Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Răzvan Filipescu, vicepreședintele APAD: „Guvernul ar trebui să acționeze rapid, după modelul omologilor din Polonia, Slovacia și Ungaria“

Published

on

Surse spune că premierul Marcel Ciolacu a informat, astăzi, conducerea PSD, reunită într-o ședință BPN la sediul central, că la Guvern se pregătește un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor privind interzicerea temporară pentru o perioadă de 30 de zile a importului cerealelor ucrainene, până când va fi gata sistemul de licențiere, au declarat surse social-democrate pentru stiripesurse.ro.

Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) și consilier județean în Constanța, spune că este nevoie de prelungirea interdicției importurilor de cereale ucrainene în România și nu doar pentru 30 de zile.

„Guvernul României ar trebui să acționeze rapid, după modelul omologilor din Polonia, Slovacia și Ungaria, și să reintroducă urgent, în mod unilateral, interdicția de import fără să mai aștepte masurile propuse de Ucraina. În caz contrar există riscul ca operatori autohtoni să încheie deja contracte de import cu exportatori din Ucraina, care vor da un semnal în piață, intrăm deja într-o competiție neloială cu marfa mai ieftină și produsă în alte condiții tehnologice decât cele impuse fermierilor europeni de către Comisie, ceea ce vă duce la scăderea rapida a prețurilor în fermele romanești, prețuri care, deja în prezent, nu acoperă costurile de producție. Să așteptăm măsuri pentru limitarea voluntară a exporturilor din partea Ucrainei este extrem de dificil de pus în practică sau de monitorizat, ca să nu mai spunem că dăm impresia că o altă țară intervine în procedurile noastre proprii.“, a spus Filipescu.

El a adăugat că agricultura românească vine după ani grei, afectați de secetă, scăderi de producție, de importul efectelor războiului; suntem solidari cu ucrainienii, de aceea România a folosit drept platforma logistică pentru exportul a peste 20 milioane tone, dar asta nu înseamnă să ne falimentam fermierii români.

„Gândiți-vă că deja mulți au probleme de reluare a ciclului de producție iar o astfel de competiție neloială ar agrava situația fermierilor, existând riscul ca terenul agricol să fie acaparat de investitori străini, cu efecte pentru stabilitatea țării. Vrem solidaritate, echitate și fără dublă măsură. Marfa ucraineană trebuie să plece în tranzit către cei care au nevoie nu să o importăm în țara noastră, care este producătoare netă de cereale, noi oricum ne acoperim consumul intern, suntem recunoscuți pentru calitatea noastră pe piețele externe, unele greu câștigate în timp. Dacă am permite importul ce s-ar mai alege atunci de strategia noastră de a consuma produse locale sau de a sprijini producătorii autohtoni?“, a subliniat liderul PRO România.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions