Conecteaza-te cu noi
spit constanta

Exclusiv

Râșnoveanu de la Garda de Mediu, schimbat din funcție. Colegii l-au reclamat pentru abuzuri

Published

on

Război total între comisarii cu funcții de execuție de la Garda de Mediu Constanța și fostul polițist local Marian Râșnoveanu, uns șef al instituției încă din vremea lui Radu Mazăre și înțepenit în funcție sub orice guvernare. Subordonații acestuia au depus mai multe petiții la Garda Națională de Mediu, în care au reclamat un comportament abuziv, de genul jupân pe moșie, al celui omenit de fostul baron penal al Constanței cu funcția de comisar-șef. Acuzele sunt grave și, alături de alte aspecte, au concurat la luarea deciziei de transferare a lui Rîșnoveanu la Garda de Mediu din județul Teleorman. Cel mai probabil, acesta a fost informat de mutare, pe surse. Ca dovadă, înainte de a-i fi comunicată decizia de transfer, Marian Rîșnoveanu a intrat în concediu, pentru a amâna mutarea. Însă, surpriză, instituția tutelară a emis chiar astăzi un act oficial prin care a delegat-o temporar pe funcția de comisar-șef pe Steluța Popescu, aceasta urmând să exercite prerogativele funcției în perioada în care Marian Rîșnoveanu se află în concediu sau va fi transferat la Teleorman.

Potrivit informațiilor noastre, numirea Steluței Popescu a fost susținută de PMP, care a negociat în cadrul acordului de sprijire a Guvernului Orban depolitizarea funcției de comisar-șef al Gărzii de Mediu Constanța și numirea la conducere a unui profesionist din cadrul acestei structuri. Schimbarea ar putea concura la recâștigarea prestigiului profesional al comisarilor de mediu din Constanța, grav afectat în ultimii ani din cauza conflictelor interne.

Paza bidoanelor cu deșeuri periculoase

Starea de conflict existentă în cadrul Gărzii de Mediu Constanța este mai veche. Însă, din luna decembrie 2019, comisarilor li s-a umplut paharul. Aceștia au fost pur și simplu transformați în paznici ai unor bidoane cu deșeuri periculoase. Este vorba de 526 de tone de peroxid de hidrogen. Toxinele se află pe raza localității Ovidiu, la un punct de lucru al unei societăți comerciale situat în câmp, la câțiva kilometri de drumul național, într-o zonă neiluminată pe timp de noapte. Bidoanele, care sunt din plastic și au suferit degradări în timp, sunt depozitate pe o platformă din beton, în aer liber. Această incintă este împrejmuită și dotată cu bariere de acces.

Advertisement

Din 2016, bidoanele fac obiectul unui dosar penal. La sfârșitul anului trecut, Comisariatul Județean Constanța al Gărzii de Mediu a semnat un proces-verbal de primire în custodie a deșeurilor periculoase. Ca urmare, din 20 decembrie 2019, de la ora 15, deșeurile sunt păzite non stop de câte doi comisari ai Gărzii de Mediu, în ture de câte 8 ore. Aceștia veghează din afara incintei ca nimeni să nu fure deșeurile. Însă comisarii-paznici nu au acces la un grup sanitar sau la o sursă de apă, iar noaptea și-o petrec în mașină. După cum am arătat mai sus, situația durează din luna decembrie 2019, timp în care păzitul bidoanelor a avut loc non-stop, fără să conteze liberele legale, Crăciunul, Revelionul sau Paștele.

Abia în luna mai 2020, comisarii s-au organizat și au transmis Gărzii Naționale o petiție în care s-au plâns de situație.

”Doamna Comisar General, dorim să vă întrebăm dacă această sarcină de serviciu este de o importanță mai mare decât toate celelalte probleme de mediu care există în județul Constanța și pe care le ignorăm zi de zi. Vă rugăm să ne spuneți dacă ceea ce facem este în folosul instituției noastre, al județului Constanța, al scopului pentru care suntem plătiți si pentru care GNM alocă resurse umane și materiale. Poate dumneavoastră aveți argumente cu care să ne convingeți că ceea ce facem nu este un abuz și este în folosul Gărzii de Mediu.

Noi consideram ca incompetenta celui care conduce CJ Constanta a ajuns la rang de cinste, atâta timp cât dumneavoastră nu luați masuri de stopare a acestor abuzuri. De când a semnat procesul verbal de preluare in custodie, am devenit victimele acestei situații. Este degradant, batjocoritor si sub nivelul nostru moral și profesional, iar aceasta stare de fapt se răsfrânge și asupra instituției pe care o conduceți.” – au scris comisarii.

Mai jos puteți vedea o imagine cu deșeuri aruncate alandala chiar pe drumul spre incinta cu bidoane toxice la care ne-am referit mai sus. Zi de zi, comisarii au trecut pe lângă aceste dezastre, dar nu le-au putut remedia, fiind obligați de șeful lor să se transforme în paznici de bidoane.

 

Advertisement

Vulgar și primitiv

Pe 27 mai 2020, comisarii au trimis un nou memoriu către conducerea centrală, în care au denunțat, în principal, o atitudine nepotrivită a lui Marian Rîșnoveanu, care s-ar comporta mai degrabă ca un jupân, decât ca un funcționar public. În această plângere, se menționează că șeful Gărzii de Mediu din Constanța ar avea un limbaj vulgar, cu dese ieșiri nervoase, cu jigniri și amenințări la adresa subordonaților. În petiție se amintește faptul că, în anul 2017, mai mulți angajați ai Comisariatului au dat declarații în cadrul unei anchete interne, în care au consemnat că șeful lor face presiuni și intervine în activitatea de control.

Pe jupâneală, pentru casa de la Ovidiu

Reclamanții mai spun că Rîșnoveanu și-a construit o casă la Ovidiu, timp în care câțiva funcționari obedienți ar fi cărat, din dispoziția sa, muncitorii cu mașinile instituției publice. În aceeași perioadă, comisarii au primit sarcini să controleze cu predilecție societăți de construcții, stații de betoane, depozite de materiale, producători de profile PVC etc. De asemenea, în petiție se menționează că mai multe elemente de mobilier au fost cărate de la Garda de Mediu acasă la Rîșnoveanu, angajații instituției ajungând din această cauză să-și depoziteze bibliorafturile cu documente oficiale direct pe pardoseală. Captivat de activitatea de construcție, Rîșnoveanu ar fi lipsit în mod repetat de la program. În dese rânduri, atribuțiile sale au fost exercitate de câteva funcționare obediente, iar documentele pe care trebuia în mod obligatoriu să le semneze i-au fost aduse la domiciliul personal de către subordonați. În ultima perioadă, Rîșnoveanu și-ar fi trecut zile de recuperat pentru activitatea de pază a bidoanelor cu toxine de la Ovidiu, deși nu a participat la această misiune înjositoare.

În perioada electorală octombrie – noiembrie 2019, șeful Gărzii de Mediu Constanța ar fi determinat subordonații să participe la mitingurile PSD de la Năvodari și Murfatlar, în timpul și în afara orelor de program la stat. În sfârșit, în reclamație se mai afirmă că Rîșnoveanu ar fi avariat din vina lui mașina de serviciu, aranjând apoi să primească una nouă.

Advertisement

O mână o spală pe alta

În petiția la care ne-am referit mai sus mai apărea un detaliu, pe care special l-am lăsat la urmă. Astfel, se menționa că, în anii trecuți, Rîșnoveanu ar fi obținut copii ale unor reclamații formulate împotriva sa, ajungând să le rezolve singur. Situația, dacă este reală, reprezintă o sfidare incredibilă față de orice principiu.

Culmea, reclamanții spun că și această petiție a lor a ajuns la cunoștința pârâtului lor, care ar beneficia de o complicitate din partea unor persoane din conducerea națională a Gărzii. Astfel, la câteva zile după ce s-au plâns de jupâneala lui Rîșnoveanu, comisarii au transmis încă o petiție conducerii centrale, în care s-au plâns că cele reclamate de ei au ajuns la cunoștința șefului lor. În această ultimă petiție, au menționat și un alt fapt tulburător, și anume că pe 10 iunie 2020, Rîșnoveanu a intrat în concediu medical, pentru a nu primi decizia de transfer la Garda de Mediu din Teleorman. Însă comisarii spun că șeful lor a fost în acea zi la muncă și a participat chiar la o videoconferință, împrejurări care ar atesta o stare intactă de sănătate. Cel mai probabil, fostul polițist local, cățărat pe funcția de la Gardă încă de pe vremea lui Mazăre, beneficiază de ajutor de sus, urmărind să obțină timp pentru a încerca să găsească un canal de revocare a ordinului de transfer.

Cum să patronezi un dezastru

Sub conducerea lui Marian Rîșnoveanu, Garda de Mediu din Constanța și-a pierdut cu totul prestigiul profesional. Dacă aveți curiozitatea să intrați pe site-ul Gărzii Naționale de Mediu, veți observa că, din anul 2017 până în prezent, nu există niciun comunicat și nici măcar o mențiune marginală cu privire la acțiunile derulate de comisarii de la Constanța. Nimic. E ca și cum județul nostru nu ar avea deloc un comisariat al Gărzii de Mediu.

Advertisement

Iar probleme sunt, în realitate, cu duiumul. Numai în ultima perioadă, a izbucnit un scandal pe tema depozitului de deșeuri din construcții situat în Portul Constanța. La acest depozit trebuiau transportate doar resturi din construcții, însă imaginile de la fața locului arată că s-au depozitat cantități imense, de ordinul miilor de tone, de deșeuri menajere și PET-uri. Vorbim aici de un fenomen care s-a creat în ani de zile, pe fondul deprofesionalizării totale a Gărzii de Mediu din Constanța.

Apoi, în județ sunt probleme imense cu închiderea gropilor neconforme. Vorbim de un gunoi băgat sub preș, adică ascuns din raportări, de Garda lui Rîșnoveanu.

A închis ochii la betonarea lacului Siutghiol

În final, trebuie să menționăm chiar experiența noastră cu acest personaj pe care ni l-a lăsat în moștenire marele pușcăriaș al Constanței. În urmă cu vreo doi ani, am semnalat Gărzii Naționale că, la Năvodari, persoane necunoscute au împins cantități mari de moloz și pământ în lacul Siutghiol. Era vorba de o manevră a unui grup politico-infracțional din această localitate de a câștiga suprafețe noi din lac, în dauna statului, pentru ridicarea de blocuri. La scurt timp, am fost contactat de un comisar de la Garda Națională, care m-a anunțat că va sosi la Constanța împreună cu un alt coleg din structura centrală. Vorbim de doi specialiști de la București, care urmau să vină să verifice o situație total ignorată de colegii lor de la Constanța. M-am întâlnit cu cei doi comisari în biroul lui Rîșnoveanu, acolo unde am fost convocat. Pe tot parcursul discuției, comisarul-șef de la Constanța a încercat, spre consternarea mea, să le inducă celor veniți de la București ideea că la Năvodari vorbim de un fenomen neglijabil, că aria naturală protejată nu mai are de ani de zile aspectul și funcțiunea unei arii protejate, că nu mai există păsări pe baltă etc., etc. La urmă, Rîșnoveanu nu a dorit să participe la constatarea în teren și nici să delege un comisar local în locul său. Specialiștii de la București și-au făcut treaba, dar erau mirați de atitudinea colegului lor de la Constanța. Aceștia au constatat existența molozului deversat în lac și au obligat Primăria Năvodari să împrejmuiască zona și să repare prejudiciul adus mediului, în sensul de a scoate molozul din lac. Însă măsurile nu au fost duse niciodată la îndeplinire, iar Garda de la Constanța, care ar fi trebuit să urmărească fenomenul, nu a avut chiar nicio implicare. Așa cum aflăm din petițiile comisarilor locali, personalul Gărzii era cărat la mitingurile PSD de la Năvodari și asta explică toleranța maximă a lui Rîșnoveanu față de orice prejudiciu adus mediului de colegii săi de partid.

Groapa de deșeuri ignorată de la Sibioara

Advertisement

Aceeași atitudine de ignorare totală a avut Garda lui Rîșnoveanu față de un alt fenomen semnalat de noi, cu privire la groapa de gunoi din Sibioara. În această localitate, a funcționat încă din perioadă comunistă o groapă de gunoi menajer, pe care, mai încoace, Consiliul Județean Constanța a inclus-o la un moment dat într-un proiect european. Investiția era fezabilă și necesară. Însă planul a fost abandonat total, după ce groapa de gunoi a localității a fost retrocedată, la pachet cu o parte din cariera de granit Somaco, unor cliente ale controversatului avocat Ionel Hașotti, marele rechin implicat profesional în retrocedările care au mutilat Constanța. Desigur, gropile de gunoi, ca și carierele, erau exceptate de la retrocedare, prin lege. Însă Hașotti a rezolvat situația, cu minciunile sale dovedite. De altfel, una din judecătoarele de caz nu mai este acum în magistratură, primind între timp rolul de inculpată într-un dosar penal al fostului primar din Năvodari, Matei, privind retrocedări ilegale de terenuri pe malul mării. În acel rechizitoriu, al fostei judecătoare și-al fostului primar, procurorii au menționat și numele fiului lui Ionel Hașotti, care jucase la rândul său un rol profesional, oarecum marginal, în poveste.

În 2016, clientele lui Hașotti au fost puse în posesia amplasamentului minier și a gropii de gunoi, deopotrivă exceptate de la restituire. Înaintea predării posesiei, am fost la groapa de gunoi din Sibioara, am făcut fotografii și am relatat despre sutele de tone de gunoaie care infestează locul. Au trecut 4 ani de atunci, și locul arată exact la fel. În tot acest timp, Garda de Mediu, care avea obligația să facă verificări, n-a făcut nimic, dar absolut nimic, fiind deprofesionalizată de jupânul pârât prin petiții.

Menționăm că l-am contactat telefonic pe Marian Rîșnoveanu pentru a obține un punct de vedere, însă domnia sa ne-a indicat să-i trimitem întrebările prin e-mail. Deși am transmis întrebările noastre în urmă cu două zile, încă nu am primit un răspuns. Desigur, ne obligăm să publicăm acest punct de vedere în momentul în care va fi transmis redacției.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions