Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România) anunță vești proaste pentru turism: „Va crește TVA la serviciile de restaurant, cazare și catering“

Published

on

Guvernul a adoptat, astăzi, o serie de modificări la Codul Fiscal, ce includ creșteri de taxe de la 1 august și 1 ianuarie. Liderul PRO România, filiala Constanța, consilierul județean Răzvan Filipescu a anunțat că printre majorările aprobate de Guvern se numără creșterea TVA la serviciile de restaurant, cazare și catering de la 5️% la 9️%. Filipescu, care este și membru al Consiliului Economic și Social, spune că măsura va reprezenta o presiune pentru antreprenorii încercați deja de pandemie și criza economică.

„Vești proaste pentru turism, motiv pentru care, acum 2 zile, în calitate de membru al Consiliului Economic și Social am votat IMPOTRIVA modificărilor Codului Fiscal. Azi însă, a fost adoptata creșterea TVA-ului la servicii de restaurant, cazare și catering de la 5️% la 9️%, lucru pe care îl vom resimți cu toții din ianuarie 2023 pe notele de plata și facturile de cazare. Mi-e teama că această măsura va reprezenta o presiune pentru antreprenorii încercați deja de pandemie, criza economica, scumpiri de utilități și materii prime, de războiul din Ucraina, de deschiderea granițelor altor țări, iar guvernanții le mai oferă câteva bătăi de cap.“, a spus Răzvan Filipescu.

Liderul PRO România a afirmat că, la fel de grav din punctul său de vedere este că noile modificări au eliminat impozitul specific, au diminuat plafonul de impozitare al microîntreprinderilor și lasă la opțiunea operatorilor din HORECA posibilitatea de a opta între impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit.

„Impozitul pe cifra de afaceri este unul cert, îl plătea toată lumea și aveai garanții de încasare la bugetul de stat. Impozitul pe profit fluctuează în funcție de diferența dintre venituri și cheltuieli, poate fi mare, mic sau chiar deloc.“, a punctat consilierul județean.

În continuarea mesajului său, Filipescu afirmă că, în astfel de perioade, decizia de a crește taxele și de a permite să optezi între cele doua tipuri de impozit în domeniul HORECA, poate duce la tentația ca unii “operatori cu obiceiuri vechi” să încline spre “optimizare fiscala”, să-i tenteze să-și diminueze profitul pentru a plăti un impozit mai mic, cu alte cuvinte ar putea stimula evaziunea.

„În momente de criză, cred că măsura de a crește taxele poate frână sau chiar bloca revenirea economică, crește riscul de apariție a evaziunii fiscale în domeniile afectate, generează corupție și poate crea probleme sociale, cu riscul creșterii șomajului. În perioada 2013 – 2016 am făcut parte din Guvernul Ponta, tot o alianță liberal – sociala, dar una care a scăzut taxele și impozitele, iar măsurile au dus la creșterea încasărilor la buget: TVA de la 21% la 19%, TVA la alimente la 9%, impozit pe dividende de la 16% la 5% (acum crește la 8%), reducerea impozitării muncii, am lucrat și susținut voucherele de vacanță (care au scos la suprafață mare parte din economia gri din turism) și impozitul specific pentru HORECA, pe care acum l-au eliminat. Trecutul mi-a dat dreptate, iar acum voi aștepta să văd încasările la buget în termeni reali nu mascate de inflație? Dar sunt tare curios să văd pentru ce vor opta unii din cei mai vocali reprezentanți ai turismului romanesc.“, a spus Filipescu.

Consilierul PRO România a mai spus că sunt și câteva lucruri bune în proiectul privind modificarea Codului Fiscal: creșterea TVA la băuturi pe baza de zahar, extinderea facilitații de scutire a impozitului pe profit, introducerea unui plafon neimpozabil pentru prestații suplimentare de tip hrană, cazare, chirie pentru angajații care lucrează în alt oraș,  creșterea impozitului pe jocurile de noroc.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions