Connect with us

Actual

,,Cuminţenia Pământului”: vom putea dona şi prin SMS

Publicat

la data de

Guvernul a extins mecanismele de colectare, prin donaţie publică, a celor 6.000.000 de euro necesari achiziţiei operei lui Constantin Brâncuşi ,,Cuminţenia Pământului” .

Colectarea se va face şi prin serviciile SMS, servicii tip ,,Teledon”, donaţii online, licitaţii publice, cutii virtuale de donaţie şi evenimente special organizate în acest scop. Până donaţiile se puteau face doar prin transfer bancar sau prin depunere de numerar în conturile dedicate colectei naţionale deschise de Ministerul Culturii.

Măsura a fost luată în regim de urgenţă pentru a elimina riscul ca suma necesară să nu poată fi strânsă până pe 31 octombrie 2016.

Conform completărilor aduse astăzi Ordonanţei de Urgenţă din 30 martie, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor necesare. În baza aceloraşi contracte, persoanele juridice de drept privat selectate de minister vor suporta integral, din fondurile proprii, toate cheltuielile necesare pentru colectarea donaţiilor şi pentru gestionarea conturilor pe care le-au deschis în acest scop.

Despre ,,Cuminţenia Pământului”

Brâncuşi spunea despre opera sa : ,,… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul)…. Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”.

,,Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor inginerului Gheorghe Romașcu. Acesta a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în 1911. În 2012, familia Romaşcu a obţinut retrocedarea drepturilor de proprietate.

 

 

Comments

comments

Actual

Constănțeni care își ”rezervă” locul de parcare cu … bucăți de BCA , amendați

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 247 de persoane au fost sancționate contravențional de către polițiștii locali, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 67.475 lei, potrivit raportului de activitate zilnică al Direcției Generale Poliția Locală Constanța.

Dintre acestea, aproximativ 20 % au fost aplicate conducătorilor auto care au efectuat opriri/staționări neregulamentare pe principalele străzi și bulevarde din municipiul Constanța. De asemenea, au fost constatate și 46 abateri de la prevederile H.C.L nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare.

În această situație s-au aflat 4 constănțeni care au fost sancționați contravențional cu suma de 400 lei, fiecare, deoarece depozitaseră diverse obiecte pe domeniul public al unității administrativ teritoariale în scopul “rezervării” unui loc de parcare. După cum puteți remarca și din poză, oamenii și-au păstra locul de parcare cu pietroaie …

”Solicităm cetățenilor să sesizeze aspectele legate de ocuparea cu diverse obiecte și fără drept a domeniului public al municipiului Constanța la numerele de telefon 0241/484205 sau 0799/606142(WhatsApp), iar dispecerul de serviciu va trimite un echipaj pentru verificarea celor semnalate.
Numai împreună putem asigura un climat public civilizat și în siguranță în municipiul Constanța!”, precizează Biroul de presă al Poliției Locale Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Urmărire prin oraș, cu focuri de armă trase, pentru prinderea unui șofer fără permis

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, în jurul orei 00:20, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au efectuat un semnal regulamentar de oprire a unui autoturism, marca BMW, în urma căruia conducătorul auto nu s-a supus semnalului, continuându-și deplasarea pe bulevardul Aurel Vlaicu, urmat de bulevardul Tomis şi strada Viilor, din cartierul Palazu Mare.

Astfel, polițiștii rutieri au procedat la urmărirea acestuia, moment în care, conducătorul  autoturismului a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrând în coliziune cu un gard din beton al unui imobil, de pe strada Viilor, ulterior abandonând vehiculul și fugind.

În timpul urmăririi tânărului în cauză, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Constanța l-au somat verbal să rămână pe loc, iar pentru că acesta nu s-a oprit, unul dintre polițiștii a efectuat un foc de armă, în plan vertical. În cele din urmă, profitând de configurația zonei, conducătorul auto a ieșit din raza vizuală a polițiștilor, nefiind posibilă prinderea lui la acel moment.

”Precizăm faptul că, în urma incidentului, nu au rezultat persoane vătămate, iar în momentul de față, polițiștii rutieri efectuează cercetări pentru tragerea la răspundere a conducătorului auto, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.”, a precizat Biroul de presă al IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident în Constanța! Un bărbat a fost rănit pe trecerea de pietoni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, pe b-dul IC Brătianu din Constanța a avut loc un eveniment rutier soldat cu transportarea la spital a unui bărbat ce fusese accidentat.

Potrivit IPJ Constanța, accidentul a avut loc  în jurul orei 06:30, când un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a condus un autoturism, pe bd. I.C.Brătianu din Constanţa, dinspre Valu lui Traian către Cora.

La marcajul pietonal din zona staţiei RATC Cora, a surprins şi accidentat uşor un trecător  în vârstă de 40 de ani, care s-a angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal din dreapta conducătorului auto. Acesta s-a ales cu un traumatism cranio cerebral și a fost transportat la spital pentru control medical de specialitate.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: