loc lucrări de reparații, vopsitorie, completare și/sau înlocuire elemente de joacă la spațiile de joacă de pe str. Pescarilor, bl FZ15-FZ17, de pe aleea Heracleea, la intersecția cu str. Făt Frumos, bd. Tomis bl TAV5A, str. Constantin Brâncuși bloc 8/10, str. Baba Novac, din Parcul Casa de Cultură, Parcul Doraly și Parcul Poarta 6, str. Arcului, la intersecția cu str. Liliacului, din zonele de agrement CET și de pe str. Brizei, de pe str. Hatman Arbore, la intersecția cu str. Bujorului, de pe aleea Lupeni și de pe str. B.P. Hașdeu bloc L7-L8.

De asemenea, la spațiile de joacă la care s-au efectuat reparații curente și care nu au intrat în reabilitare astăzi și mâine va fi completat și nisipul.

Rugăm constănțenii să păstreze curățenia în locurile de joacă și să nu le distrugă. Totodată, facem apel la constănțeni să nu lase copiii în spațiile care sunt în reamenajare pentru că se pot accidenta. (comunicat de presă Primăria Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vezi ce servicii online pot fi accesate pe site-ul SPIT Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța readuce în atenția contribuabililor serviciile online ce pot fi accesate pe site-ul www.spit-ct.ro, dezvoltate în scopul eficientizării procesului de soluționare a cerințelor cetățenilor și evitării deplasării la ghișeele instituției în contextul epidemiei cu noul coronavirus COVID-19:

„Plata impozite”

cu autentificare

plata online, vizualizarea patrimoniului, istoricul plăţilor efectuate
Plata amenzi/alte taxe”

fără autentificare

plata online a amenzilor sau a taxelor: amenzi circulație, amenzi contravenționale, taxă judiciară de timbru, taxă urgență, taxa tramă transport marfă, etc.
Certificat fiscal”

cu autentificare

obţinerea certificatelor de atestare fiscală pentru orice scop (înstrăinare bunuri, licitații, intabulare, etc.)
Înscriere în audiență”

fără autentificare

înscrierea în audiență la conducerea instituției sau la unul dintre șefii de compartimente
Află unde este cererea ta”      fără autentificare verificarea stadiului documentelor înregistrate
Verifică document emis”   fără/cu autentificare verificarea autenticității certificatelor de atestare fiscală emise, a fișelor de înmatriculare, a autorizațiilor de tramă stradală eliberate
Declaraţii online”

cu/fără autentificare

depunerea online a declaraţiilor fiscale și atașarea documentelor justificative
eTax Mobile”

cu autentificare

vizualizarea online a patrimoniului și a situației fiscal

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: