Connect with us

Actual

Scandalul Hexi Pharma ajunge la Constanța. Câți bani a încasat “sinucisul” de la Spitalul Județean

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe data de 17 și 18 mai au început primele controale la nivelul unităților spitalicești din întreaga țară pentru a se vedea care dintre ele a beneficiat de biocidele furnizate de către firma Hexi Pharma. Reamintim că această firmă este de ceva vreme în mijlocul unui scandal de proporții, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit în Gazeta Sporturilor că dezinfectanții furnizați spitalelor din țară au concentrații mult mai mici decât cele înscrise pe etichetă. Ulterior, aceste informații au fost confirmate și de către testele de laborator solicitate de către Ministerul Sănătății. De duminică seara, scandalul a fost foarte mult amplificat, după ce patronul acestei afaceri colosale, Dan Condrea, și-a pierdut viața într-un accident rutier. Zvonurile s-au întețit, iar de aici și până la apariția foarte multor știri de televiziune, emisiuni și diferite dezvăluiri făcute de întreaga presă nu a mai fost decât un pas.

Controale în întreaga țară

Să revin, însă, la firma Hexi Pharma. Inițial, procurorii au deschis un dosar penal in rem, iar vizate erau faptele, nu persoane. Ulterior, însă,  procurorii au stabilit ca firma să fie pusă sub urmărire  penală. Între timp, în cele două luni de când se fac cercetări, anchetatorii au stabilit ca Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea de produse biocide neconforme. Astăzi, Consiliul Județean Constanța ne-a remis un comunicat de presă, prin care precizează că începând cu data de 27 mai 2016, au fost publicate rapoartele de audit intern, privind contractele încheiate între Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu – Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța și firma Hexi Pharma, pentru perioada 2012-2015. Potrivit acestor documente încheiate ca urmare a verificărilor efectuate în perioadele 17 – 18.05 și 23 – 26.05. s-a constatat că Spitalul de la Palazu Mare nu a avut relații contractuale cu Hexi Pharma, însă lucrurile stau cu totul altfel în ceea ce privește Spitalul Clinic Județean. Acesta, sub comanda managerului de atunci, Dănuț Căpățână, s-a încheiat în data de 14.02. 2012 (exact în ziua de Valentine’s Day!) contractual cu numărul 4048 cu Hexi Pharma, cu o durată de valabilitate de 11 luni pentru a cumpăra biocide. Contractul a fost valabil până în anul următor, pe data de 27.05. 2013. Dar să nu vă imaginați că acestea nu au mai fost aduse la Constanța. Ba da, au existat, și chiar în cantități mai mari, numai că nu s-au mai achiziționat pe bază de contract, ci pe baza unor comenzi trimise de către spital. Valoarea totală a biocidelor achiziționate de către Spital a fost de 247.514,9 lei, dar defalcate pe ani, arată în felul următor: anul 2012 – 50.958 lei, 2013 – 50.932 lei, 2014 – 68.831 lei și 2015 – 76.792 lei. Este greu de imaginat cum a fost posibil să se cumpere biocide cu o valoare atât de mare fără să existe contract de achiziție.
 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

O femeie a căzut într-o fântână foarte adâncă, în localitatea Valea Dacilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, militarii de la ISU Constanța au fost solicitați să intervină în localitatea Valea Dacilor din județul Constanța, deoarece la o locuință de pe strada Gării s-a produs o tragedie.

O femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani a căzut într-o fântână foarte adâncă.

La fața locului s-au deplasat urgent și intervin pompierii din cadrul Detașamentului Medgidia cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD B.

Fântână are o adâncime de aproximativ 20 de metri.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Carambol cu 3 mașini, în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 7.10, în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a avut loc un carambol, în care au fost implicate 3 autoturisme. Din primele informații, o persoană a fost rănită ușor, iar la locul evenimentului au existat și scurgeri de combustibil.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, un bărbat de 66 de ani a condus un autoturism pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Constanța.

La intersecția semaforizată de la b-dul IC Brătianu către 1 Mai, a pătruns pe culoarea roșie a semaforului, intrând în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani.

În urma impactului, primul autoturism a fost proiectat către stânga, pe sensul opus de mers, și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 30 ani, care era oprit la semafor.

În urma accidentului rutier, a rezultat vătămarea corporală ușoară a celui de-al doilea conducător auto.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vezi ce misiuni au avut jandarmii constănțeni în sezonul estival 2020

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Misiunile jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa în sezonul  estival 2020

Peste 130 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie sezonul estival 2020, acționând  în cooperare cu poliţiştii constănţeni,  pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională .

Pe timpul misiunilor executate în sezonul estival, au fost aplicate 1.625 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 520.000 lei pentru următoarele fapte: desfăşurarea de activităţi comerciale fără îndeplinirea condiţiilor legale, adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice, apelarea în mod repetat la mila publicului de către o persoană aptă de muncă, pătrunderea cu încălcarea normelor legale de acces în sediul unei instituții publice, nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2, intrarea cu autoturimul pe plajă.

În aceeaşi perioadă echipajele de jandarmerie au constatat 27 fapte de natură penală pe linia comercializării unor bunuri susceptibile de a fi contrafăcute, a deţinerii de substanţe cu efect halucinogen şi pescuitului cu unelte interzise de lege.

Totodată, în acest sezon estival, jandarmii au acţionat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a 192 de evenimente publice dintre care amintim: evenimentelor cultural-artistice organizate organizate în Parcul Teatrului Oleg Danovski (Marea și Muzica, Magic Swing, O Sole Mio, Musica Sempre Libera), pe Faleza Cazino Constanța (JazzUp Sea Festival, Sunset Sea-mphony 2020), în Parcul Arheologic (Be Safe-Best Summer Art Fest, proiecție film), în parcurile din municipiul Constanţa (Caravana Zbumzzi), în Parcul Tăbăcărie (Seri de Teatru la Pontul Euxin, Filme în aer liber),  Parcul Carol I – Termele Romane (Festivalul Internaţional de Teatru Independent la Constanța -FITIC, ediția V), ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Imnului Naţional şi Zilei Drapelului Naţional, Bacaleaureatul 2020, examenele de definitivare şi titularizare în învăţământ, dar şi la alte evenimente religioase şi sportive.

În cursul sezonului estival au mai fost executate 430 misiuni pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete și  peste 400 de misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii( Poliţia Transporturi C.F. Constanţa, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier,  în sprijinul executorilor judecătorești, etc).

Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la obiectivele din competenţă, fiind prezenţi şi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa şi Biroul Electoral Judeţean Constanţa.

”Reamintim tuturor cetăţenilor  faptul că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau pot sesiza cel mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.”, precizeză Compartimentul Relații Publice.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: