Actual

Reacţie tranşantă a lui Raed Arafat vizavi de …“fumatul fără fum”

mart. 18, 2018 Maria Ionescu

În urmă cu aproximativ o oră, secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, posta un text, pe pagina sa de facebook, despre cei care aleg să fumeze folosind sisteme de încălzire a ţigărilor şi despre reclamele pe care şi le fac. Vă prezentăm integral textul său, iar la final vă vom arăta  doar un comentariu şi răspunsul pe care l-a dat Arafat. ” Vazand poza recenta a unei statii de metrou din capitala, impanzita cu reclame care promoveaza fumatul, nu pot sa nu subliniez urmatoarele aspecte:

In ultimii ani, pe plan mondial, s-a castigat teren fata de ofensiva fabricantilor si a comerciantilor de tutun. Am reusit sa interzicem reclama la produsele de tutun si promovarea acestora in spatiul public, protejand in mod deosebit copiii si generatiile tinere; am reusit sa interzicem fumatul in spatiile publice, iar directivele Europene continua sa apara cu masuri din ce in ce mai consistente impotriva acestui pericol public.

Din pacate nu putem sa nu observam in ultimele luni revenirea ofensivei mediatice a comerciantilor de tutun prin reclame agresive pentru “fumatul fara fum” folosind sisteme de incalzire a tigarilor care contin tutun.

Studiile despre efectele acestui mod de fumat inca sunt la inceputul lor iar comerciantii de tutun pretind ca acest mod ar fi mai “sanatos” decat fumatul clasic. Chiar daca ar fi asa, revenirea la promovarea agresiva a tutunului sub noua forma de fumat nu va avea impact doar asupra fumatorilor clasici. Promovarea atinge si copiii si tinerii care inca nu au inceput sa fumeze iar fumatul, indiferent sub ce forma, este un pericol pentru sanatatea publica si este pericol pentru orice persoana care il practica precum si pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistam neputinciosi la revenire la o ofensiva similara cu cea din anii 90, inaintea interzicerii promovarii tutunului, cand promovarea avea ca tinta tinerii si copiii care reprezintau viitoarea clinetela a comerciantilor de tutun.

FDA-ul din SUA, o agentie federala cunsocuta pentru modul in care isi analizeaza deciziile cand permite noi produse in SUA, a stabilit ca este posibil ca pentru fumatorii actuali sa fie mai bine acest mod de fumat decat cel clasic, insa nu au acceptat ce pretinde fabricantul si anume ca ele duc la un risc diminuat pentru cei care folosesc acest mod de fumat in ce priveste riscurile la imbolnavri si mortalitate crescuta considerand ca aceste riscuri raman si in acest caz.

Cert este ca in cazul in care nu vom actiona urgent sa stopam promovarea in public a noilor aparate ale mortii si al acestui mod de fumat, riscam ca numarul fumatorilor sa creasca prin recrutarea generatiilor tinere care sa inceapa sa utilizeze direct acest nou mod crezand ca este mai putin nociv pentru sanatatea lor. Sunt convins ca la nivelul UE se discuta deja masurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive insa nu stiu daca noi trebuie sa asteptam pana se ia o decizie acolo.

Primul pas la acest moment este interdictia totala de promovare in public a acestor produse si cu cat intarziem cu atat impactul asupra generatiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul inselator si manipulator. In final se promoveaza fumatul care este prezentat in mod tendentios ca fiind mai putin daunator sanatatii daca acesta se face utilizand noile tehnologii promovate lipsind studiile si doveziile pertinente si independente care sa sustina aceste informatii false!”

Mesajul său a stârnit foarte multe reacţii, unele pro, iar altele contra. A fost capabil să răspundă doar primului mesaj, după care, probabil din cauza timpului mult prea scurt, nu a mai răspuns. Iată comentariul lui Bianca Pena. “Acest dispozitiv nu iti permite sa fumezi, eventual sa utilizezi, din n motive. Daca va dau exemple aici veti spune ca fac reclama si de aceea eu sfatuiesc doar sa cercetati inainte de a sublinia un lucru…si oricum sunt N lucruri mult mai arzatoare in tara asta mai ales in domeniul dumneavoastra care fac rau… Iar Raed Arafat i-a răspuns:

Raed Arafat Acest dispozitiv inlocuieste fumatul clasic prin ardere cu fumatul prin inacalzirea tutnului. Omul tot fumeaza si inhaleaza substante daunatoare sanatatii, mai mult sub forma de aburi de aceasta data. Revenirea la reclama agresiva este extrem de daunatoare societatii pentru ca aceasta inseamna recrutare de noi fumatori. Daca mariti poze veti vedea ca pe unul dintre stalpi este chiar o invitatie la incercarea gratuata a acestui dispozitiv. Deci, chiar daca sunt multe probleme in jur, o astfel de problema trebuie tratat cu maxima atentie ca sa nu pierdem terenul castigat in ultimii ani in favoarea sanatatii publice. Cat despre alte probleme o sa mai scriu si eu si altii in viitor cu siguranta.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!