Connect with us

Actual

La Medgidia s-a inaugurat un sistem complex de epurare. RAJA transformă nămolul în energie electrică

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Operatorul regional de apă, canalizare şi epurare, RAJA SA Constanţa, a inaugurat astăzi investiţiile europene de la Medgidia, parte din cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa”. Municipiul Medgidia a beneficiat de două investiţii majore. Prima, în valoare de 3.785.354,86 de lei, se referă la reabilitarea reţelei de apă şi la extinderea reţelei de canalizare. Banii s-au utilizat pentru reabilitarea a opt puţuri de alimentare cu apă, extinderea reţelei de apă cu 782 de metri şi a celei de canalizare cu 1.125 de metri. A doua investiţie, cu un impact mult mai amplu, a fost retehnologizarea şi introducerea treptei de epurare avansată la staţia locală de epurare. Lucrările au costat 32.259.738,32 de lei. În urma investiţiilor, staţia de epurare Medgidia a fost configurată pentru a asigura tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea Medgidia, estimată la 66.500 de locuitori. Tehnologia implementată asigură separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare. Pe de o parte, apa purificată, adusă la limitele admise, este deversată în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Pe de altă parte, nămolul rezultat din procesul de epurare va fi introdus într-un proces de fermentare anaerobă, în vederea obţinerii biogazului. Mai departe, biogazul va fi convertit în energie electrică, în două unităţi de cogenerare, construite în cadrul investiţiei. Energia electrică produsă astfel va contribui la reducerea consumului din reţeaua de iluminat public a municipiului Medgidia.

Obiectivele realizate din fonduri europene şi contribuţia RAJA SA au fost inaugurate de directorul general al companiei de utilităţi, Felix Stroe, de primarul localităţii, Marian Iordache, şi viceprimarul Luminiţa Vlădescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari urmărit internațional pentru furt calificat comis în Olanda

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracțiuni ce ar fi fost comise pe teritoriul Olandei. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La data de 17 septembrie a.c., poliţişti de investigații criminale au depistat un bărbat, de 24 de ani, din Năvodari, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile olandeze.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă comisă în orașul Leidschendam din Olanda.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând a fi predat autorităţilor olandeze în vederea executării pedepsei cu închisoarea.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: