Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Răzvan Filipescu: „Agricultura românească are nevoie de susținere, iar fermierii nu acceptă dubla măsură“

Published

on

În așteptarea unei decizii de la Comisia Europeană privind posibila menținere a restricției de vânzarea cerealelor ucrainene în cinci state membre din estul Europene, fermierii români cer compensații. Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) și consilier județean în Constanța, agricultura românească are nevoie de susținere, iar fermierii nu acceptă dubla măsură.

„În ultimele săptămâni am prezentat public problemele pe care le-ar genera anularea interdicției de import pentru cerealele ucrainene. Din buna credință și independent de noi, am importat efectele războiului în țara, iar Comisia Europeană trebuie să înțeleagă ca nu poate fi solidara doar cu Ucraina ci și cu noi, care suntem direct afectați: infrastructura rutiera se deteriorează, se creează ambuteiaje, cozi kilometrice, prețurile la cereale au scăzut astfel încât fermierii români vând azi în pierdere sau nu le cumpără nimeni sau sunt amânați pentru livrare din cauza lipsei spatiilor, generând costuri mari cu depozitarea. Aceste situații se datorează și faptului ca prin România s-au exportat peste 20 milioane de tone de cereale din Ucraina.

Cred ca se impun câteva masuri de susținere și dezvoltare a infrastructurii portuare și de compensare a celor afectați astfel:

  1. Dezvoltarea Molului 3 și 4, de care amintesc de câțiva ani, care ar însemna: extinderea capacitaților de operare, peste 10 noi dane de operare, de mare adâncime, peste 70 ha de platforme pentru depozitare sau logistice.
  2. Parcări de mare capacitate, 500 – 1000 camioane, în incinta Portului, dar și în zona Autostrada – Agigea cu sisteme de afișaj și ticketing moderne.
  3. Acordarea de compensații producătorilor agricoli pentru a acoperi creșterea tarifelor de transport sau aferente depozitarii, după modelul polonez.

Mă bucur să văd că solicitările fermierilor români sunt susținute de ministrul Agriculturii și comisarul european pentru agricultură, mă bucur să vad că și ministrul Transporturilor solicită despăgubiri pentru a compensa pierderile generate de neprimirea în Schengen sau din cauza deteriorării infrastructurii rutiere de către TIR-urile ucrainene.

În așteptarea deciziei, asociațiile de fermieri sunt mobilizate pentru reluarea protestelor. Agricultura românească are nevoie de susținere, iar fermierii nu acceptă dubla măsură, vor echitate și într-adevăr solidaritate la nivel european.“, a spus liderul PRO România Răzvan Filipescu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions