Connect with us

Actual

Scandalul Hexi Pharma ajunge la Constanța. Câți bani a încasat “sinucisul” de la Spitalul Județean

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe data de 17 și 18 mai au început primele controale la nivelul unităților spitalicești din întreaga țară pentru a se vedea care dintre ele a beneficiat de biocidele furnizate de către firma Hexi Pharma. Reamintim că această firmă este de ceva vreme în mijlocul unui scandal de proporții, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit în Gazeta Sporturilor că dezinfectanții furnizați spitalelor din țară au concentrații mult mai mici decât cele înscrise pe etichetă. Ulterior, aceste informații au fost confirmate și de către testele de laborator solicitate de către Ministerul Sănătății. De duminică seara, scandalul a fost foarte mult amplificat, după ce patronul acestei afaceri colosale, Dan Condrea, și-a pierdut viața într-un accident rutier. Zvonurile s-au întețit, iar de aici și până la apariția foarte multor știri de televiziune, emisiuni și diferite dezvăluiri făcute de întreaga presă nu a mai fost decât un pas.

Controale în întreaga țară

Să revin, însă, la firma Hexi Pharma. Inițial, procurorii au deschis un dosar penal in rem, iar vizate erau faptele, nu persoane. Ulterior, însă,  procurorii au stabilit ca firma să fie pusă sub urmărire  penală. Între timp, în cele două luni de când se fac cercetări, anchetatorii au stabilit ca Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea de produse biocide neconforme. Astăzi, Consiliul Județean Constanța ne-a remis un comunicat de presă, prin care precizează că începând cu data de 27 mai 2016, au fost publicate rapoartele de audit intern, privind contractele încheiate între Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu – Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța și firma Hexi Pharma, pentru perioada 2012-2015. Potrivit acestor documente încheiate ca urmare a verificărilor efectuate în perioadele 17 – 18.05 și 23 – 26.05. s-a constatat că Spitalul de la Palazu Mare nu a avut relații contractuale cu Hexi Pharma, însă lucrurile stau cu totul altfel în ceea ce privește Spitalul Clinic Județean. Acesta, sub comanda managerului de atunci, Dănuț Căpățână, s-a încheiat în data de 14.02. 2012 (exact în ziua de Valentine’s Day!) contractual cu numărul 4048 cu Hexi Pharma, cu o durată de valabilitate de 11 luni pentru a cumpăra biocide. Contractul a fost valabil până în anul următor, pe data de 27.05. 2013. Dar să nu vă imaginați că acestea nu au mai fost aduse la Constanța. Ba da, au existat, și chiar în cantități mai mari, numai că nu s-au mai achiziționat pe bază de contract, ci pe baza unor comenzi trimise de către spital. Valoarea totală a biocidelor achiziționate de către Spital a fost de 247.514,9 lei, dar defalcate pe ani, arată în felul următor: anul 2012 – 50.958 lei, 2013 – 50.932 lei, 2014 – 68.831 lei și 2015 – 76.792 lei. Este greu de imaginat cum a fost posibil să se cumpere biocide cu o valoare atât de mare fără să existe contract de achiziție.
 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Teodosie insistă: „Pelerinajul de la Sf. Andrei se ține, am vorbit cu autoritățile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deși instanța i-a respins de două ori apelul, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunțat, vineri seara, că pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, de pe 30 noiembrie, care se ține anual în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol se va ține, în cele din urmă.

”Am vorbit cu Jandarmeria, cu Poliția, au fost deja acolo. Va fi distanțare fizică, avem dezinfectant, se vor purta măști, am marcat deja locurile. Acolo încap câteva mii de oameni. Îi chem pe toți românii la sărbătoarea Sfântului Andrei. Am discutat cu autoritățile, sper ca oamenii să nu fie bruscați. Pelerinii nu vin cu gânduri rele. Sfântul Andrei nu este un sfânt local, e un sfânt al tuturor românilor. Credincioșii nu trebuie amendați.”, a spus ÎPS Teodosie la România TV, citat de stiripesurse.ro.

„IPS Teodosie invită Statul român la sărbătoarea națională religioasă Sf. Andrei. Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A murit antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă. Sala de sport din Nisipari va purta numele reputatului tehnician

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă, de la secția de haltere a Liceului cu Program Sportiv Constanța a murit în această dimineață la numai 44 de ani. El a fost internat la spitalul din Medgidia, infectat fiind cu SARS-CoV-2. Autoritățile din Nisipari, satul unde Angheluș Beșleagă antrena cu succes copiii din zonă, spun că antrenorului i s-a făcut rău în urmă cu câteva zile și a fost transportat la spital, el având și afecțiuni pulmonare.

Angheluș Beșleagă era unul dintre cei mai apreciați antrenori din țară cu rezultate deosebite. În satul Nisipari, comuna Castelu, profesorul avea o adevărată pepinieră de halterofili, care au uimit prin rezultatele obținute în diverse competiții. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai săi se numără și Bianca-Daniela Dumitrescu, multiplă  campioană națională și europeană.

În memoria reputatului antrenor de haltere, autoritățile din Castelu au hotărât ca sala de sport din localitatea Nisipari să poarte numele de „Angheluș Beșleagă“.

„A murit o certitudine a sportului din comuna Castelu. Pe Angheluș Beșleagă l-au recomandat rezultatele sportive la haltere, fiind campion național. A practicat din tinerețe acest sport, iar acum experiența acumulată de el în calitate de sportiv o împărtășea copiilor atât la Liceul sportiv Constanța, cât și în satul în care locuiește – Nisipari. A construit în Nisipari o sala de antrenament din fonduri proprii atrăgând copiii pasionați de acest sport, văzând în ei viitori sportivi, lucru concretizat prin rezultate excelente în concursurile sportive naționale și europene. Regretăm dispariția prematură a profesorului antrenor ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ! În memoria a ceea ce a reprezentat la nivel județean, și în primul rând local, în prima ședință de Consiliu local vom propune domnilor consilieri ca Sala de Sport Nisipari să poarte numele “ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ”!“, este mesajul primarului din Castelu, Nicolae Anghel.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: