Connect with us

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România) anunță vești proaste pentru turism: „Va crește TVA la serviciile de restaurant, cazare și catering“

Publicat

la

Guvernul a adoptat, astăzi, o serie de modificări la Codul Fiscal, ce includ creșteri de taxe de la 1 august și 1 ianuarie. Liderul PRO România, filiala Constanța, consilierul județean Răzvan Filipescu a anunțat că printre majorările aprobate de Guvern se numără creșterea TVA la serviciile de restaurant, cazare și catering de la 5️% la 9️%. Filipescu, care este și membru al Consiliului Economic și Social, spune că măsura va reprezenta o presiune pentru antreprenorii încercați deja de pandemie și criza economică.

„Vești proaste pentru turism, motiv pentru care, acum 2 zile, în calitate de membru al Consiliului Economic și Social am votat IMPOTRIVA modificărilor Codului Fiscal. Azi însă, a fost adoptata creșterea TVA-ului la servicii de restaurant, cazare și catering de la 5️% la 9️%, lucru pe care îl vom resimți cu toții din ianuarie 2023 pe notele de plata și facturile de cazare. Mi-e teama că această măsura va reprezenta o presiune pentru antreprenorii încercați deja de pandemie, criza economica, scumpiri de utilități și materii prime, de războiul din Ucraina, de deschiderea granițelor altor țări, iar guvernanții le mai oferă câteva bătăi de cap.“, a spus Răzvan Filipescu.

Liderul PRO România a afirmat că, la fel de grav din punctul său de vedere este că noile modificări au eliminat impozitul specific, au diminuat plafonul de impozitare al microîntreprinderilor și lasă la opțiunea operatorilor din HORECA posibilitatea de a opta între impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit.

„Impozitul pe cifra de afaceri este unul cert, îl plătea toată lumea și aveai garanții de încasare la bugetul de stat. Impozitul pe profit fluctuează în funcție de diferența dintre venituri și cheltuieli, poate fi mare, mic sau chiar deloc.“, a punctat consilierul județean.

În continuarea mesajului său, Filipescu afirmă că, în astfel de perioade, decizia de a crește taxele și de a permite să optezi între cele doua tipuri de impozit în domeniul HORECA, poate duce la tentația ca unii “operatori cu obiceiuri vechi” să încline spre “optimizare fiscala”, să-i tenteze să-și diminueze profitul pentru a plăti un impozit mai mic, cu alte cuvinte ar putea stimula evaziunea.

„În momente de criză, cred că măsura de a crește taxele poate frână sau chiar bloca revenirea economică, crește riscul de apariție a evaziunii fiscale în domeniile afectate, generează corupție și poate crea probleme sociale, cu riscul creșterii șomajului. În perioada 2013 – 2016 am făcut parte din Guvernul Ponta, tot o alianță liberal – sociala, dar una care a scăzut taxele și impozitele, iar măsurile au dus la creșterea încasărilor la buget: TVA de la 21% la 19%, TVA la alimente la 9%, impozit pe dividende de la 16% la 5% (acum crește la 8%), reducerea impozitării muncii, am lucrat și susținut voucherele de vacanță (care au scos la suprafață mare parte din economia gri din turism) și impozitul specific pentru HORECA, pe care acum l-au eliminat. Trecutul mi-a dat dreptate, iar acum voi aștepta să văd încasările la buget în termeni reali nu mascate de inflație? Dar sunt tare curios să văd pentru ce vor opta unii din cei mai vocali reprezentanți ai turismului romanesc.“, a spus Filipescu.

Consilierul PRO România a mai spus că sunt și câteva lucruri bune în proiectul privind modificarea Codului Fiscal: creșterea TVA la băuturi pe baza de zahar, extinderea facilitații de scutire a impozitului pe profit, introducerea unui plafon neimpozabil pentru prestații suplimentare de tip hrană, cazare, chirie pentru angajații care lucrează în alt oraș,  creșterea impozitului pe jocurile de noroc.

Comments

comments

Politica

Guvernul a majorat prognoza de creștere a inflației

Publicat

la data de

Scris de

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar. PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei. Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil, arată sursa citată. Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%. Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB. Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis anunță creșterea bugetului apărării de anul viitor: „România va mări bugetul Armatei de la 2% la 2,5%“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, Klaus Iohannis, se află, astăzi, la Constanța, pentru a celebra Ziua Marinei. Cu această ocazie, șeful statului a vorbit de amenințarea Rusiei și de planurile de înzestrare a Armatei.

„Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez „La mulți ani!”, dragi marinari! În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.

Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri. În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național!

Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România. În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică.

Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos. Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu. Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice.“, a spus Iohannis.

Iohannis a anunțat luni, de Ziua Marinei, că începând de anul viitor România va crește bugetul Apărării de la 2% la 2,5%.

„Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Țara noastră va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO. Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic.“, a declarat Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi, mesaj dur pentru PNL și PSD: „Jos labele de pe Pilonul 2 de pensii!“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul USR Remus Negoi a reacționat dur pe Facebook, după ce PNL și, în special, PSD au pus ochii pe banii din Pilonul II de pensii. Reacția a venit după ce fostul ministru Claudiu Năsui, tot USR, a afirmat că în guvern se lucrează la un plan de naționalizare a pensiilor private. Reacțiile celor doi USR-iști au venit după ce ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi a declarat că „estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact cât livrăm noi către Pilonul 2“. Cu alte cuvinte, pesediștii se uită la banii din Pilonul 2 la pensii precum lupul la stâna cu oi. De aici și reacția vehementă a senatorului de Constanța al USR, Remus Negoi.

„Pilonul 2 trebuie apărat. Dacă vor să reducă deficitul de la sistemul de pensii, PSD și PNL trebuie să înceapă cu eliminarea pensiilor speciale. În 2022, statul plătește pentru pensiile speciale peste 12 miliarde de lei. Îi invităm pe miniștrii PSD și pe partenerii lor de guvernare să se uite într-acolo. Începeți reforma pensiilor speciale.

„Au nevoie de bani, dar, mai mult de atât, au nevoie ca toată lumea să depindă de stat și de deciziile lor politice. Nu suportă ideea că cetățenii – și, mai ales, pensionarii de mâine – ar putea fi independenți față de ei”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

Românii care contribuie la Pilonul 2 trebuie să știe că legea le garantează că suma totală cuvenită la pensie nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor virate la Pilonul 2, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale. Pilonul 2 de pensii este singura șansă a românilor la o pensie decentă.“, a afirmat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: