Connect with us

Actual

RAJA poate fi scoasă din Medgidia, doar cu despăgubiri de 25 de milioane de euro

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Prezent la Medgidia pentru a inaugura investiţiile realizate cu bani europeni pentru retehnologizarea staţiei de epurare din această localitate, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a aruncat săgeţi spre Valentin Vrabie, fostul primar al comunei Peştera, actualmente candidat independent pentru postul de primar al Medgidiei, devenit celebru după ce a impus un tarif de un leu pe metrul cub de apă livrată în localitatea pe care a condus-o. Formal, directorul RAJA a prezentat obligaţiile referitoare la apă, canalizare şi epurare care revin fiecărei localităţi, luând ca exemplu de referinţă, eufemistic, Vulturu – comuna cea mai mică din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, şi Vulturu are obligaţii impuse de Uniunea Europeană, faţă de care trebuie să se conformeze, în caz contrar statul român urmând să fie obligat la plata unei sume forfetare de minim 1.809.000 de euro şi penalităţi pe zile de întârziere ce pot varia între 2.165 şi 130.000 de euro pe zi… până la remedierea situaţiei. Obligaţiile se referă în primul rând la gestionarea sistemului de apă şi canalizare de operatori acreditaţi, precum şi la epurarea apelor uzate conform tehnologiilor aprobate de UE. Stroe a punctat că aceste servicii nu pot fi prestate nemijlocit de primării, în primul rând pentru nu este legal, iar în al doilea rând pentru că structura de preţ nu poate fi controlată, atunci când cheltuielile sunt la grămadă cu altele, de altă natură. Ca să exempifice situaţia, directorul RAJA a citat dintr-un raport al ANRSC, care ar fi constatat că într-o comună din judeţul Constanţa (evident, Peştera… dar Felix Stroe dorea să rămână la nivel de exemplu general, sub eufemismul Vulturu), primăria care a prestat serviciul de alimentare cu apă nu a inclus în tariful (de un leu/m3) impus consumatorilor cheltuielile de funcţionare a pompelor, cheltuielile de mentenanţă, cheltuielile cu majorarea salariului minim pe economie, indicele de inflaţie… Ori, aşa, a rezultat un tarif care nu reflectă costurile reale şi care, tocmai din această cauză, este nul de drept, potrivit Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.

Rezilierea este permisă, dar costă incredibil de mult

Pe parcursul conferinţei, a devenit şi mai evident că Stroe se referea la Valentin Vrabie şi la Comuna Peştera, atunci când a abordat chestiunea rezilierii contractului de delegare a gestiunii cu operatorul RAJA, vânturată în campania electorală de anul acesta, de politicieni care promit un tarif de un leu pe metrul cub de apă. Stroe a lămurit că procedura de reziliere este permisă şi prevăzută ca atare în contractul de delegare. Modelul contractului emană chiar de la ANRSC. Însă potrivit acestuia, rezilierea se poate face cu plata prealabilă a unei sume de două ori şi jumătate mai mari decât investiţiile realizate în cadrul sistemului de apă, canalizare şi epurare din cadrul localităţii care îşi exprimă o astfel de dorinţă. În cazul particular al Medgidiei, unde tocmai se inaugurase investiţia de zece milioane de euro, rezilierea ar costa bugetul local 25 de milioane de euro.

Nu e scumpă apa, e scumpă risipa

„În Uniunea Europeană, ca o statistică, un cetăţean din Germania, Anglia consumă 128 de litri de apă pe zi. Ori 30 de zile, fac patru metri cubi de apă. La noi e mai mult noroi, mizerie, avem o genă de la daci, ne spălăm mai des. Consumăm cinci metri cubi. Din 30 de pachete de ţigări renunţăm la un pachet şi am rezolvat-o cu apa. Dar nu e scumpă apa, e scumpă risipa. N-au oamenii altă soluţie. Oamenii, la ţară, trebuie să-şi unde şi ei grădinile. Laşi furtunul toată noaptea să curgă, iar dimineaţa ai [un consum de] 10 metri, că vrei să ai lobodă proaspătă. Asta este cu preţurile la apă“, a spus Felix Stroe. Directorul RAJA a mai precizat că, în Germania, irigarea grădinilor cu apă potabilă este considerată un delict. De asemenea, subvenţionarea mascată, prin acoperirea unor costuri, face obiectul procedurilor de concurenţă neloială, care se sancţionează, de regulă, cu amenzi colosale. În schimb, legislaţia europeană, ca şi cea românească, permite acordarea de subvenţii pentru un consum de patru metri cubi de apă, care se acordă individual, pentru cazurile sociale, în baza anchetelor de specialitate ale autorităţilor locale. În sfârşit, dorectorul RAJA a mai arătat că, în situaţia în care în România avem preţuri mai mari decât în UE la gaz, la combustibili, la alimente, apa este singurul produs mult mai ieftin la noi, decât în Occident. Stroe a subliniat că reducerea cotei de TVA la apă, de la 20% la 9%, pentru care a militat activ în ultimii ani, a fost reflectată în tarifele practicate de RAJA SA, care au scăzut. RAJA este singurul operator din România care a redus tariful la apă, proporţional cu reducerea cotei de TVA.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(FOTO) Șantierul Naval Damen Mangalia a lansat la apă cinci nave

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.

Șantierul Naval Damen Mangalia este cel mai mare șantier din Europa. Odată cu preluarea managementului șantierului, Damen s-a angajat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Șantierul Naval Damen Mangalia beneficiază de capacitatea comercială la nivel mondial și expertiza în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale al Grupului Damen pentru a dezvolta continuu portofoliul de comenzi primite de șantier, pentru atragerea de forță de muncă și pentru a face toate investițiile necesare.

“Parteneriatul dintre Damen și România își arată primele rezultate. În contextul actualei pandemii, Șantierul Naval Damen Mangalia dovedește astfel că poate produce, în condiții dificile o gamă largă de nave medii și mari, foarte avansate din punct de vedere tehnologic. România redevine astfel un lider în Europa, în construcția navală”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Suntem foarte entuziasmați să construim aceste nave la Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul dovedeste calitate și are forța de muncă și infrastructura necesare pentru a construi nave de o complexitate înaltă. Suntem mândri că am reușit să facem un adevărat tur de forță în lansarea concomitentă la apă a cinci nave dovedind potențialul imens al parteneriatului dintre Damen și România”, a declarat Mark Vermeulen, Managing Director MSV Unit, Damen Group.

Cele cinci nave lansate săptămâna trecută la Mangalia deservesc arii diversificate pentru mai mulți clienți:

  • navă pentru căutarea și recuperarea de diamante de la mare adâncime – lungă de 177 de metri, comandată de către DeBeers Marine Namibia, va fi cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore de acest tip din lume; Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționare – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoare – alimentate de șase generatoare de câte 3230 eKW fiecare. Valoarea contractului de aproximativ 42 de milioane de euro.
  • doua feriboturi/nave inovatoare hibride de tip RoRo -construite pentru Seaspan Ferries Corporation, ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GPL Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime și au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul – pe culoare – cu o lungime totală de 1034 metri.
  • doua nave fluviale tip cisterna (Inland tankers), cu următoarele caracteristici: lungime totală de 85 metri, adâncime la puntea principală de 4,5 metri și o greutate Casco de 454 tone. Acestea sunt primele două din totalul de patru nave care vor fi construite pentru Gebr. De Jonge Shipbuilding Services B.V., în conformitate cu normele și reglementările Societaății de clasificare Lloyd’s Register. Navele sunt programate pentru livrare din Constanța, în luna decembrie a acestui an și vor fi predate clientului final în Olanda.

Această lansare este o etapă importantă în procesul de construcție a navelor și reprezintă un moment cheie, ce marchează finalizarea lucrărilor de sudură corp, presupunând, de asemenea, un progres semnificativ al lucrărilor de vopsitorie corp exterior și nu numai. De asemenea, după această fază, se vor instala echipamente specifice fiecărei nave, sistemele de tubulatură și se vor finaliza lucrările electrice și tâmplărie.

Damen a câștigat oferta de construire a acestor nave datorită reputației excelente, angajamentului față de calitate și infrastructurii dovedite de Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul a lucrat îndeaproape cu clienții săi pentru a se asigura că noile nave îndeplinesc standardele stricte de siguranță, de performanță și de funcționare necesare pentru a oferi servicii optime.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Rând pe rând, localitățile din județul Constanța intra in carantina. Din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, autoritățile decid carantinarea localităților. Vineri, instituțiile abilitate au decis carantinarea orașului Cernavoda și a comunelor Cumpăna și Târgușor.

Măsura intra in vigoare din 28 Noiembrie, de la ora 20.00.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadrele medicale de la Spitalul Județean asigură permanența în minivacanța de 1 Decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Activitatea medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 30 noiembrie și 1 Decembrie, urmând să se desfășoare normal.

Astfel, ca și până acum, în cadrul Unității Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați.

”Vă reamintim că preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, se efectuează triajul epidemiologic pentru toți pacienții care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).”, precizează Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Zona de triaj epidemiologic este situată în afara UPU, în modulele special amenajate în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe iar cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță.

Totodată, este important de precizat că timpul petrecut în UPU pentru pacienții suspecți de infecția cu noul coronavirus poate fi prelungit, având în vedere că în afară de investigațiile uzuale, se recoltează testul covid și, automat, timpul se prelungește până la sosirea rezultatului, în funcție de care se decide mai departe spitalul sau secția în care pacientul urmează să fie internat, dacă situația o impune.

Singurele modificări pentru zilele care urmează, sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis pe 30 noiembrie și 1 Decembrie.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și se depun toate eforturile pentru a fi protejați atât pacienții cât și personalul angajat.

În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe recomandările autorităților. Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și nu ieșiți din casă decât dacă situația o impune.”, precizează Crina Kibedi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: