Connect with us

Actual

RAJA poate fi scoasă din Medgidia, doar cu despăgubiri de 25 de milioane de euro

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Prezent la Medgidia pentru a inaugura investiţiile realizate cu bani europeni pentru retehnologizarea staţiei de epurare din această localitate, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a aruncat săgeţi spre Valentin Vrabie, fostul primar al comunei Peştera, actualmente candidat independent pentru postul de primar al Medgidiei, devenit celebru după ce a impus un tarif de un leu pe metrul cub de apă livrată în localitatea pe care a condus-o. Formal, directorul RAJA a prezentat obligaţiile referitoare la apă, canalizare şi epurare care revin fiecărei localităţi, luând ca exemplu de referinţă, eufemistic, Vulturu – comuna cea mai mică din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, şi Vulturu are obligaţii impuse de Uniunea Europeană, faţă de care trebuie să se conformeze, în caz contrar statul român urmând să fie obligat la plata unei sume forfetare de minim 1.809.000 de euro şi penalităţi pe zile de întârziere ce pot varia între 2.165 şi 130.000 de euro pe zi… până la remedierea situaţiei. Obligaţiile se referă în primul rând la gestionarea sistemului de apă şi canalizare de operatori acreditaţi, precum şi la epurarea apelor uzate conform tehnologiilor aprobate de UE. Stroe a punctat că aceste servicii nu pot fi prestate nemijlocit de primării, în primul rând pentru nu este legal, iar în al doilea rând pentru că structura de preţ nu poate fi controlată, atunci când cheltuielile sunt la grămadă cu altele, de altă natură. Ca să exempifice situaţia, directorul RAJA a citat dintr-un raport al ANRSC, care ar fi constatat că într-o comună din judeţul Constanţa (evident, Peştera… dar Felix Stroe dorea să rămână la nivel de exemplu general, sub eufemismul Vulturu), primăria care a prestat serviciul de alimentare cu apă nu a inclus în tariful (de un leu/m3) impus consumatorilor cheltuielile de funcţionare a pompelor, cheltuielile de mentenanţă, cheltuielile cu majorarea salariului minim pe economie, indicele de inflaţie… Ori, aşa, a rezultat un tarif care nu reflectă costurile reale şi care, tocmai din această cauză, este nul de drept, potrivit Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.

Rezilierea este permisă, dar costă incredibil de mult

Pe parcursul conferinţei, a devenit şi mai evident că Stroe se referea la Valentin Vrabie şi la Comuna Peştera, atunci când a abordat chestiunea rezilierii contractului de delegare a gestiunii cu operatorul RAJA, vânturată în campania electorală de anul acesta, de politicieni care promit un tarif de un leu pe metrul cub de apă. Stroe a lămurit că procedura de reziliere este permisă şi prevăzută ca atare în contractul de delegare. Modelul contractului emană chiar de la ANRSC. Însă potrivit acestuia, rezilierea se poate face cu plata prealabilă a unei sume de două ori şi jumătate mai mari decât investiţiile realizate în cadrul sistemului de apă, canalizare şi epurare din cadrul localităţii care îşi exprimă o astfel de dorinţă. În cazul particular al Medgidiei, unde tocmai se inaugurase investiţia de zece milioane de euro, rezilierea ar costa bugetul local 25 de milioane de euro.

Nu e scumpă apa, e scumpă risipa

„În Uniunea Europeană, ca o statistică, un cetăţean din Germania, Anglia consumă 128 de litri de apă pe zi. Ori 30 de zile, fac patru metri cubi de apă. La noi e mai mult noroi, mizerie, avem o genă de la daci, ne spălăm mai des. Consumăm cinci metri cubi. Din 30 de pachete de ţigări renunţăm la un pachet şi am rezolvat-o cu apa. Dar nu e scumpă apa, e scumpă risipa. N-au oamenii altă soluţie. Oamenii, la ţară, trebuie să-şi unde şi ei grădinile. Laşi furtunul toată noaptea să curgă, iar dimineaţa ai [un consum de] 10 metri, că vrei să ai lobodă proaspătă. Asta este cu preţurile la apă“, a spus Felix Stroe. Directorul RAJA a mai precizat că, în Germania, irigarea grădinilor cu apă potabilă este considerată un delict. De asemenea, subvenţionarea mascată, prin acoperirea unor costuri, face obiectul procedurilor de concurenţă neloială, care se sancţionează, de regulă, cu amenzi colosale. În schimb, legislaţia europeană, ca şi cea românească, permite acordarea de subvenţii pentru un consum de patru metri cubi de apă, care se acordă individual, pentru cazurile sociale, în baza anchetelor de specialitate ale autorităţilor locale. În sfârşit, dorectorul RAJA a mai arătat că, în situaţia în care în România avem preţuri mai mari decât în UE la gaz, la combustibili, la alimente, apa este singurul produs mult mai ieftin la noi, decât în Occident. Stroe a subliniat că reducerea cotei de TVA la apă, de la 20% la 9%, pentru care a militat activ în ultimii ani, a fost reflectată în tarifele practicate de RAJA SA, care au scăzut. RAJA este singurul operator din România care a redus tariful la apă, proporţional cu reducerea cotei de TVA.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Se redeschide „zona de climbing“ din complexul de sporturi extreme Gravity Park

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vești bune pentru amatorii de escaladă! Începând din această săptămână, în complexul de sporturi extreme Gravity Park este permis accesul în zona de climbing, anunță conducerea Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța.

„Pentru a se putea cățăra, sportivii trebuie să stăpânească cel puțin tehnicile de bază. Instructorii complexului de agrement le vor verifica abilitățile, precum și cunoștințele despre sistemele de asigurare și autoblocare care se folosesc la panoul de alpinism sportiv, iar abia după aceea le vor permite accesul. Echipamentul folosit în zona de climbing este fie cel din dotarea complexului de agrement, fie echipamentul personal al sportivului, însă numai în urma verificărilor făcute de către un angajat al parcului. Echipamentul necesar pentru cățărare constă în coardă de alpinism, sistem de asigurare cu autoblocare, ham sportiv și espadrile (încălțămintea specială pentru cățărare nu este pusă la dispoziție de către RAEDPP Constanța). Accesul în incinta Gravity Park se face gratuit, pe bază de programare în prealabil, printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook a RAEDPP Constanța (https://www.facebook.com/raedppCT). Programările se fac cu o zi în avans, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 12:00. Amintim faptul că, în contextul actual, accesul NU se va mai face pe bază de legitimație. Astfel, pentru a putea desfășura sporturi extreme în interiorul parcului de distracții, sportivii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Minorii vor fi însoțiți de către părinte/tutore legal. Durata standard de acces în complexul de sporturi extreme este de trei ore/serie, astfel:

– 09:00 – 12:00  SERIA 1;

– 12:00 – 15:00   ÎNCHIS PENTRU IGIENIZARE;

– 15:00 – 18:00  SERIA 2.

Gravity Park, administrat de RAEDPP Constanța, este cel mai mare complex de sporturi extreme din România, fiind situat pe malul sudic al Lacului Tăbăcărie (intrarea se face dinspre strada Soveja, vizavi de Palatul Copiilor).“, se arată într-un comunicat al Regiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un minor din Hârșova, prins de polițiști fără permis la volan. Era și băut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții, polițiștii din Hârșova au oprit un autoturism care circula prin localitate și au stabilit că acesta este condus de către un tânăr care nu deține permis de conducere.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 21 septembrie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii au identificat un minor, de 16 ani, care a condus un autoturism pe raza orașului Hârșova, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cu ocazia cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că minorul ar fi sustras cheile autoturismului din locuința sa, fără știrea părinților, iar apoi s-ar fi urcat la volan și ar fi condus pe raza orașului Hârșova.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: bistritaexpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: Accident rutier MORTAL în localitatea Mihai Viteazu din județul Constanța (VIDEO)

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, în localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța, a avut loc un dramatic accident între două autoturisme,  în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.

La fața locului s-au deplasat de urgență două echipaje Saj B2, un echipaj Smurd B și un echipaj Smurd C.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Constanța, cele 2 victime conștiente au traumatism toraco-abdominal și au fost transportate la spital.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 22 Constanța – Babadag, în zona localității Mihai Viteazu, județul Constanța, două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, rezultând două persoane decedate și alte două rănite. Traficul se desfășoară alternativ, prin dirijare.

Știre  în curs de actualizare.

Update: Potrivit SAJ Constanța, o femeie și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani și-au pierdut viața pe loc. Cele două victime care au fost transportate la spital au politraumatisme minore. Este vorba despre o tânără de 24 de ani și un tânăr în vârstă de 26 de ani.

Update2: Iată cum s-a produs acest accident, potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța.

Oficial: Astăzi, în jurul orei 12.55, un bărbat de 56 de ani a condus un autoturism pe DN22, dinspre Constanța către Tulcea și, ajungând în zona km 242+850, a pierdut controlul autoturismului, a pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 26 de ani, care circula dinspre Tulcea către Constanța.

În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto și a pasagerului dreapta față (femeie, de 53 de ani) din primul autoturism și vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto și pasagerei dreapta față, în vârstă de 25 de ani, din al doilea autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: