Connect with us

Actual

RAJA poate fi scoasă din Medgidia, doar cu despăgubiri de 25 de milioane de euro

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Prezent la Medgidia pentru a inaugura investiţiile realizate cu bani europeni pentru retehnologizarea staţiei de epurare din această localitate, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a aruncat săgeţi spre Valentin Vrabie, fostul primar al comunei Peştera, actualmente candidat independent pentru postul de primar al Medgidiei, devenit celebru după ce a impus un tarif de un leu pe metrul cub de apă livrată în localitatea pe care a condus-o. Formal, directorul RAJA a prezentat obligaţiile referitoare la apă, canalizare şi epurare care revin fiecărei localităţi, luând ca exemplu de referinţă, eufemistic, Vulturu – comuna cea mai mică din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, şi Vulturu are obligaţii impuse de Uniunea Europeană, faţă de care trebuie să se conformeze, în caz contrar statul român urmând să fie obligat la plata unei sume forfetare de minim 1.809.000 de euro şi penalităţi pe zile de întârziere ce pot varia între 2.165 şi 130.000 de euro pe zi… până la remedierea situaţiei. Obligaţiile se referă în primul rând la gestionarea sistemului de apă şi canalizare de operatori acreditaţi, precum şi la epurarea apelor uzate conform tehnologiilor aprobate de UE. Stroe a punctat că aceste servicii nu pot fi prestate nemijlocit de primării, în primul rând pentru nu este legal, iar în al doilea rând pentru că structura de preţ nu poate fi controlată, atunci când cheltuielile sunt la grămadă cu altele, de altă natură. Ca să exempifice situaţia, directorul RAJA a citat dintr-un raport al ANRSC, care ar fi constatat că într-o comună din judeţul Constanţa (evident, Peştera… dar Felix Stroe dorea să rămână la nivel de exemplu general, sub eufemismul Vulturu), primăria care a prestat serviciul de alimentare cu apă nu a inclus în tariful (de un leu/m3) impus consumatorilor cheltuielile de funcţionare a pompelor, cheltuielile de mentenanţă, cheltuielile cu majorarea salariului minim pe economie, indicele de inflaţie… Ori, aşa, a rezultat un tarif care nu reflectă costurile reale şi care, tocmai din această cauză, este nul de drept, potrivit Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.

Rezilierea este permisă, dar costă incredibil de mult

Pe parcursul conferinţei, a devenit şi mai evident că Stroe se referea la Valentin Vrabie şi la Comuna Peştera, atunci când a abordat chestiunea rezilierii contractului de delegare a gestiunii cu operatorul RAJA, vânturată în campania electorală de anul acesta, de politicieni care promit un tarif de un leu pe metrul cub de apă. Stroe a lămurit că procedura de reziliere este permisă şi prevăzută ca atare în contractul de delegare. Modelul contractului emană chiar de la ANRSC. Însă potrivit acestuia, rezilierea se poate face cu plata prealabilă a unei sume de două ori şi jumătate mai mari decât investiţiile realizate în cadrul sistemului de apă, canalizare şi epurare din cadrul localităţii care îşi exprimă o astfel de dorinţă. În cazul particular al Medgidiei, unde tocmai se inaugurase investiţia de zece milioane de euro, rezilierea ar costa bugetul local 25 de milioane de euro.

Nu e scumpă apa, e scumpă risipa

„În Uniunea Europeană, ca o statistică, un cetăţean din Germania, Anglia consumă 128 de litri de apă pe zi. Ori 30 de zile, fac patru metri cubi de apă. La noi e mai mult noroi, mizerie, avem o genă de la daci, ne spălăm mai des. Consumăm cinci metri cubi. Din 30 de pachete de ţigări renunţăm la un pachet şi am rezolvat-o cu apa. Dar nu e scumpă apa, e scumpă risipa. N-au oamenii altă soluţie. Oamenii, la ţară, trebuie să-şi unde şi ei grădinile. Laşi furtunul toată noaptea să curgă, iar dimineaţa ai [un consum de] 10 metri, că vrei să ai lobodă proaspătă. Asta este cu preţurile la apă“, a spus Felix Stroe. Directorul RAJA a mai precizat că, în Germania, irigarea grădinilor cu apă potabilă este considerată un delict. De asemenea, subvenţionarea mascată, prin acoperirea unor costuri, face obiectul procedurilor de concurenţă neloială, care se sancţionează, de regulă, cu amenzi colosale. În schimb, legislaţia europeană, ca şi cea românească, permite acordarea de subvenţii pentru un consum de patru metri cubi de apă, care se acordă individual, pentru cazurile sociale, în baza anchetelor de specialitate ale autorităţilor locale. În sfârşit, dorectorul RAJA a mai arătat că, în situaţia în care în România avem preţuri mai mari decât în UE la gaz, la combustibili, la alimente, apa este singurul produs mult mai ieftin la noi, decât în Occident. Stroe a subliniat că reducerea cotei de TVA la apă, de la 20% la 9%, pentru care a militat activ în ultimii ani, a fost reflectată în tarifele practicate de RAJA SA, care au scăzut. RAJA este singurul operator din România care a redus tariful la apă, proporţional cu reducerea cotei de TVA.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Aflat la volan, un bărbat fără permis de conducere a avariat 10 mașini parcate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe strada Brizei din  municipiul Constanța au fost avariate mai multe autoturisme parcate. La fața locului au fost solicitate echipaje ale militarilor ISU, precum și echipaje ale Poliției Rutiere.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în această seară, în jurul orei 18.30, polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la producerea acestui eveniment rutier.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că un bărbat, de 49 de ani, în timp ce se afla la volanul unui vehicul a avariat 10 autoturisme care erau parcate.

Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii rutieri au stabilit faptul că bărbatul în cauză nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule iar autoturismul avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false.

Conducătorul auto a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii într-un an de pandemie. Vezi câți vizitatori au trecut pragul secțiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ciuda pandemiei de coronavirus, secțiile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) au fost vizitate în ultimul an, adică din februarie 2020 și până în ianuarie 2021, inclusiv, de peste 300.000 de vizitatori. Concret, în ciuda restricțiilor de circulație, 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor CMSN. În topul preferințelor a fost, evident, Delfinariu. Ni-Ni şi Chen-Chen au atras în ultimul an aproape peste 120.000 de vizitatori, iar peste 74.000 au preferat Microrezervația, iar peste 78.000 Acvariul. Luna de vârf la cele șapte secții ale CMSN a fost august, unde au fost vândute peste 84.000 de bilete. Evident, cei mai mulți, 37.317, au preferat Delfinariu.

Pandemia și-a pus amprenta și asupra numărului de vizitatori. Astfel că, în luna aprilie 2020, secțiile CMSN au fost închise din cauza stării de urgență, iar din această cauză nu s-a înregistrat niciun vizitator. O situație aproape similară s-a înregistrat și în decembrie 2020, când, tot din cauza restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat dor 20 de vizitatori la secția de echitație.

Din totalul de 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor de la Complex, puțin peste 200.000 au fost adulți, iar alți aproximativ 30.000 au fost copii. În plus, peste 64.000 de vizitatori au fost elevi sau studenți. Interesant este și faptul că din totalul de bilete vândute, 246.303 de persoane și le-au achiziționat direct de la casieriile CMSN și doar 55.352 au cumpărat online.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Teatrul de Stat Constanța face primul pas în realitatea virtuală. Vezi cum

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în format VR360.

Începând de duminică, 28 februarie, pe platforma dedicată, www.teatruvr.ro, spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, va putea fi vizionat cu ajutorul unei căști VR (Virtual Reality – realitate virtuală), care mediază participarea de la distanță la spectacolul teatral, vizionarea jocului actoricesc ca și cum spectatorul s-ar afla pe scenă și ar putea privi în jurul său, trăind astfel experiența la o intensitate maximă.

Adaptarea VR360 vine la fix un an de la premiera oficială acestui spectacol.

Spectacolul va putea fi redat pe orice cască VR, prin accesarea platformei www.teatruvr.ro și achitarea biletului.

Cu un simplu click, spectatorul are acces la două variante de bilet. Biletul simplu costă 40 lei pentru cei care dețin deja cască sau ochelari VR; pachetul promo de 70 lei conține, în plus față de accesul la spectacol, ochelari VR EBODA Avatar II.

Pentru ajutor în utilizarea căștii/ochelarilor sau pentru a înțelege mai bine cum poate fi accesat playlist-ul de spectacol, site-ul oferă un tutorial video: https://teatruvr.ro/tutorial/

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea umană poate adapta conceptul în funcție de necesitățile ce se ivesc – în cazul nostru, necesitatea de a ajunge la public, oferind experiențe cât mai aproape de cele pe care le oferă spectacolul live.

În „Jocuri în curtea din spate”, scriitoarea israeliană Edna Mazya nu doar reface procesul unui eveniment real, extrem de violent, din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. Este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe.

Spectacolul se bucură de regia inspirată a regizoarei Diana Mititelu, de o distribuție pe cât de tânără, pe atât de valoroasă – Cristiana Luca, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Ștefan Mihai – şi de o scenografie specială, semnată de Răzvan Bordoș. Acum îl puteți urmări din siguranța propriului cămin, fiind, totuși, cât se poate de aproape de personaje, fără medierea ecranului televizorului sau laptopului.

„Jocuri în curtea din spate” este al doilea spectacol de teatru adaptat integral în VR360, tehnologie ce permite „teleportarea” direct în mijlocul poveștii.

Bucură-te de teatru din confortul casei tale!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: